רפאל גרוסי, מנכ”ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA), הזהיר בכנס השגרירים שנערך אתמול (שני) במשרד החוץ של איטליה כי הסכם הגרעין עם איראן (הסכם JCPOA) אינו קיים עוד ואינו רלוונטי. הוא הדגיש כי איראן מעשירה אורניום כמעט ברמה צבאית ומתקרבת במהירות למעמד של מדינות בעלות נשק גרעיני.
בראיון לסוכנות הידיעות ANSA אמר גרוסי: “הפילוסופיה של ההסכם המקורי עם איראן יכולה לשמש בסיס, אך ההסכם עצמו כבר לא רלוונטי. לאיראן יש כיום יכולות רבות יותר בכל התחומים. היא מעשירה אורניום עד לרמה של 60% וכמעט 90%, שמתקרבת לרמה הצבאית, ולכן היא קרובה למעמד של מדינות גרעיניות”.
בהתייחסו לביקורו האחרון באיראן, אמר גרוסי: “איראן מפתחת את יכולותיה הגרעיניות בצורה משמעותית, וכבר לא ניתן להסתמך על הסכם הגרעין כבסיס העיקרי למשא ומתן”.
הוא הוסיף כי הממשל החדש באיראן בראשות מסעוד פזשכיאן יוצר הזדמנות לפתיחת משא ומתן חדש, אך משא ומתן זה יצטרך להתנהל על בסיס “שונה” מזה שהוביל להסכם הגרעין המקורי.
מנכ”ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ציין עוד כי המסגרת המשותפת של שש המדינות החתומות על ההסכם מ-2015 כבר לא קיימת, ויש לקיים את המשא ומתן על בסיס “מבנים משתנים”. הוא הדגיש שבמהלך זה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית חייבת למלא תפקיד מרכזי, ושנדרשת שיתוף פעולה רציני מצד המדינות הגדולות והסוכנות עצמה.
הוא הוסיף: “אנחנו צריכים לבחון מחדש את ההסכם ולמצוא גרסה טכנית לעקרונות הפוליטיים. זהו תהליך מורכב שבו מדינות אירופה, ארצות הברית, רוסיה וסין יצטרכו לשבת יחד עם הסוכנות לאנרגיה אטומית ולהגדיר מערכת שתתאים למציאות החדשה באיראן”.