כמדי שנה מפרסם וורן באפט, שעומד בראש חברת ההשקעות ברקשייר האת'וויי, מכתב למשקיעים לצד הדוחות הכספיים של החברה. במכתבו מסוף השבוע, סיפק "האורקל מאומהה" מידע ותובנות על הכיוונים שלה: "המטרה שלנו היא לתקשר איתכם באופן שהיינו רוצים לראות, אני ומשפחתי, אילו אתם הייתם מנכ"ל ברקשייר ואנחנו משקיעים פסיביים, שסומכים עליכם עם החסכונות שלנו". ברקשייר האת'וויי נסחרת בשווי של 1.03 טריליון דולר, לאחר שמניית החברה זינקה בשנה האחרונה ב-15%.
● וורן באפט הודיע: מתכוון להגדיל את ההימור על השוק הזה
● באפט מגלה לבעלי המניות במה ימשיך להשקיע "לנצח"
● התיקים של משקיעי העל נחשפים: באפט מהמר נגד S&P 500, אקמן פונה לשוק האופנה
המכתב נפתח דווקא בווידוי מוערך: "טעויות – כן, אנחנו עושים אותן בברקשייר. לעיתים עשיתי טעויות בהערכת הכלכלה העתידית של עסק שרכשתי עבור ברקשייר". את הדימויים מעולם המשפחה ממשיך באפט כשהוא ממשיל אכזבות ממנהלים – לנישואים מפורקים. "עשיתי טעויות בהערכת היכולות או הנאמנות של המנהלים שברקשייר שוכרת. אכזבות בנאמנות עלולות לפגוע מעבר להשפעתן הפיננסית, בכאב שיכול להתקרב לזה של נישואים כושלים".
באפט לא מציין רק את הטעויות שעשה בעברו אלא גם מברך על הבחירות הטובות. "היו לי גם הפתעות נעימות רבות, הן מבחינת פוטנציאל של העסק והן לגבי יכולת ובנאמנות של המנהל. והניסיון שלנו מראה שהחלטה מנצחת אחת יכולה לעשות הבדל עוצר נשימה לאורך זמן. טעויות דוהות, מנצחים יכולים לפרוח לנצח".
טעויות: "אל תאמין לשטויות של עצמך"
באפט מציין כי בשנים 2019-2023, הוא השתמש במילה "טעות" או "שגיאה" 16 פעמים במכתביו למשקיעים, בעוד שחברות גדולות רבות מעולם לא הזכירו את המילים הללו. "הייתי דירקטור בחברות ציבוריות גדולות שבהן 'טעות' או 'שגוי' היו מילים אסורות בישיבות דירקטוריון או בשיחות עם אנליסטים. הטאבו הזה, המרמז על שלמות ניהולית, תמיד גרם לי לעצבנות".
בגיל 94, המשקיע האגדי מודע לגילו ומרעיף שבחים על ממשיך דרכו: "לא יעבור זמן רב עד שגרג אייבל יחליף אותי כמנכ"ל ויכתוב את המכתב השנתי". באפט מציין שאייבל חולק גישה דומה בנושא הכרה בטעויות, "גרג חולק את האמונה של ברקשייר ש'דוח' הוא מה שמנכ"ל ברקשייר חייב מדי שנה לבעלים. והוא גם מבין שאם תתחיל לרמות את בעלי המניות שלך, במהרה תאמין לשטויות של עצמך ותוליך שולל גם את עצמך".
באפט מציין נקודה נוספת ולא שגרתית בבחירתו במנכ"ל: "מעולם לא הסתכלתי על היכן המועמד למד. מעולם לא. תראו את חברי, ביל גייטס, שהחליט שהיה חשוב לו יותר להיכנס לתעשייה מתפוצצת שתשנה את העולם מאשר להישאר כדי לקבל תעודה שיוכל לתלות על הקיר".
התוצאות: "חשיבה שנמשכת עשרות שנים"
הכנסות ברקשייר צמחו בשנה שהסתיימה ב-1.9% ל-371 מיליארד דולר והרווח הנקי ירד בכ-7% ל-89 מיליארד דולר. עם זאת, הרווח התפעולי זינק ב-27%.
נראה כי באפט הופתע: "ברקשייר הציגה ביצועים טובים יותר משציפיתי, למרות ש-53% מ-189 העסקים התפעוליים שלנו דיווחו על ירידה ברווח". גורם מרכזי הוא הרווח הגדול שהיה ניתן לחזות מראש שנובע מההשקעות באיגרות חוב ממשלתיות בארה"ב, ואמנם "הגדלנו משמעותית את ההחזקות שלנו בני"ע אלה שהם נזילים מאוד".
עסקי הביטוח – התחום המשמעותי בהחזקות החברה – הניבו לדברי באפט גידול ברווחים, בהובלת ביצועי GEICO, שלפי באפט התייעלה בשנים האחרונות לאחר שקודם לכן הייתה צריכה "ליטוש מחדש". הליטוש הזה טרם הושלם, אך לדברי באפט, תחת ניהולו של טוד קומבס, 2024 הייתה שנת שיפור מצוינת לחברה.
גייקו רשמה לדבריו "רווח תפעולי של 47.4 מיליארד דולר", כשהוא מבהיר כי "המדד שלנו אינו כולל רווחי או הפסדי הון על המניות והאג"ח שבבעלותנו, בין שמומשו או לא. לאורך זמן, אנו חושבים שסביר מאוד שרווחים ינצחו – מדוע אחרת היינו קונים ני"ע אלה? – אם כי המספרים משנה לשנה יתנדנדו בפראות ובאופן בלתי צפוי. האופק שלנו להתחייבויות כאלה הוא כמעט תמיד ארוך בהרבה משנה אחת. במקרים רבים, החשיבה שלנו נמשכת עשרות שנים. הרכישות ארוכות הטווח הללו הן אלו שלפעמים גורמות לקופה לצלצל כמו פעמוני כנסייה".
מס הכנסה: "צ'ק של מיליון דולר כל 20 דקות"
באפט חזר במכתבו 60 שנה אחורה, לתקופה בה החל לנהל את ברקשייר האת'וויי. לדבריו, "הצעד הזה היה טעות – הטעות שלי. צ'רלי (הכוונה לצ'רלי מאנגר המנוח שהיה סגנו במשך שנים), עליי להדגיש, ראה את הטעות מיד: למרות שהמחיר ששולם על ברקשייר נראה זול, העסקים של החברה בתחום הטקסטיל עמדו להיכחד". הוא מציין שבאותה תקופה, החברה לא שילמה "אפילו דיים אחד (10 סנט) של מס הכנסה", במשך עשור.
"פאסט-פורוורד 60 שנה קדימה: דמיינו את ההפתעה של משרד האוצר כשאותה חברה – עדיין פועלת תחת השם ברקשייר האת'וויי – שילמה הרבה יותר מס הכנסה מכל מה שמשרד האוצר האמריקאי קיבל אי פעם מכל חברה אחרת – אפילו ענקיות הטק ששווי השוק שלהן הוא בטריליונים". מדובר בסכום של 26.8 מיליארד דולר שברקשייר שילמה לרשויות המס בארה"ב ב-2024. כדי להדגים את הסכום הוא הוסיף כי אם ברקשייר הייתה שולחת למשרד האוצר צ'ק של מיליון דולר בכל 20 דקות לאורך שנת 2024, היא עדיין הייתה חייבת סכום נוסף בסוף השנה.
ב-60 השנה האלה ברקשייר חילקה רק פעם אחת דיבידנד (ב-1967, בסכום של 10 סנט למניה), כאשר "במשך 60 שנה, בעלי המניות של ברקשייר תמכו בהשקעה מחדש בעסקים, מה שאיפשר לחברה לבנות את הכנסתה החייבת במס", שהצטברה בעשורים האלה ל-101 מיליארד דולר.
באפט התקשה למצוא מניות לרכישה, והר המזומנים של ברקשייר גדל
מדי שנה מפרסם וורן באפט, שעומד בראש חברת ההשקעות ברקשייר הת'וואיי, מכתב למשקיעים לצד פרסום הדוחות הכספיים של החברה. המכתב סקר בין השאר את ביצועי החברה ב־2024 ("טובים יותר משצפיתי") וחשף את סכומי המס האדירים שהחברה שילמה אשתקד בארה"ב (26.8 מיליארד דולר), עליהם הודה וציין שהחברה מקווה לשלם אפילו יותר מכך, ורק שהדוד סם "יבזבז את הכסף בחוכמה".
אחת ההפתעות שעולות מהמכתב היא שברקשייר האת'וויי סיימה את 2024 עם 334.2 מיליארד דולר במזומן, עלייה מ־325.2 מיליארד דולר בסוף הרבעון השלישי. הר מזומנים זה מגיע בזמן שבאפט מתקשה למצוא את יעד ההשקעה הגדול הבא שלו. באפט הגן על החזקות המזומן הגדולות, וכתב למשקיעים כי "למרות מה שחלק מהפרשנים רואים כעת כפוזיציית מזומן חריגה, רוב כספכם נשאר במניות".
באפט אומר שההעדפה להשקיע במניות לא תשתנה. הוא מסביר שאמנם נרשמה ירידה בהחזקות שלהם בניירות ערך סחירים (מ־354 מיליארד דולר ל־272 מיליארד דולר), אבל מציין שערך החברות בשליטתם שאינן נסחרות עלה במקצת ונשאר הרבה יותר גבוה מערך תיק המניות הסחירות.
שירי חביב ולדהורן
המזומן בקופה: "אין כמו השקעות באמריקה"
בסוף 2024 היה לברקשייר הר מזומנים (כולל השקעות לטווח קצר באג"ח אמריקאיות) בהיקף של למעלה מ-330 מיליארד דולר. "על אף מה שחלק מהפרשנים רואים כפוזיציה יוצאת דופן במזומנים של ברקשייר, הרוב הגדול של הכסף שלכם נותר מושקע באקוויטי", כתב באפט. "בעוד שההחזקות שלנו בני"ע סחירים (marketable securities) ירדה השנה מ-354 מיליארד דולר ל-272 מיליארד דולר, השווי של מניות השליטה שאינן סחירות גדל מעט והוא גדול משמעותית מכך".
לדבריו בעלי המניות יכולים להיות בטוחים שברקשייר תמיד תשקיע את רוב הכסף במניות, בעיקר אמריקאיות. "ברקשייר לא תעדיף אף פעם החזקה בשווי מזומנים על פני החזקה בעסק טוב, בין אם בשליטה ובין אם בהחזקה חלקית", הדגיש. "כסף מנייר יכול לאבד את רוב שוויו אם ישנה איוולת פיסקאלית, ואילו עסקים יוכלו למצוא דרך להתמודד עם אי-יציבות מוניטרית כל עוד המוצרים או השירותים שלהם נדרשים". והוסיף, "כפי שצ'רלי ואני תמיד הודינו, ברקשייר לא הייתה משיגה את תוצאותיה באף מקום פרט לאמריקה, ואילו אמריקה הייתה מצליחה בדיוק כפי שהיא גם אם ברקשייר מעולם לא הייתה קיימת".
השקעות ביפן: "ההערצה שלנו גדלה בהתמדה"
מלבד ארה"ב, ברקשייר מגדילה בשנים האחרונות את ההחזקות שלה ביפן. לפני כ-6 שנים היא רכשה החזקות בחמש מניות יפניות "אשר פועלות באופן שדומה במידה מסוימת לברקשייר עצמה": ITOCHU, Marubeni, מיצובישי, Mitsui וסומיטומו – תאגידים גדולים שמחזיקים במגוון גדול של עסקים ביפן ומחוץ ליפן. לדברי באפט, "ההערצה שלנו לחברות האלה גדלה בהתמדה", ובברקשייר אוהבים את הקצאת ההון שלהן, את הניהול ואת הכבוד לבעלי המניות. החברות גם הגדילו את הדיבידנד וביצעו רכישה עצמית של מניות, "והמנהלים הבכירים שלהן הרבה פחות אגרסיביים בתגמולים ביחס למקבילים שלהם בארה"ב".
באפט התחייב שההחזקות האלה הן לטווח ארוך, ויתרה מכך, למרות שמלכתחילה נקבעה תקרת החזקה של 10% בכל חברה, ברקשייר מתקרבת לתקרה הזו והוסכם להגמיש מעט את הרף. "לאורך זמן, סביר שתראו את ההחזקות של גדלות מעט בכל אחת מהחמש".
במקביל, ברקשייר גם הגדילה את ההלוואות שהיא לוקחת במטבע היפני. באפט מוסיף שב-2025, הדיבידנד שתקבל ברקשייר מהחברות היפניות בהן היא מחזיקה יגיע ל-812 מיליון דולר, והריבית על החוב שנקוב בין יהיה כ-135 מיליון דולר.
לסיכום באפט כתב המלצה לממשל החדש בארה"ב: "תודה, הדוד סם, האחייניות והאחיינים שלך בברקשייר מקווים לשלוח לך יום אחד תשלומים אפילו יותר גבוהים מאלה של 2024. תבזבז אותם בחוכמה. דאג לאלה שלא באשמתם, קיבלו פחות בחיים. ואף פעם אל תשכח שאנחנו צריכים שתשמור על מטבע יציב והתוצאה הזו דורשת גם חוכמה וגם עירנות מצדך".
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.