הפינוי של רוב תושבי הצפון צפוי יסתיים בחודש מרץ, ובמטרה לסייע להם לשוב לבתיהם, המדינה תממן מענקי חזרה. המענק למפונים במלונות יינתן באופן מדורג, בהתאם למועד שבו תבחר המשפחה לעזוב את המלון שבו שהתה. משפחות שיעזבו בתחילת מרץ יקבלו מענק בגובה 15,360 שקלים למבוגר ו-7,680 שקלים לילד. כך, זוג עם שלושה ילדים שיחליט לעזוב ב-1 במרץ יקבל מענק כולל של 53,740 שקלים. על כל חודש נוסף שבו יישארו במלון, המענק יצטמצם בחצי, כך שעד סוף יוני תישאר למשפחות ודאות כלכלית לגבי מימון השהות במלון על ידי המדינה.
לעומת זאת, המצב עבור משפחות שבחרו לצאת מהמלונות ולשכור דירה מורכב יותר. על פי התמחור הנוכחי, משפחה בגודל דומה לשוכרת דירה מקבלת כיום מענק חודשי של כ-21,000 שקלים (200 שקלים למבוגר ו-100 שקלים לילד ליום). במרץ יינתן למשפחות אלו מענק חזרה בגובה 53,740 שקלים, שאיתו יצטרכו להחליט על המשך דרכן.
בבדיקת 'דבר' נמצא כי בפני המשפחות עומדות שתי דילמות עיקריות עם השלכות כלכליות: האם לשבור חוזה שכירות לפני סוף שנת הלימודים, ובכך להפר את שגרת חיי הילדים, או להחזיק את החוזה עד סוף אוגוסט, התאריך שבו רוב המשפחות חתמו על חוזי השכירות, כדי להבטיח לילדיהן יציבות חינוכית. משפחות שיבחרו לעזוב את הדירה עד סוף אפריל ייהנו מתמיכה יחסית גבוהה: כ-27,000 שקלים בחודש. לעומת זאת, משפחות שיישארו בדירה עד סוף יוני יגלו כי המענק השוטף שלהן יתחלק לארבעה חודשים, ויעמוד על 13,440 שקלים בלבד בחודש – ירידה של כשליש מהתמיכה המקורית.
מתוך כ-63,000 מפוני הצפון, 50,000 (כ-80%) בחרו לשכור דירות בשוק החופשי. רובן משפחות עם ילדים, שהחליטו להישאר מפונות לפחות עד סוף שנת הלימודים. עם זאת, משפחות שחתמו על חוזים שנתיים, שמסתיימים באוגוסט 2024, עשויות להיאלץ להמשיך ולשלם שכירות עד סוף החוזה. מצב זה אינו משפיע על המפונים במלונות, שאינם נדרשים להתמודד עם חוזים.
משפחות שיישארו שוכרות דירות עד סוף אוגוסט עלולות להיפגע משמעותית: מענק החזרה, שנועד לכסות את עלויות השכירות, עשוי להצטמצם לתמיכה חודשית של 9,000 שקלים בלבד במקום 21,000 שקלים כיום. יעל מועד, מקיבוץ יפתח, שמפונה מאז תחילת המשבר, אומרת: "אני הבנתי שאני הולכת לשלם מהחסכונות האישיים את החודשיים האחרונים של הפינוי." לדבריה, גם אחרי מיצוי מענקי החזרה, נדרשת משפחתה להוצאה נוספת של כ-14,000 שקלים על השכירות והוצאות נוספות שנגרמו בשל הפינוי.
בבדיקת 'דבר' עלו טענות נוספות מצד מפונים בגליל המערבי. לדבריהם, מענק החזרה צמצם משמעותית את התמיכה הכלכלית שהם קיבלו עד כה. "מה פשר האפליה הזו? משפחות במלונות בכלל לא צריכות לעמוד מול הדילמה הזו", תוהה מועד. מנגד, מפונים עם ילדים בוגרים או רווקים טוענים כי המענק החדש נדיב מספיק ואף מאפשר להם לשכור דירה לחודשים קדימה.
בנוסף למענק החזרה, המדינה תשלם גם מענק עזובה שנועד לכסות נזקים שאינם כלולים בפיצויים ממס רכוש. משפחות עם שלושה ילדים יקבלו כ-35,000 שקלים נוספים. עם זאת, חלק מהמפונים טוענים שהמענק אינו מספיק לכיסוי הנזקים. רן גפן, חבר קיבוץ מצובה, מסביר: "מחישוב ראשוני שעשינו, ההוצאות על השיפוץ בבית יעמדו על לפחות 45,000 שקלים. מענק העזובה לא יספיק לזה". לדבריו, המדינה בונה על כך שמשפחות ישתמשו בכספי מענק העזובה לצרכים נוספים, אך הוא מתכנן להגיש בקשה למסלול פיצויים שיבדוק את גודל הנזק בפועל.
"זו חוצפה שבונים על זה שנשתמש בכסף הזה לצרכים אחרים שהם לא השיפוצים", מוסיפה מועד. לדבריה, הלחץ לנצל את מענקי העזובה לפינוי במקום לשיפוצים הוא פגיעה נוספת במשפחות המפונות, שהיו תלויות בתמיכה הממשלתית למימון שהותן מחוץ לבתיהן. "יכול להיות שהנזק לבית גדול בהרבה מהמענק הבסיסי, אבל לוחצים אותנו שנממש אותו עבור פינוי שעד כה המדינה הייתה אחראית לממן – ועכשיו מקצצת".