נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך לעורר סערות ובכל יום החדשות לא מפסיקות להפתיע. ריכזנו עבורכם כמה מאירוע היממה האחרונה בארה"ב של טראמפ.
● מלחמת סחר: קנדה ומקסיקו משיבות לטראמפ
● זו כנראה המתנה הכלכלית הגדולה ביותר שטראמפ יכול לתת לנתניהו בפגישתם
מה עומד מאחורי עצירת הסיוע לדרום אפריקה?
טראמפ הודיע כי הוא מפסיק את כל הסיוע האמריקאי לדרום אפריקה עד שתתבצע חקירה מלאה של מה שכינה "החרמת אדמות" במדינה.
"דרום אפריקה מחרימה אדמות ומתייחסת לקבוצות מסוימות של אנשים בצורה רעה מאוד… אני עוצר את כל המימון העתידי לדרום אפריקה עד שתושלם חקירה מלאה של המצב הזה!" כתב בפוסט ברשת Truth Social.
"מתרחשים דברים נוראיים בדרום אפריקה. ההנהגה עושה דברים איומים, דברים נוראיים. אז זה נמצא כרגע בחקירה," אמר מאוחר יותר לעיתונאים בבסיס הצבאי אנדרוז.
טראמפ הביע את טענתו בנושא זה כבר בעבר, וצייץ עליו עוד בשנת 2018 במהלך כהונתו הראשונה.
הטענה של טראמפ קשורה לרפורמת הקרקעות המורכבת בדרום אפריקה. מדיניות גזענית בעבר גרמה לגירוש בכפייה של דרום אפריקאים שחורים ואחרים שאינם לבנים מאדמותיהם לטובת שימוש של לבנים. מאז שדרום אפריקה יצאה מעידן האפרטהייד וקיימה את הבחירות הדמוקרטיות הראשונות ב-1994, חוקת המדינה כוללת סעיפים להחזרת קרקעות ולחלוקתן מחדש.
עם זאת, האבטלה והעוני נותרו חמורים במיוחד בקרב דרום אפריקאים שחורים, המהווים כ-80% מהאוכלוסייה אך מחזיקים רק בחלק קטן מהקרקעות.
בינואר חתם נשיא דרום אפריקה, סיריל רמפוזה, על חוק המגדיר קווים מנחים חדשים להפקעת קרקעות, כולל אפשרות להפקיע קרקעות ללא פיצוי.
הדבר כמובן נוגד לחלוטין את זכויות הקניין ומהווה אפליה חמורה על רקע גזעי וגם בתוך דרום אפריקה קיימת ביקורת חריפה בעניין.
אין להוציא מכלל אפשרות שהמסר כאן גם קשור לתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בהאג – הצעד מתבצע כשראש הממשלה נתניהו נמצא בוושינגטון וייפגש עם הנשיא וצמרת הממשל.
פנמה: חיזוק שיתוף הפעולה עם ארה"ב על חשבון סין
נשיא פנמה הבטיח לסיים הסכם פיתוח מרכזי עם סין, לאחר שנפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו ולאחר תלונות של טראמפ כי המדינה ויתרה על שליטתה בתעלת השיט האסטרטגית שלה לבייג'ינג.
הנשיא הפנמי, חוסה ראול מולינו, אמר כי הריבונות של מדינתו על נתיב המים באורך 51 מייל, המחבר בין האוקיינוס השקט לים הקריבי, תישאר ללא שינוי. עם זאת, הוא הודיע כי לא יחדש את מזכר ההבנות מ-2017 להצטרפות ליוזמת "חגורה ודרך" של סין וכי פנמה תעבוד במקום זאת בשיתוף פעולה הדוק יותר עם ארצות הברית.
"אני חושב שהביקור הזה פותח דלת לבניית יחסים חדשים … ולניסיון להגדיל ככל האפשר את ההשקעות האמריקאיות בפנמה," אמר מולינו לעיתונאים לאחר פגישתו עם רוביו, שהייתה נסיעתו הבינלאומית הראשונה מאז אישור מינויו.
רוביו מצידו אמר כי צוותו מוכן לקדם את סדר היום האמריקאי. "היה לי הכבוד להיפגש עם הצוות המדהים של שגרירות ארה"ב בפנמה במהלך המפגש הראשון שלי בשגרירות בתפקידי החדש כמזכיר המדינה!" כתב רוביו בפוסט ברשת X. "אני אסיר תודה על מסירותם ומאמציהם המתמשכים לקידום החזון של הנשיא טראמפ למדיניות חוץ של 'אמריקה תחילה'."
במהלך ביקורו, כתב רוביו בפוסט נוסף כי "ארצות הברית אינה יכולה ולא תאפשר למפלגה הקומוניסטית הסינית להמשיך ולהגביר את שליטתה בפועל באזור תעלת פנמה."
טראמפ טען לאחרונה שסין מפעילה שליטה על התעלה וגובה מאוניות אמריקאיות תשלומים גבוהים במיוחד. התעלה נבנתה במשך כמה עשורים על ידי ארה"ב והושלמה בשנת 1914, אך הועברה לשליטת פנמה במהלך ממשלו של הנשיא ג'ימי קרטר.
טראמפ הפך את החזרת השליטה על תעלת פנמה לאחד מהיעדים המרכזיים בממשלו. רפובליקנים בבית הנבחרים הציגו לאחרונה הצעת חוק לרכישה מחדש של התעלה על ידי ארה"ב, בעקבות חששותיו של טראמפ מההשפעה הסינית על הנתיב האסטרטגי.
הצעת החוק, הנקראת "חוק הרכישה מחדש של תעלת פנמה", הוגשה על ידי חבר הקונגרס דאסטי ג'ונסון (רפובליקני מדרום דקוטה), חבר בוועדה המיוחדת לענייני סין ובוועדת התחבורה והתשתיות של בית הנבחרים.
אם תאושר, הצעת החוק תעניק לנשיא סמכות לפעול בשיתוף פעולה עם מזכיר המדינה כדי "ליזום ולנהל משא ומתן עם הגורמים הרלוונטיים בממשלת פנמה לצורך רכישה מחדש של תעלת פנמה."
על פי הערכות מחלקת המדינה של ארה"ב, כ-72% מכלי השיט העוברים דרך תעלת פנמה מפליגים מנמל אמריקאי או בדרכם אליו. ללא גישה לתעלה, אוניות ייאלצו להאריך את מסלולן בכ-8,000 מיילים נוספים סביב דרום אמריקה.
*
מאות מפגינים הציפו כביש מהיר וסואן בלוס אנג'לס ביום ראשון, וגרמו לעיכובים משמעותיים בתנועה במחאה על המאבק של טראמפ בהגירה הבלתי חוקית.
ההפגנה החלה ברחוב אולברה בסביבות השעה 9:00 בבוקר עם קבוצה גדולה של משתתפים. כעבור כחצי שעה הודיעה משטרת לוס אנג'לס (LAPD) על סגירת רחובות בשל "הפגנה בלתי מורשית שחוסמת את התנועה" והמליצה לנהגים להשתמש בדרכים חלופיות.
משטרת התנועה של מדינת קליפורניה אישרה גם היא את קיום ההפגנות וקראה לציבור להימנע מהגעה למרכז לוס אנג'לס בזמן שהרשויות ניסו להשתלט על המצב.
רבים מהמפגינים נראו נושאים שלטים, מניפים דגלי מקסיקו ומביעים התנגדות למדיניות ההגירה של טראמפ. שוטרים בציוד לפיזור הפגנות עמדו מולם בעימות מתוח.
"לאף אדם אין סטטוס בלתי חוקי על אדמה גנובה," נכתב על אחד השלטים. שלט אחר הכריז: "נאבקים בבורות, לא במהגרים."
סרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות הראו מפגינים מרססים גרפיטי על קירות הכביש המהיר ומשחיתים לפחות רכב אחד שנקלע לעומק ההמון.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.