יותר ויותר צעירים בארה"ב לא יכולים להרשות לעצמם את שכר הלימוד המאמיר באוניברסיטאות היוקרה, ולכן נאלצים לפנות להכשרות במקצועות "טכניים" יותר. מנגד, עם עליית ה-AI, יכול להיות שאלה בדיוק המקצועות שהעתיד זקוק להם
השבוע עוסק הפרק בדור ה-Z ובאופן שהוא משנה את הכלכלה. מקובל להגדיר את הדור כילידי 1997-2012, בחלק מההגדרות החל משנת 1995, מה שהופך את הבוגרים שבהם לקצת פחות מבני שלושים.
היחס של בני דור ה-Z לשוק העבודה שונה מהדורות שקדמו לו, ולפני שמישהו מהם יגיש קורות חיים למשרה כלשהי, הוא כל קודם יבדוק מה השכר שמוצע לו וכמו כן, הוא יבדוק את אפשרויות הקידום שלו. אם בדורות הקודמים העבודה הייתה ההגדרה העצמית שלך, בדור הזה זה קורה פחות, ועבודה היא למען הכסף בלבד. הגשמה עצמית יכולה להיות מטרה משנית, אבל המטרה הראשונית היא ללא ספק להתעשר.
שני הסקטורים החשובים ביותר עבור דור ה-Z הם טכנולוגיה והמגזר הפיננסי, וזה הגיוני, כי אלה גם המגזרים שמובילים בטבלאות השכר. לראייה רק השבוע בנק ההשקעות גולדמן זקס פרסם שקיבל 315 אלף בקשות ממתמחים, מתוכם יתקבלו רק 1,700. לצד זאת, ישנה גם עלייה בעלות של שכר הלימוד באוניברסיטאות, שקפץ בממוצע לכ-50,000 דולרים. יש לחץ גדול מצד דור ה-Z ללמוד במוסדות היוקרתיים ביותר, מכיוון שכך הם יוכלו להתקבל למקומות העבודה הנחשקים ביותר ולהרוויח יותר כסף בהתאם. עם זאת, בשל שכר הלימוד הגבוה רק מעטים יוכלו להרשות לעצמם ללמוד באותם מוסדות, ואילו היתר ייאלצו להסתפק בהכשרה שתכין אותם להיות "נושאי כלים", כמו חשמלאים, נגרים וכו', מקצועות שהגיל הממוצע שלהם הולך ויורד.
ניתוח מעניין נוסף לתופעה של עליית מקצועות "חגורת הכלים" הוא היציבות התעסוקתית, שכן אותם מקצועות פיזיים אינם נמצאים בסכנה כתוצאה מהשפעות ה-AI. ייתכן שבכך כבר מהיום השוק מיישם את תחזיות העתיד. המצב הזה גורם לחיסול של מעמד הביניים, שכן ישנה שכבה צרה של כאלה שירוויחו סכומי עתק, אבל מצד השני, נראה כמות גדולה של עבודות "צווארון כחול" שצוברות יותר ויותר פופולריות.
תופעה תעסוקתית נוספת שמאפיינת את דור ה-Z היא הרצון להיות פרילנסרים, מה שיכול להסביר גם כן את עליית המקצועות ה"פיזיים". מנגד, מדובר בהתנגשות עם העובדה שמדובר בדור חרדתי יותר בהשוואה לדורות שקדמו לו, שמאופיין בהתאם גם בעלייה בעישון מריחואנה ובשימוש ברשתות החברתיות. שם אגב, הם חשופים יותר ויותר להשפעה של כוכבי רשת או משפיענים, שבין היתר מחלקים לדור ה-Z עצות פיננסיות, לא תמיד מבוססות.