בעוד מדינת ישראל נמצאת במלחמה, כשחיילים נלחמים ומקריבים את חייהם בעזה, והמשפחות עדיין מייחלות לשובם של 98 החטופים – בחר נשיא אוניברסיטת תל אביב לשלוח מכתב לסגל האוניברסיטה המכריז על קיום 'דיון פתוח ומאוזן' בשאלת המוסר בלחימה.
במכתב שהופץ לחברי הסגל האקדמי והמנהלי, מציין הנשיא כי 'יש מחיר נוסף למשך המלחמה שאסור להתעלם ממנו', ומזמין את הסגל לדיון על 'הפגיעה רחבת הממדים בתושבי הרצועה'".
"מה קורה בעזה?", תחת הכותרת הזו, נפתחת ההזמנה לסימפוזיון עליה חתום נשיא האוניברסיטה אריאל פורת. "המלחמה בעזה מתנהלת כבר למעלה משנה, ולא ברור מתי תסתיים. לצד השגים מרשימים של כוחות הביטחון, היא גובה מאיתנו מחיר כבד: כמעט כל יום נהרגים חיילים ורבים אחרים נפצעים בגופם ובנפשם. תשעים ושמונה חטופים מוחזקים עדיין בתנאים תת-אנושיים במנהרות התופת, ואין כמעט חולק על כך שתימשך המלחמה מסכן את אלו שעדיין בחיים ומפחית את הסיכויים שישובו הביתה".
"אך יש מחיר נוסף למשך המלחמה", ממשיך פורת. "ככל שחולף הזמן ברור שאסור לנו להתעלם ממנו. הפגיעה ורחבת הממדים בתושבים הלא מעורבים בעזה, ובכללם הילדים הרבים שנהרגים, נפצעים וחיים בתנאים בלתי נסבלים. לכך נלווה החשש הצף על פני השטח בעיקר בחודשים האחרונים, כי לא תמיד נשמרים כללי התנהגות נאותים של הכוחות הלוחמים, כללים שצריכים לאפיין צבא מוסרי שמנהל מלחמה להגנתה של ישראל".
"חשוב לומר כאן את המובן מאליו", מסיים פורת, "חיילינו, שלהם אנחנו חבים חוב שלעולם לא נוכל לפרוע, מחרפים את נפשם יום יום, באומץ ובהקרבה להגנת כולנו. דווקא בשל כך, חשוב שלא יוכתם שמם. אם חס וחלילה יסתבר שיש ביניהם כאלו – מעטים ככל שיהיו – הפועלים באופן לא מוסרי, ולא ייעשה דבר כדי למנוע מהם לנהוג כך, יהיה בכך כדי להטיל כתם בל יימחה על צה"ל כולו, על חייליו ומפקדיו, ולמעשה גם עלינו אזרחי המדינה. כי גם לאדישות ולשתיקה יש מחיר".
מאוניברסיטת תל אביב נמסר בתגובה: "נשיא האוניברסיטה ציין כי יש טענות 'על השולחן' שהועלו מכיוונים שונים ויש לדון בהן. לשם כך הסימפוזיון".