לפי מקורות אל-ג'זירה, ראש ממשלת קטר נפגש עם המשלחת הישראלית במטרה להאיץ את המאמצים להפסקת האש ולשחרור החטופים. ההסכם המתגבש, שנמצא בשלבי גיבוש סופיים, כולל שורת צעדים שנועדו להביא לסיום הלחימה המתמשכת ברצועת עזה ולהקל על סבל האזרחים. שמה של הערכות צה״ל להחזרת החטופים – "כנפי דרור".
ראש ממשלת קטר, מוחמד א-ת'אני בהצהרה רשמית מדוחא, אישר את פרטי ההסכם והכריז כי ייכנס לתוקפו ביום ראשון הקרוב. והוסיף: "במסגרת ההסכם ישוחררו 33 חטופים". העסקה, שמפוקחת על ידי קטאר, מצרים, ארה"ב וארגון האומות המאוחדות, תכלול שלושה שלבים מרכזיים:
שלב ראשון – נסיגה ושחרור אסירים:
נסיגה מציר נצרים: צה"ל צפוי להיסוג לעומק של 700 מטר בגבול רצועת עזה. הנסיגה תתבצע בשלבים, במטרה להבטיח הפסקת אש מוחלטת בשטח.
שחרור 33 אסירים ישראלים: בשלב הראשון של העסקה, ישוחררו 33 אסירים ישראלים, כולל נשים וילדים. יש לציין כי יוסף אל-זיאדנה, שמותו אושר בשבוע שעבר, הוסר מהרשימה.
השחרור צפוי להימשך על פני 42 ימים, ובמהלך התקופה הזו יתבצעו דיונים להמשך השחרור והתקדמות השלב השני של ההסכם.
במסגרת ההסכם המתגבש בין ישראל לחמאס, הוסכם על שחרור כ-2,000 אסירים פלסטינים במהלך השלב הראשון של ההסכם. בין האסירים שעתידים להשתחרר, כ-250 אסירים שנידונו למאסר עולם, וקרוב לאלף עצורים שנעצרו לאחר ה-7 באוקטובר.
ההסכם כולל גם סיוע הומניטרי, כאשר ישראל תאפשר לפצועים ברצועת עזה לנסוע לטיפול בחו"ל, ותפתח את מעבר רפיח שבעה ימים לאחר תחילת השלב הראשון. בנוסף, ההסכם יקבע פרוטוקול סעד והומניטרי בפיקוח של מתווכים.
כוחות צה"ל יסוגו גם מציר פילדלפיה בשלבים מאוחרים יותר של ההסכם, וצפוי כי יפחתו נוכחותם בשטח. המגעים לשלב הראשון של ההסכם צפויים להימשך בימים הקרובים, והצדדים שואפים להגיע להסכמה סופית בקרוב.
שלב שני – שחרור שאר החטופים והחללים:
לאחר השלב הראשון, ישוחררו שאר החטופים מהשבי, ובמקרים מסוימים גם החללים. המגעים בשלב זה עשויים לכלול גם שחרור חטופים נוספים ודיונים על החללים שנותרו בשבי.
שלב שלישי – החזרת כל הגופות ופיקוח על שחרור עקורים:
קטאר ומצרים יפקחו על החזרת עקורים מדרום רצועת עזה לצפון, במסגרת צעדים לשיקום האזור.
ההסכם המתגבש מצביע על צמצום פערים משמעותי בין הצדדים, אך בימים הקרובים ימשיך המו"מ בנוגע לפרטי השחרור של כל הצדדים המעורבים. גורמים מדיניים ציינו כי ההסכם עשוי להתעדכן בשעות הקרובות, כאשר ייתכן שהשלבים יתצמצמו לשניים.
לפי דיווחים לא מאומתים, חמאס דרש את שחרור גופת יחיא סינוואר, מנהיג הארגון, אך גורמים מדיניים מיהרו להדגיש כי "זה לא יקרה, נקודה".
לאחר ההכרזה על העסקה, תובא העסקה לאישור בקבינט המדיני-ביטחוני ובממשלה, ולאחר מכן תפורסם רשימת האסירים שישוחררו. יינתן זמן לציבור להגיש עתירות לבג"ץ, כפי שנדרש לפי החוק, לפני ביצוע השחרור.
על פי מסמכי ההסכם שנחשפו בתקשורת הערבית, צה"ל יבצע נסיגה הדרגתית מהאזורים המאוכלסים בצפיפות ברצועת עזה, כולל ואדי עזה (ציר נצרים). הכוחות יתמקמו במרחק של 700 מטר מאזורים אלה, למעט חמש נקודות מוגדרות שבהן יורשו להתמקם במרחק של עד 400 מטר נוספים בדרום ובמערב הגבול.
באשר לשחרור החטופים, תכנית מפורטת קובעת כי תחילה ישוחררו תשעה מהחטופים החולים והפצועים מתוך 33 החטופים הצפויים להשתחרר בשלב הראשון, זאת בתמורה לשחרור 110 מחבלים שנשפטו למאסר עולם. במקביל, ישראל תשחרר אלף עצורים מעזה שנעצרו לאחר השמונה באוקטובר 2023 ושלא היו מעורבים באירועי השבעה באוקטובר. חטופים מבוגרים (מעל גיל 50) ישוחררו ביחס של 1:3 עבור מחבלים שנשפטו למאסר עולם, ו-27:1 עבור מחבלים עם עונשים אחרים.
באזור ציר פילדלפי, צה"ל יצמצם בהדרגה את כוחותיו במהלך השלב הראשון. ביום ה-42, לאחר שחרור החטוף האחרון מהשלב הראשון, תחל נסיגה והתארגנות מחדש שתושלם עד היום ה-50.
מעבר רפיח ייפתח להעברת חולים ופצועים לאחר שחרור כל הנשים החטופות, כאשר ישראל תחל בהכנת המעבר מיד עם חתימת ההסכם. יתאפשר מעבר של 50 פצועים ביום, כל אחד בליווי שלושה מלווים, בכפוף לאישור ישראל ומצרים.
ההסכם כולל גם מתווה לחזרת עזתים לצפון הרצועה: ביום השביעי יורשו לחזור צפונה ללא נשק וללא בדיקה, ביום ה-22 תתאפשר חזרה גם דרך רחוב צלאח א-דין, וביום השביעי יורשו כלי רכב לנוע צפונה דרך ציר נצרים לאחר בדיקה של חברה פרטית. כל הפעולות ההומניטריות יבוצעו בהתאם לפרוטוקול שהוסכם עליו בפיקוח המתווכים.