בזכות צוות של עשרה לוחמים: "הגיים־צ'יינג'ר של חמאס קרס ברגע האמת"
הם הצליחו למנוע מהמחבלים שימוש במטענים לפיצוץ כלי רכב משוריינים של צה"ל, ועומדים גם מאחורי הפרגולות שנבנו על טנקים, כדי למנוע מתקפות של רחפנים • לראשונה נחשפים צוותי השטח הטכנולוגיים של אמ"ן – יחידה קטנה, המונה רק 10-8 חיילים בסדיר ובמילואים, חלקם לוחמים לשעבר, שתפקידם לאסוף ולחקור את אמצעי הלחימה של האויב ולהכין להם תשובות בשדה הקרב
המטענים עמדו בשורה ארוכה לרגלינו. כמה ימים אחרי 7 באוקטובר כאוס שרר בבסיס ג'וליס. במחסן גדול ניצבו אמצעי הלחימה שבהם השתמשו מחבלי הנוחבה בטבח בעוטף עזה. היו שם משגרי אר־פי־ג'י, רובי קלצ'ניקוב ורימונים. אבל המטענים המכונים בחמאס "חירוף הנפש" היו משהו אחר לגמרי. התכנון של חמאס היה לשלוח מחבלים בריצה אל כלי הרק"מ (רכב קרבי משוריין) של צה"ל, להצמיד להם את המטען ולברוח. זה היה אמור להיות הכלי שישנה את כללי המשחק במערכה, האמצעי האולטימטיבי נגד הטנקים הישראליים – והוא נכשל לחלוטין.
"כבר ב־2019 התחלנו לשמוע על המטענים האלה ולגבש תוכנית שתמוטט אותם", מספר סא"ל (מיל') א', מפקד צוותי השטח של הזירה הטכנולוגית בחטיבת המחקר של אמ"ן. "פענחנו את האיום ואז מצאנו פתרון פשוט, שעליו שמרנו בסוד במשך שנים. ב־7 באוקטובר המחבלים השתמשו במטענים האלה על מכוניות וריסקו אותן לחלוטין על יושביהן. הבנו שזה רגע האמת, והתחלנו לצייד מאות טנקים במיגון חדש, וזה עבד, הגיים־צ'יינג'ר של חמאס קרס לחלוטין ברגע האמת, בזכות פתרון שהוא למעשה פשוט ופרימיטיבי במיוחד".
ההתחלה: במלחמת לבנון
מדובר ביחידה קטנטנה, בוטיקית. רק 10-8 חיילים בסדיר ובמילואים, חלקם לוחמים לשעבר, שפועלת בצורה מסווגת ביותר. זו יחידה מיוחדת במינה גם מפני שאנשיה מגיעים פיזית לשטח ובוחנים את אמצעי הלחימה, אבל גם מפני שהיא אינה עוסקת בכשלים של הכלים שלנו, אלא מנסה לפענח את כלי האויב.
כבר במלחמת לבנון השנייה היחידה עשתה היסטוריה כשהצליחה לשים יד, לראשונה במערב, על משגר קורנט רוסי וטיליו. מאז הם פועלים בשטח, בכל מקום, כדי לפענח את יכולות האויב ולאפשר לצה"ל להנחית את המכה שתביס אותו.
את המפקדים של צוותי השטח פגשתי בעוטף עזה, בשטח כינוס ענק שבו המתינו טנקים לפקודה לנוע מזרחה, לעזה. א' הוביל אותנו בין הטנקים והסביר על יכולות היחידה, עד כמה שניתן לספר. לצידו עמדה חיילת שתפקידה לבדוק ששום דבר מסווג לא יוצא החוצה.
"אנחנו יחידה טכנולוגית במהותה, שמטרתה להגיע לשטח וללמוד את הכלים, המטענים והאמל"ח שמגיעים אלינו משטח הלחימה", מסביר רס"ן ב' – רמ"ד חבלה בענף ניסויי אמל"ח יבשה. "יש לנו קשרים בכל היחידות והן מוציאות אלינו ציוד רב שממנו אנו לומדים רבות".
"צריך להבין שמבחינת אמצעי לחימה לא הופתענו ב־7 באוקטובר. ידענו כל מה שיש להם. אבל זה לא אומר שאין מה ללמוד כעת", מדגיש א'. "קח לדוגמה את השימוש שהמחבלים עושים במדפסות תלת־ממד לטובת ציוד בשטח. למשל, מצאנו תופסן שבאמצעותו הם מחברים רקטה לרחפן. הכרנו את איום הרחפנים, שכבר נעשה בו שימוש ב־2018, אבל אנחנו כל הזמן לומדים דברים חדשים".
צוותי השטח אינם יחידה רגילה, וזאת בלשון המעטה. א', למשל, הוא סב לנכדים ובכיר בתעשייה הביטחונית בשגרה, עם זקן מאפיר וכיפה גדולה, רובה תלוי על כתפו וצחוק מתגלגל בפיו. רס"ן ב' הוא לשעבר קצין נח"ל שעבר לאמ"ן, אך עדיין מכיר חלק ניכר מהמילואימניקים והקצינים שנלחמים כעת ברצועה.
"אני מכיר את עוטף עזה יותר מאשר את השכונה שלי", מחייך א', "אני נמצא פה המון". צוותי השטח מגיעים באופן תדיר לשטחי כינוס ולגדר המערכת כדי לבחון ציוד ממש לאחר שהוא יוצא משדה הקרב, כולל טנקים שנפגעו ומטענים שנמצאו. הם עומדים למשל מאחורי ההחלטה לבנות פרגולות מעל הטנקים כדי למנוע את איום הרחפנים. ביוזמתם גם הוחלט לצייד את הטנקים במצלמות 360, כדי שנהג הטנק יוכל לזהות איומים מכל הכיוונים מטווח קצר, לנטרל אותם בעצמו בדריסה או להפנות את האש של יתר צוות הטנק לכיוון.