"לא הכספים מחזקים את ארגוני הפשיעה, זו ההזנחה, האדישות, היעדר טיפול השורש שמאפשרים לארגוני הפשיעה לגדול ולשלוט" אמר ראאד דקה, ראש עיריית באקה אל גרביה, בפתח ועידת החירום למאבק בפשיעה ואלימות בחברה הערבית. "במקום לייבש את מקורות המימון שלהם, להחרים את הנשק הלא חוקי ולבנות מערכות ביטחון קהילתיות, הממשלה בוחרת להחליש את הרשויות המקומיות".
הוועידה, הראשונה מסוגה, התכנסה אתמול (שלישי) בבאקה אל גרביה. ארגן אותה מטה החירום למאבק בפשיעה ואלימות של הוועד הארצי לראשי הרשויות המקומיות הערביות.
כמו דקה, גם ראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות ויו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס טען שהפגיעה ברשויות המקומיות תורמת לפשיעה. הוא התבטא נגד הקיצוץ בתקציבי הרשויות הערביות ועצירת מענקי האיזון שהיו אמורים לעבור אליהן. "אומרים לי שהמשאבים האלה משרתים ארגוני פשיעה? אין בעיה, יש משטרה, יש אכיפה. ראש רשות שלא מתנהג לפי הכללים, שימו אותו בקלבוש. אבל לרוב המוחלט שעובדים כנדרש צריך לסייע בעוד משאבים. אנחנו נעמוד על כך ולא נוותר".
מאזן גנאים, ראש עיריית סח'נין ויו"ר הוועד הארצי לראשי הרשויות המקומיות הארציות, אמר שהרשויות נכונות לשיתוף פעולה עם המדינה: "ידינו כראשי הרשויות מושטת. בואו, כנסו לרשויות המקומיות כדי לחשוף את הסרטן של הנשק הלא חוקי. בידי החברה הערבית יותר מחצי מיליון כלי נשק לא חוקיים. אם יודעים את המספר, יודעים גם איפה הנשק הזה נמצא".
גנאים קרא לפיטורי השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר: "אם לא יפטר אותו, יש סימן שאלה גדול אם ראש הממשלה מעוניין להפסיק לספור את המתים שלנו". מנכ"ל הוועד הארצי לראשי הרשויות המקומיות הערביות, עוה"ד אמיר בשאראת, התייחס להשפעת בן גביר על מדיניות הממשלה: "מאז שהוא נכנס לתפקיד, התחלפו כבר 3 פרויקטורים למיגור האלימות והפשיעה בחברה הערבית. אף אחד לא רוצה להתעסק בזה, כי מבינים שה-DNA של המשרד לא שם". לדברי בשאראת, "יש מדיניות מכוונת נגד החברה הערבית. רוצים שנמשיך להתעסק בחירום, בפשיעה ואלימות במקום להתעסק בתרבות, ספורט והייטק, בדברים האמיתיים".
87% מהערבים מכירים נרצח או נפגע אלימות
עו"ד ראויה חנדקלו, מנהלת מטה החירום למאבק בפשיעה ואלימות של הוועד הארצי לראשי הרשויות המקומיות הערביות, הדגישה את הצורך בבניית אמון בין הרשויות המקומיות למשטרה. "היום אנו סופרים 232 נרצחים ו-1,775 יתומים בחברה הערבית כתוצאה מהאלימות והפשיעה. ראשי הרשויות לא יכולים להיאבק לבד, וגם המשטרה, במידה והיא רוצה, לא יכולה להיאבק לבד. צריך שיתוף פעולה ואמון".
"הרשויות המקומיות הן הכתובת הראשונה של האזרח, למדנו את זה בקורונה. אנו צריכים לטייב את השירות. החברה שלנו מלאה באנשים טובים, אבל כשההנהגה הפוליטית מוחלשת גם אנו מוחלשים. אנו צריכים להתארגן מחדש כחברה אזרחית".
ממחקר שהוצג בוועידה עולה כי 87% מהאזרחים הערבים בישראל מכירים מישהו שנרצח או נפגע מאלימות. ל-30% מדובר במעגל ראשון כלומר בני משפחה וחברים קרובים. "כולנו נפגעי עבירה" סיכמה עו"ד חנדקלו את הממצאים, "ארגוני הפשיעה מתחרים על הצעירים שלנו עם המדינה, ובינתיים הם מנצחים".
"משפחות הפשע השתלטו על המשפחות והבתים, הן עוסקות בסחר בבני אדם" אמר טלאל אלקירנאוי, ראש עיריית רהט ויו"ר פורום ראשי הרשויות הערביות בדרום, "ארגוני הפשע מכריחים נשים להתגרש מבעליהן, ולהתחתן עם בני משפחות הפשע. מכריחים ילדים בני 13 להתגייס לארגוני פשיעה".
אביו של נרצח: "נאלצתי לצאת לקרב על שמו הטוב של בני"
בין הדיונים עלה לדבר יוסף סאלם מורה לאזרחות ופעיל חברתי. חאמד בנו של יוסף נרצח ב-6 במאי 2023. "בני חאמד נרצח. חלק מרוצחיו היו תלמידים שלי. בשיחת טלפון אחת נכנסתי לחור שחור. בתוך המערבולת של הטראומה והאבל הייתה לי גם אחריות, אחריות למשפחה שלי.
"ספגתי מכה נוספת מהתקשורת. 'חאמד מוכר למשטרה' כך כתבו. עוד באבל נשאלתי על מעורבותו של חאמד בפשיעה. באותו רגע במקום להתאבל נאלצתי לצאת לקרב על שמו הטוב של בני. הוא מעולם לא היה בתחנת משטרה. היה לו תואר שני מוינגייט. הוא היה מורה בבית-ספר יהודי".
"בתוך מבול השאלות הגעתי למסקנה. גם הרוצחים הם קורבנות. קורבנות של אי השיוויון, הגובל בגזענות. מצאתי מטרה חדשה: להציל את בני הנוער".