המאזינה שוחחה עם ד״ר מאיה רוזמן בשידור וסיפרה שבחודשים האחרונים הוסיפה לתזונה היומית שלה שתי כפיות חמאה, ולטענתה – זה מה שהוביל לשיפור בבדיקות הדם ולירידה במדדי הכבד השומני.
על פניו זה נשמע מפתיע – הרי שנים התרגלנו לשמוע ששומן רווי מזיק לבריאות, ושרצוי להימנע ממנו כשיש כבד שומני. אבל האמת? המדע אומר משהו אחר לגמרי.
הבעיה בכבד שומני? הפחמימות – לא החמאה
בכבד שומני שאינו נגרם מאלכוהול (NAFLD), אחת הסיבות המרכזיות היא עודףשל פחמימות וסוכרים פשוטים, שהגוף הופך לשומן ונאגר בכבד. מחקרים מהשנים האחרונות מראים ששינוי תזונתי שמתמקד בהפחתת פחמימות ולאו דווקא בשומן רווי, יכול לשפר את תפקודי הכבד, להוריד את רמות האנזימים ולסייע לירידה בשומן בכבד.
למשל, במחקר שפורסם בירחון "הפטולוגיה" (מחלות כבד) נמצא כי דיאטה דלת פחמימות הפחיתה באופן משמעותי את כמות השומן בכבד תוך זמן קצר – אפילו יותר מדיאטה דלת שומן. המסקנה: הפחתת פחמימות יעילה במיוחד בטיפול בכבד שומני.
מחקר אחר מגרמניה שהשווה שתי דיאטות עם אותה כמות קלוריות: אחת דלת פחמימות ועשירה בשומן רווי, והשנייה עשירה בפחמימות ודלת שומן. הקבוצה שצרכה פחות פחמימות ויותר שומן רווי הראתה שיפור משמעותי יותר בתפקוד הכבד ורגישות לאינסולין.
מה עם שתי כפיות חמאה?
שתי כפיות חמאה ביום הן כ-10 גרם בלבד – ובהן יש פחות מ-8 גרם שומן (מתוכם כ-5 שומן רווי), כ-20 מ"ג כולסטרול. זה כלום. ממש לא "מעמסה" תזונתית, ובמקרים רבים – חמאה יכולה להיות דווקא תוספת טובה, כשהיא באה במקום פחמימות מעובדות או סוכרים מיותרים.
מה כן חשוב לזכור?
כמו תמיד, הכל תלוי בתמונה הגדולה. תוספת חמאה כשלעצמה לא תרפא כבד שומני, אבל אם היא מחליפה מזונות מזיקים – זו כבר התחלה טובה. אז כן – לפעמים חמאה יכולה להיכנס לתפריט גם כשיש כבד שומני. אבל הגורם המרכזי שדורש שינוי הוא לא השומן, אלא העודף בפחמימות. המאזינה צדקה באינטואיציה שלה, גם אם לא בזכות החמאה – אלא בזכות מה שהיא הפחיתה במקביל.
לקורס של ד"ר מאיה רוזמן: איך משפרים את הבריאות ואיך יורדים במשקל בצורה שפויה והגיונית – לחצו כאן