בני סבטי, חוקר תכנית איראן במכון INSS מספר כי הלך הרוח באיראן כרגיל מתחלק לשניים בעקבות התפרקות משטר אסד בסוריה והמכה הקשה שנחל חיזבאללה במלחמה נגד ישראל אל מול הציבור האיראני.
"אם אנחנו מדברים על הציבור. מצד אחד הוא מאוד כועס על המשטר שבזבז את הכספים שלו, את כספי הנפט, את המשאבים של איראן על סוריה שנפלה על חיזבאללה", אמר סבטי והוסיף כי "על כל הדברים שהתפרקו ככה בזמן האחרון ורואים את הקבלות, את הכישלון בעצם של המשטר. אז מצד אחד הוא מאוד כועס. אם בטח שמעת שרק בסוריה בתקופת בשאר אסד, וזה רק בדברים שנכתבו. אלוהים יודע מה היה בדברים שלא נכתבו. חמישים מיליארד דולר רק משנת 2000 עד עכשיו. איראן שפכה לתוך סוריה, וכל זה התאדה באוויר".
סבטי מצייר כעת את תמונת המצב האופטימית של הציבור איראן: "מצד שני כל האירועים האחרונים נותנים להם תקוות. אפילו מהחיסול של הנייה, שהם רואים את החדירות והשבירות של המשטר האיראני. והם מקבלים תקווה וכלה בנפילת עזה. כל זה נותן תקווה לציבור האיראני ש-80% ממנו לא במילים שלי, לא בניתוח, חבר פרלמנט אמר את זה. 80% מהציבור האיראני מתייצב נגד המשטר. כי הוא לא בא להצביע בבחירות לנשיאות. ככה זיהו את זה".
עוד אומר סבטי כי "80% זה לא משהו שאפשר לזלזל בו. לכן למשל היום ומחר, המשטר האיראני עושה תרגיל של 100 אלף אנשים ממשמרות המהפכה בנושא דיכוי, בנושא של התמודדות עם מחאה. אין מחאות למה צריך תרגיל למחאות".
על המצב הכלכלי באיראן אמר סבטי: "הם צופים את זה, הם מבינים שהדברים מאוד שבירים. המצב הכלכלי המאוד קשה, שכמובן זה חצי מכעיס חצי מדרבן את הציבור. יש הפסקות חשמל כל יום למשך שש עד שבע שעות בטהרן. ובכל המדינה כמובן באזורים רחוקים זה עוד יותר קשה. הפסקות מים בעקבות הפסקת החשמל, זיהום אוויר, כי אין מספיק גז תקין לחמם מפעלים ובתים. ואז הם שורפים איזה דלק של אוניות, וגורמים לזיהום מאוד קשה. ואז הם מפסיקים את זה ונהיה קר, ואז סוגרים את העיר".
על טהרן סיפר סבטי כי "יש ימים שאסור לצאת מהבית, גם ילדים, גם מבוגרים. משרדי ממשלה ואפילו הבנקים נסגרים. הפסקות של גז נרשמות, ושל דלק, גם באיראן יש סיפור מאוד גדול סביב המחיר שלו. האיראנים מוכרים אותו בסבסוד מאוד גדול בשווי של 10 סנט. הם רוצים להשוות או לקרב את זה למחיר העולמי. וכמובן שהם לא יכולים, זה הדבר האחרון שהציבור משתמש בו ככה בזול וזה נותן קצת אוויר לנשימה. קצת לטייל ולצאת, זה מבחינת הציבור".
ביחס למשטר האיראני אמר סבטי: "כמובן שהוא מרגיש כישלון. הוא מרגיש שמאוד קשה. כל הזמן מצד אחד אומרים אנחנו ננקום בישראל, אבל מצד שני ביומיים האחרונים היה את הגנרל שדבריו התפרסמו והוא אמר "אנחנו אכלנו אותה". וסוריה אף אחד לא היה מאורגן שם, אסד היה מטומטם. היה עוד אחד שאמר שכרגע אנחנו לא יכולים לנקום בישראל, לא יכולים לצאת למבצע שלישי".
סבטי מזכיר כי "המבצע השני של משטר אסד עלה לאיראנים 2 מיליארד במטבע מקומי הקרוב לסכום של 300 מיליון דולר. ככה שלאיראן אין כסף כזה. המצב מכביד מאוד על המשטר. הם קצת חטאו בחטא ההיבריס, הם מנסים לא להראות את זה, אבל הם לא יכולים לא להראות את זה".
ביחס למשמעות דברי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי אמר סבטי: "המנהיג עדיין מדבר על סוריה, על החזרה לשם, על ההתנגדות עם השיח'. או שהוא לא מחובר למציאות או שהוא מעודד את עצמו. מבחינה כלכלית, בגלל הפסקות החשמל והגז, למפעלים קשה לספק חשמל וגז גם לבתים. כמעט 90% מהמפעלים שובתים באיראן. בנוסף לכך, אחוז האבטלה באיראן עלה ב-12%. הוא עמד על 23% לפני כן ועלה ל-35%. הפועלים יצאו למחאות, אומנם ספורדיות ומפולגות, כל אחד מפגין ליד המפעל שלו. אין הפגנה מאוד גדולה, אבל המסר ברור".
סבטי סבור כי יש דברים נוספים שמדאיגים מאוד את המשטר האיראני: "הדולר קפץ מ-460 ל-480 אלף ריאל. כעת, הדולר עומד על 820 אלף ריאל. ודרך הדולר מביאים ומייבאים את כל המוצרים באיראן. ככה שזה קצת כמו טורקיה, אי אפשר לא להתחשב במחיר הדולר. זה קצת כמו ימי שנות ה-80 שהייתה פה אינפלציה מאוד גדולה".
אמר סבטי והוסיף לגבי רחשי הציבור: "הציבור מאוד סובל, מצד שני הוא אומר גם לעולם וגם לישראל, בואו אנחנו מוכנים עוד קצת לסבול, אבל בואו תעזרו לנו להחליש את המשטר, להפיל אותו. הם מאוד מקווים שטראמפ ייכנס ויעשה שינוי גדול. הם מאוד אוהבים את התקיפות של ישראל, קוראים לה גם לתקוף מתקנים של משמרות המהפכה שמדכאים אותם. דברים הולכים למקום של התכנסות, שנה של הכרעה. המשטר עושה כל מיני קולות של 'כן אנחנו נרוץ לגרעין'. אבל המשמעות היא התאבדות".