במסגרת ועידת מרכז הבנייה הישראלי, שמתקיימת זו השנה ה-24 בין התאריכים 10-12 בדצמבר במלון דן אילת, נערך פאנל שעסק בניתוחים ובתחזיות של הגורמים המשפיעים על המשק הישראלי.
במהלך הפאנל התייחס רמי לוי על רקע הנפקת פעילות הנדל״ן: ״כשאני אחליט, כל עם ישראל ידע. יש בודק ויש בודק – אבל אני זה שבודק. הכתב החליט החלטות שאני לא החלטתי. אני תמיד עושה את הדברים שלי ברצינות, ויכול להיות שאחליט שכן או שלא, אבל ההחלטה תהיה שלי ובשיקול דעת רציני. כתבו בעיתון כל מיני דברים – נשאיר את זה כך״.
על מחירי הדיור ועלות העובדים, הוסיף: ״מחירי הביצוע עלו ב-20-25 אחוזים בזמן המלחמה, וזה משפיע על מחירי הדיור. צריך לפתור את עניין העובדים, ואני אומר דבר אחד – חייבים להביא עובדים זרים לארץ".
"כיום, עלות עובד בארץ נעה בין 25-30 אלף שקל לחודש, בעוד שבקפריסין עובד מקביל מקבל כ-10 אלף שקל בלבד. אין סיבה לעלויות כאלה גבוהות בישראל לעומת מדינות שכנות. אם לא נטפל בבעיה הזו, מחירי הדיור ימשיכו לעלות״.
רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים אמר: ״יש הרבה דיבורים, רצון וידע, אבל המרחק בין זה לבין ביצוע בפועל עדיין גדול מאוד. המדינה התחילה לעשות מהלכים בהתחדשות עירונית בשנים האחרונות, אבל זה לא מספיק".
"צריך החלטת ממשלה שמבינה שאנחנו במשבר, ולבצע עבודה עם ראייה צופת עתיד. למרות הטענות, הבעיה אינה בראשי הערים – להפך, אנחנו אלה שרוצים לזרז ולחדש את הערים שלנו. הבעיה טמונה בשיטת הארנונה הלקויה שמעדיפה משרדים על פני מגורים".
"אני מציע לבטל את שיטת הארנונה הנוכחית ולמצוא פתרונות מיסוי אחרים. בנוסף, יש צורך בצמצום הסיווגים בארנונה, מתן תמריצים ליזמים, קיצור תהליכים, והעצמת ועדות התכנון המקומיות. מנהלי ההנדסה צריכים יותר תקנים ושכר הולם. מכרזים של 7,000 שקל לבודקי תכניות פשוט לא מספיקים״.
נחשון קיויתי, יו"ר קבוצת ב.ס.ר מסר: ״חל שיפור ברשויות וגם בקרב הציבור הרוכש דירות ומשרדים. אנחנו רואים יותר ויותר אנשים שמעוניינים לרכוש דירות, במיוחד תלוי במיקום".
"גדלתי בבאר שבע, וכולם רוצים לגור במרכז, אבל אין מספיק היצע וקרקעות אי אפשר לייבא. לכן הולכים למעגל השני, ושם אנו רואים ביקושים ומכירות. הבעיה האמיתית היא במיסים ובריביות. אם המדינה הייתה ממסה פחות את הרוכשים ושוקלת זאת בצורה נכונה, היה קל יותר למכור את הדירות ולהתמודד עם הביקוש״.
שירה ברנד, סגנית יו"ר מטה התכנון לאומי הגיבה לדברים והוסיפה: ״גיבורים שנלחמים בשבילנו – איפה הם יגורו? מה נגיד להם, שזה גרעוני עבור העיר ולכן אין להם מקום? זה לא מתקבל על הדעת".
"כל התוכניות היום כוללות מענה לכל רשימת הצרכים, ואנחנו לא מסתכלים על עולם המגורים בצורה תיאורטית. האם אני מרוצה מקצב ביצוע התשתיות? לא. אני אומרת זאת בצורה ברורה. אנחנו עושים מאמצים גדולים כדי לשפר את המצב, אך יש עוד הרבה עבודה לפנינו".
"מטולה אינה דוגמה מייצגת של הצפון, אך יש נזקים כבדים לתשתיות בכל האזור. אנו נעשה כל שניתן, תוך צמצום הבירוקרטיה, כדי לסייע בחידוש התשתיות והמבנים בהקדם האפשרי".