בישורת האחרונה שלו, ממשל הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן, מכוון להטיל סנקציות חדשות על יצוא האנרגיה הרוסי בניסיון להחליש את מוסקבה עוד יותר, ולפגוע בהכנסות מטבע החוץ שלה.
● עידן מלחמות הסחר חוזר: טראמפ מאיים במכסים, ובאירופה חוששים כי הם הבאים בתור
● האם ישראל תהיה המרוויחה הגדולה ממדיניות הסחר של טראמפ?
בחודש שעבר הטיל הממשל, אחרי שנים בהם נמנע מכך, סנקציות על בנק "גזפרום" – האחרון שנותר מחוץ לרשימת הסנקציות בשל חשיבותו לרכש גז רוסי על ידי אירופה, שעדיין נמשך בהיקפים קטנים יחסים.
כעת, לפי דיווח ביום רביעי ב"בלומברג", שוקל הממשל להיאבק ב"צי הצללים" שמוכר נפט רוסי תוך הסוואת מקורו, ולהטיל סנקציות נוספות על רוסיה שיכולות לפגוע גם באירופה.
ביידן מתואם עם טראמפ?
השאלה אם ממשל ביידן מתואם בעניין עם הממשל הנכנס, זה של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, עדיין פתוחה. אולם בכל מקרה, מדובר בשינוי מדיניות של הממשל האמריקאי בשלהי כהונתו, שמתלווה לאישור לאוקראינה לתקוף מטרות בעומק רוסיה בעזרת טילים אמריקאים. כמו כן, לחבילת סיוע צבאי "ברגע האחרון" בשווי כמיליארד דולר ולתחושה כי הממשל "שיחרר את הרסן" במאבק שלו ברוסיה, לקראת חילופי השלטון הצפויים בארה"ב.
"מדובר בצעד שביידן נמנע ממנו במשך זמן רב בשל חששות שונים", נכתב בדיווח בבלומברג.
דונלד טראמפ. יוכל לבטל את הסנקציות או להחמיר אותן / צילום: ap, Alex Brandon
בבסיס הצורך לסנקציות ניצבת העובדה כי רוסיה עדיין ממשיכה ליהנות מהכנסות עתק מיצוא דלקי מאובנים – פחם, נפט, גז טבעי וגז מונזל (LNG) – למרות יותר מתריסר סבבים של סנקציות בינלאומיות עליה. מוסקבה מצאה דרכים לעקוף את האיסור על מכירת נפט באמצעות שימוש ב"צי צללים" הכולל מכליות בבעלות מוסווית המספקות נפט בהנחה למדינות ברחבי העולם.
בנוסף, למרות השיתוק של צינור "נורד סטרים" (ככל הנראה בעקבות חבלה אוקראינית, א"א), מדינות האיחוד עדיין רוכשות גז טבעי מרוסיה באמצעות צינורות אחרים. כמה מדינות באיחוד, כולל יוון למשל, מתכננות לרכוש גז מונזל מהרוסים בכמויות גדולות, וצרפת הפכה השנה לרוכשת הגז המונזל הגדולה ביותר באירופה, עם שווי של כ־250 מיליון אירו (כמיליארד שקל).
למעשה, האיחוד האירופי הוא הלקוח הגדול ביותר של גז מונזל רוסי, כך לפי נתוני הנציבות האירופית.
הכנסות האנרגיה של רוסיה צנחו
ביחד עם היצוא המוגבר למדינות כמו הודו וסין, מצא מכון המחקר CREA, הכנסות האנרגיה של רוסיה צנחו "בסך הכל" מ־1.25 מיליארד אירו ביום לפני הפלישה לאוקראינה ל־600 מיליון אירו ביום בשבוע שעבר. מדובר בירידה דרמטית של יותר מ־50%, אבל לא כזו שגרמה לפגיעה בלתי־הפיכה במערכת הכלכלית הרוסית כפי שציפה המערב.
ואם עד כה ממשל ביידן חשש למחירי האנרגיה הגלובליים, לקראת הבחירות בנובמבר, הרי שהירידה המתמשכת במחירי הנפט בחודשים האחרונים הביאה לכך שהוא "פתוח יותר לצעדים אגרסיביים", נכתב בדיווח.
צעד אחד כזה כבר נרשם בחודש שעבר, כשארה"ב הודיעה כי תאסור את העסקים עם בנק "גזפרום". עד כה, רוסיה הכריחה מדינות הקונות ממנה גז, כמו אוסטריה, צ'כיה, סלובקיה ואחרות, לשלם באמצעות חשבונות מיוחדים בבנק זה. האיחוד האירופי החריג אותו מרשימת הסנקציות, והמשיך לקנות גז טבעי מרוסיה. כעת, המדינות מתקשות למצוא מנגנון עוקף "גזפרום".
הונגריה ביקשה החרגה מהסנקציות האמריקאיות, לפי הדיווחים, וייתכן כי הנושא עלה בפגישתם השבוע של ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן ושל טראמפ במאר־א־לאגו. הגוף האמריקאי האחראי על סנקציות סחר העניק למדינות אירופה וללקוחות השונים של גזפרום עד ה־20 בדצמבר ליישם את ההחלטה שלו.
יאפשר לטראמפ "יד חופשית יותר"
בין הצעדים הנוספים שנשקלים נמצאים איסור רכישה של נפט רוסי על מדינות שונות, מה שיגביר את הלחץ עליהן להפסיק את הרכש או להסתכן בסנקציות אמריקאיות.
כמו כן, ארה"ב עשויה "לשים על הכוונת" חברות העובדות עם רוסיה בשנים האחרונות כדי להקים "צי צללים" שמעביר נפט שמקורו ברוסיה לקליינטים תוך התחמקות מהסנקציות של מדינות ה־7G. צי זה נמצא מחוץ להישג ידן של ממשלות המערב, משתמש בביטוחים חלופיים, אם בכלל, ומשמש את רוסיה בסחר שלה בנפט גולמי.
באוקטובר, חישב מכון ה־CREA, עשתה רוסיה שימוש ב־399 כלי שיט ליצוא אנרגיה, כאשר 222 מהם היו חלק מ"צי הצללים". ממשל ביידן יכול להטיל סנקציות על חברות המעורבות בתהליך זה ולנסות "לצוד" אנשי עסקים וחברות הפעילים בכך.
אנליסטים העריכו כי ההתפתחויות הללו, אם ייצאו לפעול, יאפשרו לטראמפ "יד חופשית יותר" בנוגע לשאיפתו לשים קץ למלחמה בין רוסיה לאוקראינה. הוא יוכל לבטל את הסנקציות שהוטלו על רוסיה, או להחמיר אותן.
"ארה"ב מחויבת להציב את אוקראינה בעמדה הטובה ביותר, ואנו נמשיך לעשות את כל הצעדים הנדרשים, מסיוע צבאי נוסף ועד להטלת ואכיפת סנקציות והגבלות נוספות על מכונת המלחמה הרוסית", אמר דובר הבית הלבן לענייני ביטחון, ג'ייק סליבן.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.