ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, התכנסה היום (רביעי) להמשך הדיון בנושא הארכת שהות תושבי עוטף עזה המפונים ומענה עבור תושבים שחזרו במתווה האחרון. היו"ר ביטן הזכיר כי בישיבות הקודמות ביקשה הוועדה להעביר את מענק ההפוגה ישירות לתושבים שחזרו, ולא באמצעות פעילויות שיזמו הרשויות המקומיות.
ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, אמר כי העירייה לא חיכתה למענק של תקומה וכבר הוציאה תושבים להפוגה בתקציב של 20-21 מיליון שקל. הוא הוסיף כי הוא יזם מתן מענק לכל תושב שחזר לשדרות ולעוטף ודובר על מתן 30 מיליון שקל לתושבי שדרות, הוא ביקש להעביר את הכסף באמצעות ביטוח לאומי ישירות לתושבים.
הוא הוסיף, כי מתוך אותם 30 מיליון שקלים התקבלו חמישה מיליון, אבל הוא לא השתמש בהם ושומר אותם כדי שאפשר יהיה להעביר אותם ישירות לתושבים. "אני יזמתי את זה ואני רוצה שהכסף הזה ילך לתושבים, בעיקר לאלה שהיו בעיר ממרץ", אמר דוידי.
ראש מערך אדם וקהילה במנהלת תקומה, דגנית סנקר לנגה, אמרה כי לפי החלטת הממשלה הכספים להפוגה יועברו לרשויות המקומיות בהתאם לתכנית עבודה, ולא ניתן להעביר את הכסף לביטוח לאומי וממנו ישירות לתושבים.
היו"ר ביטן הגיב כי אם זה המצב אז צריך לתקן את החלטת הממשלה. סנקר לנגה השיבה כי היא לא יכולה לעשות זאת, ואמרה כי חלק מהכסף כבר חולק לרשויות.
נציג המוסד לביטוח לאומי, צחי חכמון, אמר כי יש קשים משפטיים להעביר את הכסף ישירות, ויש קושי גם של משאבים ושל כוח אדם, "זה מאוד מסובך, כל תשלום של מענק גורר בעיות טכניות ושירותיות. על מענק האכלוס קיבלנו רבע מיליון שיחות", אמר חכמון.
בתגובה לכך אמר דוידי: "אם אתה רוצה שעובדי עיריית שדרות יבואו לעבוד אצלך לעזור לך אני מוכן. אתה אומר שבגלל מצוקת כ"א תושבי שדרות לא ייהנו מזה? אני מוכן לעשות את זה, רק תנו לי הנחיה חוקית שתאפשר את זה".
סנקר לנגה אמרה בתגובה: "יש פה עוד חצי חבל והדבר הזה כבר נסע. התקציבים הועברו אליהם ויש תכניות מסודרות שהוגשו".
היו"ר ביטן אמר כי התושבים לא רוצים קייטנה, הם רוצים את הכסף, ודוידי הוסיף כי אפשר למצוא את הדרך לדעת מי התושבים שחזרו לעיר במרץ, "לא הגיוני שתושבי שדרות שהיו חלוצים לחזור ליישוב מינואר לא יקבלו. בשביל זה נועד המענק, אני אמרתי מלכתחילה שאני לא רוצה הכסף. לא נגענו בשקל ואת התקציב להפוגות לקחנו ממקורות אחרים. מבחינתי שהתושב ייקח את זה וישתמש למה שהוא צריך, טיפולים או חופשה או מה שצריך".
נציגת משרד האוצר, לירון סביון, אמרה כי צריך לעשות עבודה מקצועית אם רוצים לשנות את המנגנון, ולהבין מה המשמעות של ההחלטה. לדבריה, אם הכסף יעבור דרך ביטוח לאומי הדבר מצריך חקיקה שתעכב את התהליך.