בסוכנות בלומברג דיווחו כי במסגרת המאמצים ובמטרה לחזק את הצריכה המקומית לנוכח הקשיים הצפויים ביצוא, הודיעה הממשלה על הרחבת תוכנית סובסידיות קיימת ועל הגדלת המימון לשדרוג ציוד תעשייתי וחקלאי.
במסגרת התוכנית שאושרה ופורסמה על ידי משרד האוצר, יהיו הצרכנים זכאים השנה לסבסוד של 15% ברכישת מכשירי סלולר, טאבלטים ושעונים חכמים חדשים שעלותם נמוכה מ־6,000 יואן (818 דולר). הסבסוד יוגבל ל־1,500 יואן לאדם בשנה עבור מכשיר אחד לכל היותר בכל קטגוריה.
הרשויות מרחיבות גם את מגוון המכשירים החשמליים הזכאים לסבסוד ממשלתי ל־12 סוגים לעומת שמונה בלבד בשנה שעברה. המכשירים החדשים הנכללים בתוכנית הם מדיחי כלים, מטהרי מים, תנורי מיקרוגל וסירי אורז חשמליים. לפי הודעת הממשלה, ב־2024 הובילה תוכנית הסבסוד למכירות של מכשירים חשמליים בשווי 240 מיליארד יואן.
רכיב נוסף בתוכנית הממשלתית כולל את חידוש התוכנית לסבסוד טרייד־אין של מכוניות חשמליות והיברידיות. התוכנית, שהושקה בשנה שעברה, העניקה תמריץ משמעותי למכירות, ובמסגרתה נרכשו למעלה מ־3.7 מיליון כלי רכב.
סין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, הציבה השנה את מאמצי הגדלת הצריכה בראש סדר העדיפויות, זאת על רקע הניסיונות לבלום את הדפלציה ולחזק את האמון של משקי הבית והעסקים. מדד אמון הצרכנים בסין צנח לשפל של כל הזמנים ועומד על 85.7 נקודות.
בכנס שערכו בחודש שעבר בכירי הממשל, הם התחייבו "לפעול בנחרצות להגדלת הצריכה". הדברים נאמרו ברקע תחזיות שלפיהן היצוא הסיני יאבד תנופה ויחדל להיות מנוע צמיחה מוביל, זאת בגלל מתיחות הסחר עם ארצות הברית שצפויה להסלים במהלך כהונתו השנייה של טראמפ. בנובמבר האחרון עיקר היצוא הסיני זרם לארצות הברית, בסכום של 47.3 מיליארד דולר, ואחריה הונג קונג, וייטנאם ויפן. סין היא היצואנית הגדולה בעולם, עם שווי יצוא של 3.7 טריליון דולר ב־2024-2023.
התמריצים נחשפו בעקבות נתונים כלכליים מאכזבים שהתפרסמו בחודש שעבר. כך, המכירות הקמעונאיות החמיצו בנובמבר את התחזיות ובכך גבר הלחץ על הנשיא שי ג'ינפינג לפעול לעידוד הצריכה המקומית. המכירות טיפסו ב־3% לעומת החודש המקביל שנה קודם לכן, זאת בעוד התחזיות ציפו להתרחבות של 4.3%.
כחלק מהמאמצים להגדלת הצריכה קיבלו בשבוע שעבר 48 מיליון עובדי ציבור העלאה בשכר, לראשונה זה עשור. אנליסטים מזהירים כי הצריכה לא תתאושש ללא שיפור במגזר הנדל"ן השרוי במשבר עמוק
על מנת לסייע לרשויות המקומיות בחלוקת הסובסידיות, הממשלה תנפיק אג"ח ממשלתיות מיוחדות לטווח ארוך במיוחד. לפי ההודעה הרשמית, אופן ההקצאה יתבסס על גורמים שונים, כמו גודל הכלכלה המקומית, גודל האוכלוסייה ומספר המכוניות ומכשירי החשמל הקיימים בכל רשות. אזורים שהצטיינו בהפצת היוזמה בשנה שעברה, יזכו הפעם לתנאים מועדפים בהשגת המימון.
אף כי טרם נחשפה העלות הכוללת של התוכנית, לדברי פו ג'ינלינג, בכיר במשרד האוצר, הממשלה כבר הקצתה 81 מיליארד יואן (11.05 מיליארד דולר) לרשויות המקומיות ליישומה. בשנה שעברה הוקצה לתוכנית מימון כולל של 300 מיליארד יואן.
כחלק מהמאמצים להגדלת הצריכה, קיבלו בשבוע שעבר 48 מיליון עובדי ציבור ברחבי סין העלאה בשכר, זאת לראשונה מאז 2015 — על כך דיווחה סוכנות רויטרס. עם זאת, אנליסטים מזהירים כי הצריכה לא תתאושש ללא שיפור במגזר הנדל"ן, השרוי כבר כמה שנים במשבר עמוק. "ההתאוששות בצריכה הפרטית תהיה תלויה בייצוב מחירי הנכסים וכן בשיפור הביטחון בכל הקשור לשוק התעסוקה", אמר לין סונג, כלכלן ראשי ב־ING.
בכוונת הממשלה לנצל חלק מההון שיגויס ממכירות האג"ח המיוחדות על מנת לספק לחברות הלוואות בתנאים מועדפים לצורך שדרוג ציוד, זאת נוסף להטבה ממשלתית קיימת בגובה 1.5%. בתחום החקלאות יעלו הסובסידיות למימון ציוד, כמו קטפות כותנה, בשיעור של כ־30% ל־80 אלף יואן לכלי.
ז'או צ'נשין, סגן יו"ר הוועדה הלאומית לפיתוח ורפורמות, האחראית על התכנון, אמר בתדרוך לעיתונאים כי לתוכנית תפקיד מרכזי ב"הרחבת ההשקעות היעילות, הגדלת הביקוש הצרכני, קידום המעבר לאנרגיה ירוקה ושדרוג הפרנסה של האנשים". עוד הדגיש, כי הכוונה היא לחזק ולהרחיב השנה את התוכנית. "השיקולים המרכזיים שלנו הם הגדלת היקף המימון, הרחבת המוצרים שזוכים לתמיכה ומיקסום מנגנון היישום".