בתקופת החופש הגדול, תזונה נכונה לילדים יכולה להיות אתגר אמיתי. בין אם מדובר בחטיפים מתוקים, פינוקים חגיגיים, חופשות משפחתיות או ארוחות מפנקות, שמירה על תזונה מאוזנת חיונית לבריאותם ורווחתם של הילדים. הבחירות התזונתיות שאנו עושים בתקופה זו יכולות להשפיע באופן משמעותי על מצבם הגופני והנפשי.
במהלך החופש הגדול, חשוב במיוחד לטפח הרגלי אכילה בריאים ולבסס מערכת יחסים חיובית עם אוכל. עידוד הילדים להקשיב לצורכי גופם, לאכול בתשומת לב ולבצע בחירות תזונתיות מודעות יכול לסייע להם לפתח חשיבה בריאה ומאוזנת סביב תזונה. זה גם יאפשר להם להבין את החשיבות של איזון ומתינות באכילה, במיוחד בתקופה שבה יש פיתויים רבים.
קידום הרגלי אכילה בריאים במהלך החופש הגדול לא רק תורם לבריאות הפיזית של הילדים אלא גם מחזק את בריאותם הנפשית, מכיוון שהרגלים אלו מסייעים להם להרגיש טוב עם עצמם ועם הבחירות שלהם. בכך, אנו מעניקים להם כלים חשובים לחיים בריאים ומאושרים יותר.
התייעצנו עם שלושה מומחים בתחום שהסבירו לנו כיצד להבטיח תזונה מאוזנת גם בימי החופש הגדול:
חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, מציעה: "כדאי לקבוע ימים ספציפיים למזונות מסוימים, כמו למשל יום חמישי שמיועד לארטיק או לחטיף. כאשר הילדים יודעים מראש מתי הם יקבלו את הממתקים האהובים עליהם, הם מפסיקים לחפש אותם כל הזמן וכך נמנעים וויכוחים וריבים".
המונח "סדר" חשוב ומשמעותי במיוחד בתחום התזונה, מדגישה חלי ממן. היא ממליצה לסדר את היום מבחינת האכילה, כך שיהיו זמנים קבועים לארוחות ולנשנושים. יש לקבוע שעות מוגדרות לארוחות הבוקר, הצהריים והערב, וביניהן להניח קערת פירות וירקות זמינה לנשנוש.
מחקר הדוקטורט של ד"ר שירלי הרשקו, מומחית בכירה בתחום הקשב, סופרת וחוקרת ומפתחת שיטת "תזונה קשובה", בחן מהם הגורמים המשפיעים על הרגלי האכילה שלנו ושל ילדינו. מחקרה מתבסס על ממצאים ממחקרים קודמים, המראים כי כמחצית מהאוכלוסייה אינה צורכת מספיק ירקות ופירות, ונוהגת לשתות משקאות ממותקים. כתוצאה מכך, למעלה ממחצית מהאוכלוסייה סובלת מעודף משקל.
ד"ר הרשקו מסבירה: "אנחנו נוטים לחשוב שהסיבה לעלייה במשקל היא בעיקר ישיבה מול המסכים והיעדר פעילות גופנית, אך המחקרים מראים שספורט משפיע רק ב-20 אחוזים על הירידה במשקל, בעוד שהתזונה משפיעה ב-80 אחוזים. לכן, אם נרצה לשמור על משקל תקין, עלינו לשים דגש משמעותי על תזונה נכונה".
"כשהחופש הגדול מגיע, חיפוש אחרי דרכים לשמור על תזונה בריאה יכול להיות מאתגר במיוחד, במיוחד עבור משפחות השומרות על תזונת קיטו", הסביר עודד טלמור, שף ומומחה לתזונת קיטו. "תזונה זו מציעה אפשרויות רבות ומגוונות שעשויות להוות פתרון אידיאלי גם במהלך הקיץ.
"העיקרון המרכזי הוא להפחית את צריכת הפחמימות ולהגדיל את צריכת השומנים הבריאים", אומר טלמור. "זה לא אומר שאי אפשר ליהנות ממגוון טעמים ומאכלים, אלא שאפשר לשדרג את המנות המסורתיות של הקיץ עם מרכיבים מותאמים".
טיפים והמלצות פרקטיות כיצד לעשות זאת באדיבות חלי ממן:
- ודאו כי בכל ארוחה ישולבו ירקות, כך שהילדים יקבלו ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים חשובים. ארוחות מאוזנות מסייעות לתחושת שובע לאורך זמן ומונעות חיפושים בלתי פוסקים אחרי אוכל נוסף.
- במהלך הארוחות, כבו את הטלוויזיה והניחו את הטלפונים בצד. כשהילדים אוכלים ללא הסחות דעת, הם מודעים יותר למה שהם אוכלים ומרגישים שבעים יותר.
- חתכו את הירקות לצורות מעניינות או צבעוניות כדי לעודד את הילדים לאכול מהם.
- הכינו מראש ארוחות קלות שניתן לקחת לדרך, כמו סנדוויצ'ים עם ירקות חתוכים. כשחוזרים הביתה, הגישו ארוחה חמה ומזינה.
- אם אתם מתכננים יום ארוך מחוץ לבית, ארזו קופסאות אוכל עם סנדוויצ'ים, ירקות חתוכים ופירות כדי להימנע מרכישת מזון פחות בריא בזמן הטיול.
- נצלו את זמן הארוחה לשיחה משפחתית וליצירת קשרים חברתיים טובים יותר.
- הראו לילדים דוגמא אישית באכילה מסודרת ובחירת מזונות בריאים. אכלו גם אתם פירות וירקות בין הארוחות והימנעו מחטיפים לא בריאים.
- הקיץ מלא בפינוקים מתוקים ומרעננים, אך ניתן למצוא חלופות בריאות שישמרו על הבריאות של הילדים ועדיין יספקו הנאה: עוגות בריאות וקלילות או גלידות קיץ עם תכולת קלוריות נמוכה שאינם מבוססי שמנת.