ויויאן ואן דה פרה, סגנית ראש משלחת האו"ם בקונגו, אמרה אתמול (רביעי) כי כ-3,000 בני אדם נהרגו בקרבות על העיר גומה בין מיליציית הטוטסי M23, לצבא הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. ואן דה פרה הוסיפה שגומה, מטרופולין של יותר ממיליון תושבים והבירה של מחוז צפון קיבו, "נמצאת בשליטה מלאה של מיליציית M23".
"כל נתיבי היציאה מגומה נמצאים בשליטתם, ושדה התעופה, גם הוא בשליטת M23, סגור עד להודעה חדשה", אמרה ואן דה פרה לכתבים. "ההסלמה הובילה לסבל אנושי עצום, לעקירה ומשבר הומניטרי שהולך ומתגבר".
ואן דה פרה אמרה לכתבים של רשת BBC ו-VOA בשיחת וידאו שערכה מהעיר גומה שבמזרח קונגו, כי צוותי האו"ם עוזרים לחיילים של M23 לאסוף את הגופות מרחובות העיר. לדבריה, עד כה נאספו כ-2,000 גופות. 900 גופות נוספות נמצאות בחדרי מתים בבתי חולים. "המספר צפוי לעלות", אמרה ואן דה פרה, "יש גופות נוספות המפוזרות באזורים רבים, ארגון הבריאות העולמי מודאג שריבוי הגופות בעיר יביא להתפרצות של מגיפות".
לדברי סגנית ראש המשלחת באו"ם, כ-2,000 אזרחי קונגו מצאו מחסה בבסיסי כוח שמירת השלום של האו"ם בגומה: "הבסיסים שלנו מלאים". לדבריה, כוח שמירת השלום של האו"ם מנוע מלפטרל בעיר, ונשמע לפיקוד של M23, שמאפשר לכוח להצטייד במזון, אך אוסר עליו לנוע בחופשיות: "על כל תנועה עלינו להודיע 48 שעות מראש". כשנשאלה על דיווחים לפיהם מורדי M23 השביתו חלק מעבודות הסיוע ומתערבים בעבודתם של עיתונאים, היא אמרה כי יש אינדיקציות לכך אך אינה יודעת באיזה היקף.
עוד אמרה ואן דה פרה, כי אין ביכולתם להעניק מחסה לאזרחים נוספים, וכי הם מודאגים שהצפיפות ביחד עם התנאים הסניטריים הירודים, עלולים להוביל להתפרצות מחלות בבסיסים: "המים והחשמל נותקו בעיר במהלך הלחימה האינטנסיבית, ושוקמו באופן חלקי. גם השווקים נפתחים מחדש, אבל המחירים זינקו".
ואן דה פרה העידה כי יותר מ-100 אסירות נאנסו ולאחר מכן נשרפו בחיים, לאחר שאנשי M23, הזוכים לסיוע צבאי מרואנדה, פרצו לכלא בעיר גומה. עוד דווח כי מאות אסירים נמלטו מכלא מונזנזה, לאחר שהמילציה השתלטה על העיר. במסמך פנימי של האו"ם שפורסם ב-BBC, נכתב כי בין 165-167 נשים נאנסו על ידי אסירים במהלך פריצת הכלא. לפי הדיווח, רובן נרצחו לאחר מכן על ידי האסירים, שהציתו את הכלא ונמלטו.
בתחילת השנה, מיליציית הטוטסי M23 פתחה במתקפה נגד כוחות הביטחון של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו באזור בירת המחוז גומה. בקונגו טענו שצבא רואנדה מוביל את המתקפה. גם ארצות הברית, צרפת ובריטניה האשימו את הממשלה בקיגלי במתקפה. עשרות חיילים מכוח שמירת השלום של האו"ם נהרגו בקרבות. לאחר שמיליציית M23 כבשה את גומה, בורונדי ואוגנדה הכניסו את כוחותיהן לאזור, בניסיון להדוף את המיליציה ולמנוע ממנה להמשיך ולהתקדם לעבר בוקבו, בירת מחוז דרום קיבו של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו.
???? ⚔️ El conflicto en el este del Congo se intensifica: tropas congoleñas ????????, con apoyo de Burundi ????????, logran frenar el avance de los rebeldes del M23, apoyados a su vez por Ruanda ????????, que ya tomaron Goma y se dirigían hacia Bukavu, zonas estratégicas por sus minas de oro, coltán… pic.twitter.com/hRbW3d7U2R
— The Political Room (@Political_Room) February 1, 2025
ואן דה פרה סיכמה: "המתיחות בבוקאבו גוברת, ככל שה-M23 מתקרב. הכוחות שלהם רק 50 ק"מ צפונית לעיר". ביוני אשתקד כוח שמירת השלום של האו"ם עזב לחלוטין את מחוז דרום קיבו לבקשת הממשלה בקינסאשה.
הממשלה בקינשאסה האשימה באופן חוזר את רואנדה בתמיכה בארגון המורדים M23. רואנדה מכחישה את הטענה. קיגאלי בתורה טוענת כי קונגו משתפת פעולה עם מיליציית FDLR של ההוטו, המורכבת מגולים רואנדים המואשמים ברצח העם ברואנדה ב-1994, טענה שקונגו דוחה. ממשלת קונגו הגדירה רשמית את M23 כארגון טרור, בעוד שהאו"ם וארצות הברית מסווגים אותו כקבוצת מורדים חמושה.