לקראת אירוויזיון 2025, פורסמו היום (שבת) נהלים חדשים בעניין הנפת הדגלים במהלך האירוע. השנה, הוטלו הגבלות חמורות יותר על האמנים במשתתפים בתחרות, אך הקהל קיבל חופש פעולה, כך לפי אתר המעריצים שמצטט את הפרוטוקול הרשמי שפורסם.
מארגני האירוויזיון השנה, שייערך בשוויץ, קבעו כי אמנים רשאים להופיע רק עם הדגל הרשמי של המדינה אותה הם מייצגים. משמעות הדבר היא שדגלי גאווה, דגלי פלסטין או כל דגל הנושא מסר פוליטי או חברתי אחר אסורים בהחלט ולא יוצג על הבמה במהלך ההופעות עצמן ובכל אירוע רשמי הקשור לאירוויזיון. כלל זה חל על האמנים לכל אורך השתתפותם ונוכחותם במתחם – בין אם על הבמה, בחדר הירוק, בכפר האירוויזיון או במהלך טקס הפתיחה.
אמנים לא – מעריצים כן?
למרות ההגבלות על האמנים המשתתפים, לפי הדיווח ההגבלות החדשות לא חלות על הקהל. הצופים בתחרות רשאים להביא איתם כל דגל שירצו – כל עוד לא מתקיימת הפרה של החוק השוויצרי. זה כולל גם דגלי גאווה וגם את דגל פלסטין, שהיו אסורים בשנה שעברה.
השלכות חמורות על הפרות
לפי הדיווח המדיניות החדשה מגיעה עם אזהרות ברורות. כל אמן שיפר את הכללים עלול לעמוד מול השלכות חמורות, אם כי לא צוינו דוגמאות ספציפיות. איגוד השידור האירופי הצהיר כי מטרת השינויים היא לאזן בין חופש הביטוי לבין הנחיות ברורות לכל המשלחות המשתתפות.
באשר לקהל, כל מי שייתפס מפר את החוק השוויצרי או שיניף דגלים עם סמלי שנאה, מסרים אלימים או מסרים קישורים לארגוני טרור עשוי להיות מורחק מהמקום ללא החזר כספי.
מסורת ותיקה
לפי אתר המעריצים, לאירוויזיון יש היסטוריה ארוכה של מחלוקות הקשורות לדגלים. בשנת 2016, ארמניה קיבלה אזהרה לאחר שאמן שלה נופף בדגל אזור נגורנו-קרבאך השנוי במחלוקת. בשנת 2019, להקת Hatari האיסלנדית עוררה ביקורת קשה במהלך טקס ההצבעה בתל אביב על ידי הצגת צעיף פלסטיני, מה שהוביל לקנס על רשת השידור הלאומית האיסלנדית. בשנת 2000, להקת פינג פונג הישראלית עוררה סערה בכך שהנפה את דגלי ישראל וסוריה על הבמה, במטרה לשלוח מסר של שלום – מהלך שספק גינוי מצד רשות השידור הישראלית.