במסיבת עיתונאים אחת, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שינה את המדיניות האמריקאית במזרח התיכון מהקצה אל הקצה. כשהוא עומד לצד ראש הממשלה בנימין נתניהו, הוא הציע למעשה כי "ארצות הברית תשתלט על רצועת עזה, ותעשה שם עבודה גם כן".
● פרשנות | עזה תחת דגל אמריקאי: טראמפ מסיר טאבו בן כמעט 70 שנה וחושף תוכנית שאפתנית
● סנקציות כקלף מיקוח? טראמפ חותר להסכם גרעין חדש עם איראן
טראמפ מעוניין לקחת בעלות על הרצועה ולהפוך אותה כלשונו לריביירה של המזרח התיכון, אך כרגע ישנן יותר שאלות מתשובות. פרויקט היסטורי-נדל"ני שכזה עומד בסתירה מוחלטת לקו הוותיק שטראמפ בעצמו מייצג עוד לפני כניסתו לחדר הסגלגל, ולפיו אמריקה לא תתערב במלחמות לא לה.
מייק וולץ, היועץ לביטחון לאומי בממשל החדש הסביר כי טראמפ פשוט לא חושב שזה ריאלי להחזיר עזתים לבתיהם, כאשר מצב התשתיות כה גרוע. לכן לדברי הנשיא, "נסיר את המבנים ההרוסים, ניצור פיתוח כלכלי שיספק מספר בלתי מוגבל של מקומות עבודה ודיור לתושבי האזור". עוד הוא אמר, "נישא באחריות לפירוק כל הפצצות והנשק המסוכן שנמצא במקום".
בוול סטריט ג'ורנל דווח כי תוכנית טראמפ גובשה לאחרונה ונשמרה בסוד, וכי תוכנה הוצג רק ליועציו המקורבים ביותר שלו. ארה"ב מעולם לא הביעה אפילו רמז לתמיכה בהעברת פלסטינים ממושבם, וגם כיום רעיונות מסוג זה מזוהים עם הימין הקיצוני בישראל. אולם, הממשל החדש סבור כי במוקדם או במאוחר כל שיקום של הרצועה יחזיר את ההרס והמלחמה.
"אני רואה בכך דבר שיביא יציבות רבה לאותו חלק מהמזרח התיכון, ואולי לכל האזור", טען טראמפ. "זו לא הייתה החלטה שהתקבלה בקלות, כולם אהבו את הרעיון שארה"ב תהיה הבעלים של השטח הזה. לפתח וליצור אלפי מקומות עבודה עם משהו שיהיה מפואר באזור מפואר באמת שאף אחד לא מכיר. אף אחד לא יכול לראות אותו, כי כל מה שרואים זה מוות והריסות".
סעודיה לא תוותר?
בפגישה עם נתניהו טראמפ טען כי ערב הסעודית לא תתעקש על הקמת מדינה פלסטינית כדי לחתום על הסכם עם ישראל, דרישה שהתקבלה כאקסיומה עד כה. אולם, משרד החוץ הסעודי הצהיר בתגובה ליוזמה החדשה כי לא ינורמלו היחסים עם ישראל ללא מדינה פלסטינית, ותיאר את עמדתו כ"ברורה ומפורשת" וכן כבלתי ניתנת למשא ומתן. "ערב הסעודית גם שבה ומדגישה את דחייתה החד-משמעית לכל פגיעה בזכויותיהם הלגיטימיות של העם הפלסטיני, בין אם באמצעות מדיניות ההתנחלויות הישראלית, סיפוח אדמות פלסטיניות, או ניסיונות לעקור את העם הפלסטיני מאדמתו", נמסר.
הצהרותיו של טראמפ גררו עוד תגובות נסערות בעולם הערבי ובאירופה. יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס הודיע כי התוכנית אינה מקובלת עליו. רוסיה מתחה ביקורת והביעה התנגדות: "ישנן תכניות ישראליות להשתלט באופן מלא על הגדה המערבית הכבושה, וכן ניסיונות לעקור פלסטינים מרצועת עזה", אמר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, והוסיף כי "יישום מדיניות ענישה קולקטיבית הוא שיטה שרוסיה דוחה".
גם משרד החוץ הסיני הצהיר כי הוא "מתנגד להעברה בכפייה של תושבי עזה, ומקווה שכל הצדדים ינצלו את הפסקת האש ואת ניהול הרצועה לאחר המלחמה כהזדמנות להחזיר את הסוגיה הפלסטינית להסדר פוליטי המבוסס על פתרון שתי המדינות". שר החוץ הטורקי הקאן פידאן התייחס לדברים ואמר הם "בלתי מקובלים", והזהיר כי הוצאת הפלסטינים "מהמשוואה" תוביל לעוד עימותים. פידאן הוסיף כי טורקיה תשקול מחדש את הצעדים שנקטה נגד ישראל – ובהם ניתוק הסחר והחזרת השגריר – אם הרג הפלסטינים ייפסק ותנאיהם ישתנו.
דובר משרד החוץ הצרפתי כריסטוף למואן אמר כי "צרפת שבה ומדגישה את התנגדותה לכל עקירה בכפייה של האוכלוסייה הפלסטינית בעזה, שכן מדובר בהפרה חמורה של החוק הבינלאומי, פגיעה בשאיפות הלגיטימיות של הפלסטינים, אך גם במכשול מרכזי לפתרון שתי המדינות ובגורם מערער יציבות עבור שותפינו הקרובים מצרים וירדן, כמו גם עבור האזור כולו". למואן הוסיף כי עתידה של עזה צריך להיות בהקשר של מדינה פלסטינית עתידית, ולא תחת שליטתה של מדינה שלישית. ראש ממשלת אוסטרליה אמר כי מדינתו מתנגדת לרעיון הטרנספר.
הנושאים הכלכליים
בנוגע לנושאים הכלכליים שבמוקד היחסים בין המדינות, לפחות באופן פומבי טראמפ ונתניהו שמרו על שתיקה. הנושא הראשון הוא מגבלות השבבים שהטיל ממשל ביידן בשלהי כהונתו. במסגרת אותה מדיניות, ישראל הוצבה ברשימה של מדינות שנמצאות ב"מעגל השני" שמשמעותו הגבלה על מכירה של מעבדים גרפים מתקדמים. ערב הביקור נערכה בישראל עבודת מטה מקיפה במטרה לשנות את רוע הגזירה. נושא נוסף הוא האפשרות שממשל טראמפ יממש את הבטחתו להטיל מכס על יבוא גלובלי גורף בשיעור של 10%. כרגע נראה שהנשיא מתמקד בהגבלות סחר על מדינות שהן 'בעייתיות' מבחינתו אך אם זה אכן ייצא אל הפועל, בישראל ירצו לקבל החרגות והקלות.
הבורסה בתל אביב והשקל נהנו מאופטימיות המשקיעים ביום שאחרי הכרזות טראמפ. המדדים המובילים טיפסו ביותר מאחוז, בהובלת הבנקים וחברות הנדל"ן, ולמרות צפי לפתיחה שלילית בוול סטריט. במקביל, הדולר נחלש ביותר מחצי אחוז והגיע לרמה של 3.55 שקלים.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.