נקודת רתיחה: כדור הארץ מתחמם בעשורים האחרונים בגלל פליטת גזי חממה על ידי בני אדם, ורק לאחרונה השירות המטאורולוגי הישראלי פרסם כי יולי השנה היה החם ביותר במישור החוף מאז תחילת המדידות ב־1950, ובמקום השני בכל הארץ אחרי יולי 2017.
אולם אחד מסמלי הסתיו המובהקים והמוכרים, ואחד המפורסמים בפרחי ישראל – החצב המצוי – כבר פורח. אנשי החברה להגנת הטבע תיעדו בשבוע האחרון פריחת חצבים במקומות שונים בישראל: חוף הכרמל, תל אביב, השרון, ניצנים וירושלים.
יעל זילברשטיין־ברזידה, מנהלת היחידה לטבע עירוני בחברה להגנת הטבע, שנתקלה בפריחת חצבים בחורשת מעוז אביב שבתל אביב, מספרת: "בתי ואני טיילנו בשכונה ושמחנו מאוד לראות את עמוד הפריחה של החצב הראשון העונה.
"הפריחה הלבנה עומדת בניגודיות מוחלטת לרקע הצהוב והיבש המאפיין את העונה, והיא מסמלת שהטבע ממשיך בשלו ומתחדש מדי עונה, מפתיע ומרגש את כולנו. אני מקווה שהתמונות יעודדו במעט את אזרחי ישראל, לקראת עוד שבוע שרבי, ויהיו סימן לבשורות טובות".
גובה מטר וחצי ויותר
לדברי אבנר רינות, סוקר ביחידת הטבע העירוני של החברה להגנת הטבע, אחד הדברים המיוחדים בחצב הוא עמוד התפרחת, שאחרי כמה שנים וכמויות גשם מתאימות יכול להגיע לגובה של מטר וחצי ואפילו יותר. "הפריחה נמשכת לעיתים עד סוף אוקטובר, וכבר ראינו פריחה מוקדמת בסוף יוני ויולי, שנובעת מכך שהחצב נמצא ליד מקור מים קבוע כדוגמת צינור השקיה, נחל, מעיין וכדומה.
"בצלו של החצב רעיל מאוד ומלא בחומרים צורבים שמגינים עליו, ולכן מעט מאוד חיות בר מסוגלות לאכול אותו ואת העלווה שלו. הבצל מאפשר לחצב לפרוח בתקופה שבה כמעט אף צמח אחר לא פורח – בשלהי הקיץ ובראשית הסתיו", הוא אומר.
בחברה להגנת הטבע מוסיפים כי הפרחים נפתחים לפנות ערב, והחצב מתמחה בהאבקת לילה על ידי רפרפים ובבוקר על ידי מיני דבורים וצרעות שנמשכות לצוף המתוק שלו. "גם ציפורים שונות, דוגמת צופיות ומינים נודדים רבים, אוהבות את הצוף הרב הטמון בפרחים, אשר מספק להן סוכרים חשובים במהלך נדידת הסתיו שהחלה ממש בימים אלה", מוסיף רינות.