נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ צפוי לגייס סוכנויות בכל רחבי הממשל האמריקאי כדי לסייע לו לגרש מספר שיא של מהגרים, בהמשך למאמציו בתקופת כהונתו הראשונה לנצל את כל המשאבים הזמינים וללחוץ על "ערי מקלט" לשתף פעולה, לפי שישה בכירים לשעבר ושותפים של טראמפ.
תומכי טראמפ, שחלקם עשויים להיות שרים בממשלתו, צופים כי יקרא לכולם, מהצבא האמריקאי ועד לדיפלומטים בחו"ל, לקיים את הבטחת הבחירות שלו לגירושים המוניים. המאמץ יכלול שיתוף פעולה עם מדינות בהנהגה רפובליקנית ושימוש במימון פדרלי כמנוף נגד מתנגדים.
טראמפ כבש מחדש את הבית הלבן בהבטחה למאבק נרחב בהגירה. אבן הפינה של מסע הבחירות שלו הייתה הבטחה לגרש מספר שיא של מהגרים, מבצע שסגנו של טראמפ, ג'יי.די. ואנס, העריך שיכול להרחיק מיליון אנשים בשנה.
פעילי זכויות מהגרים מזהירים שמאמץ הגירוש של טראמפ יהיה יקר, מפלג ובלתי אנושי, ויוביל להפרדת משפחות ולהרס קהילות. סקרי היציאה של מכון המחקר אדיסון הראו ש-39% מהבוחרים אמרו שרוב המהגרים הבלתי חוקיים בארה"ב צריכים להיות מגורשים, ואילו 56% אמרו שצריך לאפשר להם להגיש בקשה למעמד חוקי.
טראמפ התקשה להגביר את קצב הגירוש בכהונתו הראשונה. אם סופרים הן גירוש והן "החזרות" מהירות למקסיקו של פקידי הגבול האמריקאים, ג'ו ביידן גירש ב-2023 יותר מהגרים מאשר בכל שנה שבה טראמפ היה נשיא, על פי נתוני הממשלה.
אך מבצע גירוש שמכוון למיליונים ידרוש הרבה יותר קצינים, מיטות מעצר ושופטי בית משפט להגירה. המועצה האמריקאית להגירה, קבוצת משפטנים שתומכת במהגרים, העריכה את עלות גירושם של 13 מיליון מהגרים בלתי חוקיים בארה"ב ב-968 מיליארד דולר במשך קצת יותר מעשור.
טום הומן, מנהל בפועל לשעבר של שירות ההגירה ואכיפת המכס האמריקאי (ICE) שצפוי להצטרף לממשל החדש, אמר בראיון בסוף אוקטובר שהיקף הגירוש יהיה תלוי בכוח האדם הפוטנציאלי ובמקום המעצר. "הכול תלוי בתקציב", אמר.
הממשל הנכנס של טראמפ יוכל להיעזר בניסיון שנצבר במהלך כהונתו הראשונה, אך הוא עשוי שוב להיתקל בהתנגדות מצד עובדי ממשלה בעלי אידיאולוגיה מנוגדת, כולל קצינים שבודקים מהגרים לצורך מקלט.
האיגוד האמריקאי לחירויות אזרח (ACLU) וקבוצות משפטנים שתומכות במהגרים נערכים לקרבות משפטיים אם טראמפ שוב יבחן את גבולות סמכותו החוקית. לי גלרנט, עורך דין של ACLU שהוביל את המאבק נגד מדיניות הפרדת המשפחות השנויה במחלוקת של טראמפ, אמר שיותר מ-15 עורכי דין המתמקדים בהגירה במשרד הארצי של הארגון בילו את השנה בהכנות לאפשרות של חזרת טראמפ. "אנחנו בהחלט צריכים להיות מתואמים ולגייס עוד משאבים", אמר גלרנט, "כי אני חושב שהם יגיעו הרבה יותר מוכנים".
מחלקת המדינה בפרט עשויה להיות מקום שבו טראמפ יפעל באופן אגרסיבי יותר מאשר במהלך כהונתו הראשונה, לדברי כמה מתומכיו.
אחד התנאים לגירוש יהיה שמדינות אחרות יסכימו לקלוט בחזרה את אזרחיהן. טראמפ התמודד עם סוגיה זו בהצלחה מוגבלת בכהונתו הראשונה. ממשל טראמפ גם התקשה לעיתים לשכנע מדינות אחרות באזור – כולל מקסיקו – לנקוט צעדים לעצירת מהגרים שנעו לכיוון גבול ארה"ב-מקסיקו.
קן קוצ'ינלי, סגן השר לביטחון פנים בממשל טראמפ הראשון, אמר שמחלקת המדינה הייתה "מכשול" לאכיפת ההגירה, וכי מינוי פקידים שתומכים בגירוש יהיה המפתח לביצועו. כריסטופר לנדאו, שגריר ארה"ב במקסיקו ב-2021-2019, אמר לאחרונה שהוא היה מתוסכל מחוסר הרצון של חלק מהדיפלומטים האמריקאים להתמודד עם אכיפת ההגירה. "אף אחד באמת לא חשב שזו הבעיה שלו", אמר לנדאו בדיון פאנל באוקטובר של המרכז ללימודי הגירה, שתומך בהגבלת ההגירה.
כמחצית מ-21 אלף עובדי ICE הם חלק מיחידת חקירות ביטחון המולדת שלה, המתמקדת בפשע בינלאומי כמו הברחת סמים וניצול ילדים ולא באכיפת הגירה. כמה שותפים של טראמפ אמרו שהיחידה תצטרך להקדיש יותר זמן להגירה. היחידה התרחקה מעבודת ההגירה של ICE בשנים האחרונות, בטענה שהפחד מגירוש הקשה על החוקרים שלה לבנות אמון בקהילות מהגרים.
סטיבן מילר, שהוביל את סדר היום של טראמפ בנושא הגירה בכהונתו הראשונה, אמר ב-2023 שחיילי המשמר הלאומי ממדינות משתפות פעולה יכולים פוטנציאלית להיות מוצבים במדינות מתנגדות כדי לסייע בגירושים, מה שכנראה יעורר קרבות משפטיים.
טראמפ מתכנן להשתמש בחוק מלחמה מ-1798 הידוע כחוק האויבים הזרים כדי לגרש במהירות חברי כנופיות לכאורה, פעולה שכמעט בוודאות תיתקל באתגר משפטי.
בחוק נעשה שימוש שלוש פעמים, על פי מרכז ברנן למען צדק: במלחמת 1812, במלחמת העולם הראשונה, ובמלחמת העולם השנייה, אז שימש להצדקת מחנות מעצר לאנשים ממוצא יפני, גרמני ואיטלקי. מרכז ברנן ואחרים קראו לקונגרס לבטל את החוק.
"רבים חוששים שממשל טראמפ ינסה להשתמש בחוק כדי להצדיק מעצר ללא הגבלת זמן ולהרחיק אנשים מהמדינה במהירות וללא ביקורת שיפוטית", כתבה נורין שאה, סגנית מנהלת ענייני ממשל ב-ACLU, בסוף אוקטובר.
ג'ורג' פישמן, בכיר לשעבר במחלקה לביטחון המולדת תחת טראמפ, אמר שממשל טראמפ יצטרך להוכיח שהמהגרים נשלחו מטעם ממשלה זרה. "אני קצת מודאג", אמר, "זו מסתמנת כהבטחת שווא".