מחלה זיהומית נדירה מסכנת חיים מתפשטת בישראל: משרד הבריאות מדווח על התפרצות חריגה של תסמונת בשם "סינדרום המוליטי" שגורם להרס תאי דם, הפרעות בקרישה ופגיעה בכליות. עד כה חלו בתסמונת הנדירה 26 ישראלים במהלך 2024. במשרד חושדים כי המקרים קשורים לזיהום בחיידק הצואתי אי-קולי המפריש רעלן מסוכן. הזיהום ככל הנראה נגרם מהיגיינה ירודה או מצריכת מזון מזוהם, ובמיוחד בשר שאינו מבושל היטב או ירקות ופירות שלא נשטפו כראוי.
תסמונת HUS מופיעה לרוב לאחר מחלת שלשולים חריפה, ולעיתים קרובות היא מתפתחת בעקבות זיהום בזן מסוים של החיידק הצואתי אי-קולי, הידוע ביכולתו להפריש רעלן הקרוי "שיגה טוקסין". המחלה שכיחה יותר בקרב ילדים מתחת לגיל חמש ונוטה להתפרץ בעונת הקיץ. במשרד הבריאות ציינו כי התפרצויות דומות דווחו בעבר במקומות נוספים בעולם, בעיקר בהקשר של הרעלות מזון או מגע עם מקורות מים מזוהמים.
התסמינים של המחלה כוללים שלשול דמי, כאבי בטן, הקאות, חולשה, ירידה במתן שתן ותסמינים של אי-ספיקת כליות כמו בצקות ויתר לחץ דם. האבחון מבוסס על בדיקות דם שמגלות חסר דם בשל הרס תאי דם אדומים, מחסור בטסיות דם, ופגיעה חמורה בכליות.
הטיפול בתסמונת דורש אשפוז מיידי. החולים מקבלים טיפול תומך הכולל מתן נוזלים דרך הווריד ואיזון של המלחים בדם ובמקרים חמורים יותר נדרש טיפול בדיאליזה כדי להתמודד עם הפגיעה הכלייתית. נוסף לכך, ישנם מקרים שבהם מטפלים בהחלפת פלזמה על מנת להתמודד עם הפגיעה בכלי הדם. במשרד הדגישו כי טיפול מהיר הוא קריטי למניעת סיבוכים ארוכי טווח.
בעקבות ההתפרצות, משרד הבריאות קרא לציבור להקפיד על היגיינה מקסימלית: לשטוף ידיים היטב במים ובסבון לאחר שימוש בשירותים ולאחר מגע עם בעלי חיים, לשטוף ירקות ופירות לפני אכילתם, להימנע מצריכת חלב ומוצריו ללא פיסטור ולוודא בישול יסודי של מוצרי בשר לפני אכילתם. המשרד קורא גם לרופאים ולצוותים רפואיים לדווח בהקדם על כל מקרה של תסמינים תואמים, במיוחד בקרב חולים שסבלו משלשול דמי בשבועות שקדמו להופעת התסמינים.
במשרד הבריאות ציינו כי הם פועלים להעמיק את החקירה האפידמיולוגית ולזהות את מקורות ההדבקה על מנת למנוע התפרצות נוספת. במשרד קראו לציבור לגלות ערנות ולפנות לרופא במקרה של תסמינים חשודים ובהם שלשול דמי או רירי, בצקות ברגליים, חום ממושך, והופעת דימומים עוריים שאינם נעלמים בלחיצה.