ארגון הבריאות העולמי צפוי להתחיל בשבוע הבא את מבצע ההתחסנות נגד נגיף הפוליו ברצועת עזה. מתוך יותר ממיליון מנות חיסון ייחודיות שיגיעו לרצועה כחלק מהמבצע, גורם ישראלי שמעורב בנושא מעריך כי החיסונים הראשונים צפויים לנחות בנתב"ג כבר השבוע.
למרות שהארגון פרסם לפני שבוע כי לא ייתכן מבצע התחסנות ללא הפסקת אש הומניטרית זמנית, גורמים ישראלים המעורבים במבצע מעריכים כי הוא ייצא לפועל גם אם לא תהיה הפסקת אש.
על פי מתאם הפעילות בשטחים, צה"ל יאפשר את מבצע ההתחסנות ללא קשר לקיום הפסקת אש, כפי שהוא מאפשר מתן חיסוני שגרה ופעילות נוספת של גורמי בריאות בינלאומיים. מארגון הבריאות העולמי נמסר ל'דבר' כי המבצע יתחיל "בקרוב".
נגיף הפוליו אותר במי ביוב של הערים דיר אל-בלח וחאן יונס בחודש יולי, אחרי 25 שנה שהנגיף לא אותר ברצועה. מאז, שלושה ילדים אובחנו עם שיתוק שרירים, ובשבוע שעבר משרד הבריאות הפלסטיני הודיע כי ילד בן עשרה חודשים אובחן במחלה.
שיעור ההתחסנות בקרב ילדי עזה ירד מ-99% ב-2022 ל-90% ברבעון הראשון של 2024, ירידה שארגון הבריאות העולמי מייחס למלחמה. הארגון מזהיר, כי הסכנה להתפשטות המחלה גבוהה בגלל הירידה בהתחסנות ובגלל הרס של מערכת הבריאות ושל מערכות מים וביוב באזור.
ההתחסנות נגד זן הפוליו שאותר בעזה – זן 2 – דורשת שתי מנות חיסון בהפרש של חודש, שניתנות בטיפות דרך הפה. ארגון הבריאות העולמי מתכנן להפעיל כ-2,700 עובדי בריאות, ב-708 צוותים ברחבי הרצועה, שיחסנו מעל 640 אלף ילדים, כל ילד פעמיים.
בהתייחסות משותפת אתמול להתפרצות הנגיף, בתי ספר ישראליים ופלסטיניים לבריאות הציבור כתבו כי מבצע התחסנות לא יצליח ללא הפסקת אש. "יש להבטיח את ביטחונם של עובדי הבריאות המחסנים", כתבו המומחים, שיצאו בהצהרה משותפת במסגרת חברותם באיגוד האירופי של בתי הספר לבריאות הציבור. "בנוסף, תזונה ירודה כתוצאה מהמלחמה עלולה לפגוע בתגובת מערכת החיסון לחיסון". המומחים ציינו, כי אבחונו של ילד אחד עם פוליו תסמיני מעיד בדרך כלל על התפשטות רחבה של נדבקים ללא תסמינים, והעריכו כי הנגיף כבר מתפרץ באופן משמעותי ברצועה.
במכתב שנשלח לשר הביטחון יואב גלנט ולשר הבריאות אוריאל בוסו לפני יומיים, כתבו נציגי איגוד רופאי בריאות הציבור הישראלי, כי "תחלואה זו עלולה לא רק להתפשט לעזה, אלא גם לסכן את בריאות הציבור בישראל. כך, כל התינוקות בישראל ובעזה שעדיין לא קיבלו את החיסונים המלאים נמצאים בסיכון גבוה. "הנציגים ציינו במכתב בנוסף, כי הפסקת אש נדרשת מבחינה בריאותית ומבחינה הומנית".