המגזין העסקי Fortune פרסם השבוע בפעם הראשונה את רשימת 100 האנשים החזקים ביותר בעולם העסקים. קשה להיות מופתעים מצמרת הרשימה, שבה יזמים ומנהלים בולטים במיוחד מתחומי הטכנולוגיה ובעיקר מהשוק הציבורי בארה"ב, אך אולי ניתן ללמוד ממנה כמה דברים. בפורצ'ן מציינים שהרשימה שהרכיבו כוללת "מנהיגים מ-40 תעשיות שונות", שהגיל שלהם נע בין שנות השלושים לחייהם ועד ה-90. לדברי עורכי הדירוג, אלה אנשים שהמילים והמעשים שלהם מעצבים את מה שאחרים סביבם חושבים ועושים.
● הודעת הממשל הזניקה את המניות בסין, אבל בשוק מציעים להיזהר
● מנהל ההשקעות מוול סטריט שצופה "תיקון בשוק וחזרה לסביבת תמחור הגיונית יותר"
כיצד נמדדה עוצמתם של המדורגים? בפורצ'ן מסבירים שעורכי הרשימה נתנו לכל אחד ניקוד בפרמטרים שונים, כמו למשל הצמיחה בהכנסות וברווחי עסקיהם, הרווחיות, שווי השוק, הנזילות והיעילות; וכן פרמטרים שאינם פיננסיים כמו חדשנות, השפעה, היכן נמצא אותו אדם במסלול הקריירה שלו, ועד כמה הוא משפיע לטובה על העולם.
מספר הנשים ברשימה של פורצ'ן אינו גדול, והראשונה ביניהן מגיעה למקום ה-9 – מארי בארה, מנכ"לית ג'נרל מוטורס . חמישית בין הנשים, ובמקום ה-35 הכללי, נמצאת הישראלית-לשעבר צפרא כץ, מנכ"לית אורקל ; אחריה, במקום ה-36 הכללי, נמצאת מנכ"לית AMD ליסה סו, שמגזין אמריקאי אחר, "טיים", בחר בה השבוע למנכ"לית השנה.
בעשירייה הראשונה יש כאמור אישה אחת, וכולם מנהלים עסקים מתוך ארה"ב. הראשון ברשימה שמנהל עסק מחוץ לארה"ב נמצא במקום ה-12, מוקש אמבאני, מיליארדר הודי ויו"ר Reliance Industries.
כמעט כל הכלולים בעשירייה הראשונה מכהנים בתפקידיהם מעל עשור – גורו ההשקעות וורן באפט הוא הוותיק ביותר, ומכהן בתפקיד מנכ"ל ברקשייר הת'וואיי כבר עשורים רבים. בקצה השני נמצא סם אלטמן, המכהן בתפקיד מנכ"ל חברת הבינה המלאכותית OpenAI שהקים מאז 2019, עם פרק קצר של הדחה מהתפקיד וחזרה אליו אשתקד. לשם השוואה, כהונה ממוצעת של מנכ"ל חברה ברשימת Fortune 500 (החברות הגדולות ביותר לפי הכנסה) עומדת על 7.2 שנים.
עד כמה נהנו המשקיעים בחברות של מובילי הרשימה? כל 9 החברות הציבוריות (רק OpenAI של סם אלטמן היא פרטית) הניבו בשנה האחרונה תשואות חיוביות דו-ספרתיות ומעלה. התשואה הגבוהה ביותר הושגה על ידי אנבידיה , בהובלתו של ג'נסן הואנג – כ-173% מתחילת השנה, והנמוכה ביותר היא של מיקרוסופט בניהולו של סאטיה נאדלה, 18.8%.
אלה הם חמשת המובילים את הדירוג:
אילון מאסק: מייסד ומנכ"ל טסלה ו-SpaceX
בפורצ'ן מציינים את החזון הנרחב שלו ואת האינטואיציה ההנדסית, שהפכו אותו למנהיג בולט במספר תעשיות, וזאת למרות האופי הנוקשה שלו. הם מוסיפים כי חברת SpaceX שהקים מוערכת ב-210 מיליארד דולר ורשמה לאחרונה הישג בניסוי רקטת הדור-הבא שלה, ובחברה פרטית אחרת שלו, הצליחו להשתיל שבב לגופו של אדם משותק שהצליח בעקבות זאת להשתמש בעכבר של מחשב באמצעות מוחו. הם מזכירים את האתגרים הנוגעים לרשת החברתית X (לשעבר טוויטר) שמאסק רכש לפני מספר שנים.
משקיעי יצרנית המכוניות טסלה נהנו מתשואה של כ-61% מתחילת השנה – חלק ניכר ממנה בעקבות בחירתו של דונאלד טראמפ לנשיאות ארה"ב (מאסק תרם לקמפיין טראמפ 100 מיליון דולר ונחשב למקורבו). מאסק הפך לאחרונה לאדם העשיר ביותר בהיסטוריה. לפי פורבס, הונו נאמד היום ב-361 מיליארד דולר.
ג'נסן הואנג: מייסד ומנכ"ל אנבידיה
לפי פורצ'ן, הואנג בנה את אנבידיה מיצרנית שבבים גרפיים לגיימרים לאחת מהחברות הכי חשובות בתחום ה-AI, כזו שממשל ביידן רואה בשבבים שלה נכס אסטרטגי ומגביל את הגישה של סין למוצרים המתקדמים של החברה. לדבריהם, הדומיננטיות של אנבידיה בשוק באה לידי ביטוי בזינוק במניה, כששווי החברה עקף את ה-3 טריליון דולר. הם מוסיפים שיש תהיות האם השווי בר קיימא, אך אין ספק בנוגע להשפעה של הואנג.
נציין שהשבוע מניית אנבידיה נחלשה בעקבות דיווח על פתיחת חקירה מטעם הרגולטור הסיני בחשד שהחברה הפרה חוקי הגבלים עסקיים במדינה. הרקע הוא רכישת מלאנוקס הישראלית לפני קרוב ל-5 שנים – לפי הרגולטור הסיני, עלה חשד להפרה של חוק המונופול ושל התנאים המגבילים סביב הרכישה. מתחילת השנה עלתה מניית אנבידיה ב-172.8%.
סאטיה נאדלה: יו"ר ומנכ"ל מיקרוסופט
במגזין מציינים כי נאדלה הוביל שני שינויים בולטים בעשור האחרון במיקרוסופט – ממחשבים אישיים לעולם הענן, וכעת ל-AI. הם מוסיפים שההימור המוקדם של החברה על OpenAI (בה היא השקיעה) עזר למצב את מיקרוסופט בפסגת הטכנולוגיה, ושוויה כיום כ-3.3 טריליון דולר. גם כעת החברה ממשיכה להשקיע בסטארט-אפים בתחומים מגוונים. לדברי עורכי הדירוג, שירות הענן של מיקרוסופט נוגס בנתחי השוק של המתחרה AWS (אמזון). נאדלה מתואר שם כאחד מהמוחות האסטרטגיים החדים ביותר בתחום הניהול, וכאדם כריזמטי ואמפתי. מניית מיקרוסופט עלתה מתחילת השנה ב-18.8%.
וורן באפט: יו"ר ומנכ"ל ברקשייר הת'וואיי
בפורצ'ן מציינים שלאורך השנים קמו לבאפט "חקיינים" רבים, שעוקבים אחר השקעותיו. לדבריהם, ההימורים שלו על אפל , בנק אוף אמריקה וקוקה קולה הפכו לאגדה, וכך גם העצה שלו לפיה "צריך לפחד כשאחרים חמדנים ולהיות חמדן כשאחרים מפחדים".
מניית ברקשייר הת'וואיי עקפה את ביצועי מדד S&P 500 עם תשואה שנתית ממוצעת של 19.8% מאז 1965, לעומת 10.2% במדד.
לאחרונה פרסם באפט מכתב למשקיעים ובו פירט את חלוקת רוב הונו, המוחזק כיום במניות ברקשייר. הסכום יועבר לקרנות בשליטת שלושת ילדיו ויחולק על-ידיהם למטרות פילנתרופיות שהם יבחרו פה אחד. מניית ברקשייר הת'וואיי עלתה מתחילת השנה ב-29.7%.
ג'יימי דיימון: יו"ר ומנכ"ל ג'יי.פי מורגן
לפי עורכי הרשימה, דיימון נשאל לאורך השנים פעמים רבות האם יש לו שאיפות לרוץ לנשיאות ארה"ב – מה שמעיד על עוצמתו. לפי פורצ'ן, דיימון מנהל כיום ארגון של 309 אלף עובדים עם הכנסות שנתיות של 239 מיליארד דולר, גבוה מהתמ"ג של הרבה מדינות.
סימן להשפעתו, לפי פורצ'ן, היה האירוע שבו בנק First Republic היה על סף פשיטת רגל, ושרת האוצר של ארה"ב ג'נט ילן התקשרה אל דיימון באופן אישי לבקש שיסייע. בסופו של דבר בנק ג'יי.פי מורגן בראשותו רכש את פירסט ריפבליק.
דיימון ביקר בקיץ האחרון בישראל ונפגש עם עובדי ולקוחות הבנק בארץ. בהמשך נפגש עם בכירים בהייטק הישראלי, ולפי נוכחים בפגישה הוא הביע תמיכה בישראל ודיבר על הפוטנציאל בהייטק המקומי. מתחילת השנה עלתה מניית ג'יי.פי מורגן ב-46.2%.
סוגרים את עשיריית החזקים
עוד בעשירייה הראשונה של דירוג האנשים החזקים של פורצ'ן: טים קוק, מנכ"ל אפל (תשואת המניה 29.3%), מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל מטא (תשואה 75.5%), סם אלטמן, מייסד ומנכ"ל OpenAI (חברה פרטית), מארי בארה, מנכ"לית ג'נרל מוטורס (תשואה 48.4%), סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל אלפבית (תשואה 32.8%).
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.