ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בבנק לאומי, עונה על שאלת השבוע
המתח לקראת פרסום דוחותיה הכספיים של אנבידיה ביום רביעי בשבוע הבא מורגש בשוק. ואולם, הברומטר המרכזי לביצועי החברה כבר נמצא בידינו, כפי שמסביר ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בבנק לאומי. המפתח טמון בהוצאות ההוניות (קאפקס – Capital Expenditure) – ההשקעות שחברות מבצעות בתשתיות ובציוד לטווח ארוך, ובמקרה של ענקיות הטכנולוגיה, בעיקר במרכזי נתונים ובשבבים מתקדמים.
● שאלת השבוע | השקל הוא המטבע החזק בעולם השנה. האם כדאי להפחית בחשיפה למט"ח?
● שאלת השבוע | מהמטרו ועד הרכבת הקלה: איך מקדמים את מיזמי הענק למרות המלחמה?
"כשמסתכלים על תחזיות ההשקעה של חברות כמו מטא , אמזון ומיקרוסופט ל-2025, מגיעים להיקף מרשים של מעל 300 מיליארד דולר בהוצאות הוניות. זו עלייה דרמטית בהשוואה ל-230 מיליארד דולר ב-2024", מסביר אורגד. הסיבה לגידול המשמעותי טמונה בעובדה כי החברות הגדולות נאבקות במחסור בכוח מחשוב עבור לקוחותיהן, כאשר אמזון מובילה את המגמה עם תקציב השקעות מתוכנן של כ-100 מיליארד דולר. "המחסור בכוח מחשוב מאלץ את החברות להגדיל את ההשקעות בתשתיות, מה שמבטיח המשך ביקושים חזקים למוצרי אנבידיה", אומר אורגד.
התחרות עדיין לא הבשילה
"השאלה המרכזית סביב אנבידיה היא עניין חלוקת העוגה", מסביר אורגד. כיום החברה שולטת ב-90% ואף יותר משוק המעבדים הגרפיים והבינה המלאכותית, אך עולה השאלה האם היא תצליח לשמר את הדומיננטיות. הוא מוסיף כי כמו בכל מהפכה טכנולוגית, בשלב מסוים הקפיצות ממודל למודל נעשות שוליות יותר, מה שעשוי לפתוח פתח למתחרים כמו AMD וברודקום.
"השבבים של אנבידיה יקרים ולחברות הגדולות יש תמריץ לנסות לחסוך ולמצוא חלופות". הדיון הזה קיבל משנה תוקף לאחר חשיפת סטארט-אפ הבינה המלאכותית הסיני דיפסיק, אשר העלתה שאלות מהותיות לגבי קצב וסכום ההשקעה, והיכולת לייעל תהליכים.
עם זאת, אורגד מדגיש כי ב-2025 לא צפוי שינוי משמעותי בנתח השוק של אנבידיה. "התחרות עדיין לא הבשילה מספיק כדי שלקוחות יוותרו על אספקה של אנבידיה. בשלב הזה של הבינה המלאכותית הם רוצים להיות בחזית עם הציוד הכי מתקדם ולא לקחת סיכונים". לדבריו, זה מתחבר למשפט שנאמר הרבה בתעשייה: "עדיף להשקיע יותר מאשר לגלות שהשקעת פחות מדי או השקעת לא נכון".
מכסים והתחממות יתר
סקטור הטכנולוגיה פתח את 2025 באופן יחסית חלש בהשוואה לסקטורים אחרים, עם עלייה של אחוז וחצי בלבד ב-S&P500, ביצועים פחות טובים מהמדד הכללי, מהפיננסים ואפילו מסקטור הבריאות. אורגד מדגיש נקודה מהותית: "בראשית ימיה של הבינה המלאכותית תחזית הקאפקס של לקוחותיה הגדולות של אנבידיה תפסה את המשקיעים והאנליסטים בהפתעה. לכן ראינו את תוצאותיה הכספיות של אנבידיה עוקפות את התחזיות המוקדמות בשיעור ניכר. היום היקף ההוצאות ההוניות של החברות ל-2025 ידוע, ומזה גוזרים את ההשלכות עבור אנבידיה, ולכן היכולת שלה להמם את המשקיעים כמו שהיא עשתה בעבר פחות סבירה".
בנוסף, הוא מזהיר מפני מספר אתגרים פוטנציאליים שעשויים להשפיע על התוצאות. ראשית, ישנן בעיות התחממות אפשריות בדור הבא של המעבדים, שעלולות להוביל לעיכובים באספקה. שנית, סקטור השבבים הוא מחזורי בטבעו, וגם הגידול המתמשך בהוצאות הקאפקס עשוי להגיע בשלב כלשהו לעצירה. "בדומה למהפכות טכנולוגיות קודמות מגיע שלב של עיכול – קשה להגיד אם זה ייקח כמה רבעונים או עוד שנה-שנתיים עד שנראה האטה", הוא מסביר.
אתגר אפשרי נוסף הוא הנושא של טראמפ והמכסים שהטיל, מה שמעיב על הסקטור שנשען על סחר בינלאומי. "הגבלת יצוא ומכסים עלולים להביא להתייקרות של המוצרים או של עלויות היצרנים, מה שיכול להשפיע על הצריכה ועל הביקוש", מסביר אורגד. "היום שבבים מוטמעים בהמון מוצרים, ולכן ההשפעה של מדיניות סחר יכולה להיות רחבה מאוד".
אורגד ומסכם ואומר, כי "השפעתה של אנבידיה חורגת הרבה מעבר לתחום השבבים". לדבריו, "הקמת מרכזי הנתונים החדשים מניעה שרשרת שלמה של תעשיות – החל מחברות המייצרות סיבים אופטיים, דרך חברות נדל"ן ועד ספקי תשתיות נוספים". עם זאת, אורגד מוסיף כי דוחות אנבידיה הקרובים יכולים לספק אינדיקציה חשובה: "המשקיעים מחפשים אישור לכך שהחברה ממשיכה לשמור על מעמדה המוביל בשוק. הם רוצים לראות התאמה בין תחזיות ההשקעה של לקוחותיה הגדולים לבין התחזיות העסקיות של אנבידיה עצמה. במילים אחרות, האם החברה תצליח לתרגם את הגידול בהוצאות ההוניות של הענקיות להמשך צמיחה בהכנסותיה".
***גילוי מלא: שאלת השבוע הוא פרויקט מערכתי הנעשה בשיתוף מומחי בנק לאומי. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדם
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.