על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● הסיבה שבגללה חמאס משנה בתדירות את מיקום שחרור החטופים
● פרשנות | טראמפ מסיר טאבו בן כמעט 70 שנה וחושף תוכנית שאפתנית
● "מגדלי טראמפ יקומו בעזה"? באירופה המומים מיוזמת נשיא ארה"ב
1טראמפ הבטיח לא לגרור את ארה"ב לעניינים זרים, כעת הוא מפר את הבטחתו
טראמפ הציע אמש (ג') כי על ארה"ב לשלוט בעזה והביע רצון ליישב במקום אחר את הפלסטינים בזמן שעזה תהפוך "לריביירה של המזרח התיכון". ההצעה של טראמפ זעזעה את העולם אך היא מסמנת שינוי בולט ביחסו למזרח התיכון מאז כהונתו הראשונה, נכתב בוול סטריט ג'ורנל.
למרות שהבטיח לבוחריו בקמפיין הבחירות כי ינסה להימנע מלהכניס את ארה"ב למיטה חולה, "טראמפ מכניס את המדינה בדיוק לאותו סוג של הסתבכות זרה. טראמפ לא שלל שליחת חיילים אמריקאים לכזה כדי להשיג את מטרותיו".
שני פקידים בממשל טראמפ אמרו כי רעיון ההשתלטות לעזה גובש רק לאחרונה. "ההצעה נשמרה בסודיות", אמרו. מקורבים רבים לטראמפ כינו את הרעיון "מטורף" ותהו כיצד ניתן יהיה ליישמו.
טראמפ מנסה ליישב מדיניות בה האינטרסים של אמריקה קודמים לכל "אמריקה תחילה". המדיניות שלו מבקשת לחזק את הייצור המקומי על ידי הטלת מכסים גבוהים על בעלי ברית ויריבים של ארה"ב". בנוסף ל"הקפאת סיוע חוץ וצמצום סוכנות הפיתוח הבינלאומית של ארה"ב", בטענה שארה"ב שולחת יותר מדי כסף החוצה.
אבל, הצהרתו לגבי עזה מלמדת אחרת. כמה דיפלומטים ותיקים אמרו כי הצעתו של טראמפ "לא רצינית". דן שפירו, לשעבר שגריר ארה"ב בישראל, אמר שרעיון כזה יצריך "עלות אדירה וכוח אדם של חיילים אמריקאים ללא תמיכה ושותפות אזורית".
ההצעה של טראמפ מעידה גם על הרקע של טראמפ כאיש עסקים ונדל"ן. למרות, שההצעה שלו גובשה בסודיות זמן קצר לפני הצהרתו ישנם רמזים מהעבר שעלו בשיחות פרטיות ובפומבי שמטרימים את המהלך. ב-20 בינואר לאחר השבעתו אמר טראמפ במסיבת עיתונאים "אתם יודעים, עזה זה מקום מעניין, מיקום פנומנלי, ליד הים, מזג אוויר הכי טוב. הכול טוב. אפשר לעשות שם דברים יפים".
גם שליח טראמפ למזרח התיכון סטיב ויטקוף אמר לנשיא לאחר סיור בעזה כי המקום בלתי ראוי למגורים אחרי התקיפות הישראליות. ותהה "אם זה הומני לאפשר לאנשים לחיות שם", כך אמר סגנו של ויטקוף בראיון לטלוויזיה.
בסוף הקיץ, אף אמר טראמפ לנתניהו בשיחת טלפון כי עזה היא "נכס נדל"ני וביקש לחשוב אילו סוגי בתי מלון ניתן לבנות שם", לפי אדם עם ידע על השיחה.
מתוך הוול סטריט ג'ורנל מאת אלכס לירי. לקריאת הכתבה המלאה.
2תוכנית טראמפ לעזה סופגת ביקורת בעולם הערבי
ההכרזתו של נשיא ארה"ב אתמול (ג') הספיקה לעורר סערה בעולם, כשהציע ליישב מחדש את האוכלוסייה הפלסטינית שמונה 2 מיליון תושבים ולהשתלט על רצועת עזה ולהפוך אותה לריביירה, נכתב ברויטרס.
הדובר הרשמי של ארגון הטרור חמאס סאמי אבו זוהרי אמר כי "אמירותיו של טראמפ מגוחכות ומופרכות ועלולות להצית את האזור". והוסיף, "הקריאה לעזתים לעזוב היא 'גירוש מאדמתם'. אנו רואים בתוכניות האלה מתכון ליצירת כאוס ומתח באזור, תושבי עזה לא יאפשרו לתוכניות כאלה להתממש", צוטט ברויטרס.
חברת הקונגרס הדמוקרטית אמריקאית-פלסטינית רשידה טליב הגיבה בחריפות להצעתו של טראמפ ואמרה "הפלסטינים לא הולכים לשום מקום". הסנאטור הדמוקרטי כריס ואן הולן אמר כי הצעתו של טראמפ היא יופימיזם ל"טיהור אתני". "ההכרזה הזו תספק תחמושת לאיראן וליריבים נוספים, תוך פגיעה בשותפינו הערבים באזור", אמר. וקרא לקונגרס להתנגד לתוכנית "חסרת האחריות" של טראמפ.
באופן דומה גם הסנאטור הדמוקרטי האמריקאי, כריס מרפי צייץ ברשת X: "פלישה אמריקאית לעזה תוביל לטבח של אלפי חיילים אמריקאים ולעשרות שנים של מלחמה במזרח התיכון. זה כמו בדיחה גרועה וחולה".
גם המועצה ליחסים אמריקאים-אסלאמיים (CAIR) התנגדה בכל תוקף להצעתו של טראמפ ואמרה כי הצעתו תפגע בדימוי הבינלאומי של ארה"ב. "אם העם הפלסטיני יגורש בכוח מעזה, פשע נגד האנושות זה יצית עימות נרחב, יהווה את המסמר האחרון בארון הקבורה של המשפט הבינלאומי, ויהרוס את מה שנותר מהתדמית והמעמד הבינלאומי של ארה"ב", אמרה.
בפייננשל טיימס סיקרו את תגובות הזעם והתדהמה בעולם הערבי, והעלו חשש להצתת סכסוך אזורי. חוסיין א-שייח', מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, אמר כי ההנהגה הפלסטינית עדיין "נותרה מחויבת לפתרון שתי המדינות ודוחה כל קריאה לעקור את העם הפלסטיני מאדמתו.
הצעתו של טראמפ עלולה לסכן גם את הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה. יורש העצר הסעודי, מחמוד בן סלמאן הזהיר כי ערב הסעודית לא תתקדם להסכם נורמליזציה עם ישראל ללא הקמתה של מדינה פלסטינית. הוא הבהיר את עמדת הממלכה "באופן ברור ומפורש".
מתוך רויטרס. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך הפייננשל טיימס מאת קלואי קורניש והיבא סלאח. לקריאת הכתבה המלאה.
3ההצעה של טראמפ להעביר פליטים לירדן עלולה לעלות לישראל במלחמה
גם בירדן הגיבו בזעם להצעתו של טראמפ "לנקות את עזה" ולגרש בכוח פלסטינים לשטחה, ואיימו כי יסגרו את הגבול וטענו כי זו תהיה "עילה למלחמה", נכתב במידל איסט איי.
למרות שירדן היא בעלת בריתה של ארה"ב, היא הגיבה בחריפות להצהרות החוזרות של טראמפ. מקורות בעלי השפעה בעמאן ובירושלים אמרו למידל איסט איי כי "ירדן אינה מעוניינת במלחמה, והיא להוטה למצוא פתרון בדרכי שלום. אך הם הדגישו כי הירדנים יסגרו את הגבול אם פליטים יתחילו לעבור לתוך המדינה". ואף איימו "אם הישראלים ינסו לפתוח מחדש את הגבול, זה תהיה עילה למלחמה".
"הירדנים אינם משלים את עצמם שהם יכולים לנצח במלחמה נגד ישראל, אך הם מאמינים שלא תהיה להם ברירה אלא להילחם", נכתב במידל איסט איי. האמירה של טראמפ עלולה לערער את היציבות בגבול ירדן ישראל, "יציבות שתעלם בין לילה עם תפרוץ מלחמה".
מקור ירדני אמר למידל איסט איי כי ההצעה של טראמפ היא "נושא קיומי הן עבור ירדן והן עבור השושלת ההאשמית". המקור הצביע על כך שירדן היא "המדינה השלישית בעוני במשאבי מים בעולם, והיא פשוט לא תוכל להכיל זרם משמעותי של פליטים".
ירדן חוששת במיוחד מגל פליטים נוסף שיגיע למחוזותיה, "זרם פליטים המוני עלול לערער את האיזון האתני השברירי בירדן. יותר מ-2 מיליון ירדנים רשומים כפליטים פלסטינים. הערכות אחרות מציבות את המספר גבוה בהרבה, אולי אף כרוב אוכלוסיית המדינה".
מתוך המידל איסט איי מאת פיטר אורבון וריצ'ארד סנדרס. לקריאת הכתבה המלאה.
4איראן מזרימה נשק ליהודה ושומרון ודואגת לתדלק את האזור
אנליסטים מזהירים כי איראן מתדלקת את אזור יהודה ושומרון כשהיא מבריחה נשק דרך גבול ירדן, נכתב במדיה ליין.
בעוד שהרשות הפלסטינית מאבדת את כוחה ואת אמון הפלסטינים, חמאס זוכה לפופולריות ביהודה ושומרון כשמלאי הנשק של קבוצות חמושים ממשיך לגדול. בישראל בתגובה ממשיכים בפעולות צבאיות על מנת לנסות למגר את הטרור ולמנוע איומים עתידיים. צה"ל תיאר את המבצע האחרון בג'נין כמשימה "להבטחת ביטחונם של אזרחי מדינת ישראל".
ד"ר חנן בן ישי, מומחה לאסטרטגיה, אמר למדיה ליין כי הפעולות של צה"ל ביהודה ושומרון מלמדות כי ישראל למדה את הלקח הראשון שלה מהמלחמה בעזה. "ישראל לא תחכה עד שהאיומים יהפכו למפלצתיים", אמר.
עוד לפני מלחמת ישראל-חמאס, בישראל האשימו את איראן בליבוי האלימות ביהודה ושומרון. אל"מ במיל' אלכס גרינברג, לשעבר קצין באגף המודיעין, אמר למדיה ליין כי איראן מציפה את יהודה ושומרון בנשק "כדי להטריד את ישראל בכל דרך אפשרית ולאתגר אותה בכמה חזיתות בו-זמנית".
אולם, למרות אחיזתה של איראן ביהודה ושומרון, ייחוס התוקפנות והאלימות רק לרפובליקה האסלאמית תהיה טעות. "איראן בהחלט מעודדת את האלימות, אבל היא לא הסיבה לה", מחדד גרינברג.
גרינברג אומר כי הפתרון היחידי לאיום הביטחוני מיהודה ושומרון הוא שליטה צבאית ישראלית מלאה באזור. למרות הביקורת הגוברת בעולם נגד פעולות צה"ל ביהודה ושומרון גרינברג טוען כי נסיגה מוחלטת מהאזור לא באה בחשבון. "ברגע שזה יקרה, לישראל לא תהיה כל אחיזה מודיעינית בגדה המערבית, וזה בדיוק מה שהיה חסר בעזה במשך שנים רבות".
חמאס ממשיך להגביר את האהדה שלו בקרב הפלסטינים ביהודה ושומרון ומנצל את חולשת עבאס. למרות זאת, "חמאס טרם הגיע לרמת היכולת הצבאיות שיש לו כפי שהיו לו בעזה – בעיקר משום שישראל מעולם לא נסוגה מהאזור", נכתב.
צה"ל ממשיך לפעול באזור משום שהוא חושש ממתקפה נוספת, כמו זו שהתרחשה ב-7 באוקטובר. "צה"ל גילה לאחרונה מנהרות תת-קרקעיות שמקורן ביהודה ושומרון, אשר לכאורה נועדו לתקיפות נגד ישראל. גם מחסני נשק – כולל רקטות וחומרי נפץ – נחשפו, מה שמעיד על עלייה בפעילות הטרור", נכתב.
כעת, צה"ל מעוניין לאבטח את הגבול הרעוע בין ירדן ליהודה ושומרון, דרכו איראן מבריחה נשק לאזור. "גבול שאורכו כמעט 100 קילומטרים והוא מנוטר בצורה ירודה וחדיר מאוד", נכתב.
מתוך המדיה ליין מאת קרן סיטון. לקריאת הכתבה המלאה.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.