גורמים אמריקנים סבורים כי אמנם יש עדיין פערים מסוימים במשא ומתן להסדרה בין לבנון לישראל, אבל הצדדים כן קרובים להסכם הפסקת אש שיכול להיסגר אפילו בתוך ימים – כך פרסמנו אמש (חמישי) ב"מהדורה המרכזית". לפי אותם גורמים אמריקניים, יש השלמה בלבנון לגבי מכתב הצד של ארה"ב שמגבה את חופש הפעולה של ישראל נגד "איומים מידיים". עם זאת, עדיין לא נוסח באופן סופי מה יקרה כשמדובר בהתחמשות או העברות אמל"ח בתוך לבנון.
בדרך להסדרה בלבנון – סיקור N12
לאחר כמה ימים שבילה בדיונים עם גורמים לבנונים, השליח האמריקני עמוס הוכשטיין נפגש היום בישראל עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם שר הביטחון ישראל כ"ץ. בעת שהייתו בלבנון הזהיר הוכשטיין כי "זה עכשיו או לעולם לא". לדברי השליח האמריקני, אם ישראל ולבנון לא יצליחו להגיע להסכם בזמן הקרוב – "המלחמה הזו עלולה להתרחב עוד, וההידרדרות באזור רק תחמיר".
לאחר הפגישות עם נתניהו וכ"ץ, הוכשטיין לא חוזר לביירות כדי להעביר להם את ההערות הישראליות אלא נוסע בחזרה לארה"ב. מהעובדה הזו ניתן להעריך שהפסקת האש אם תהיה, לא תגיע לפני השבוע הבא.
המשא ומתן בין ישראל ללבנון נכנס בימים האחרונים לשלב המכריע, כאשר מרבית הפרטים כבר מוסכמים על שני הצדדים. הישג מדיני משמעותי נרשם בסוגיית הרכב הוועדה הבין-לאומית שתפקח על יישום ההסכם – צוות מפקחים מעורב שיכלול נציגים ממעצמות מערביות (ארצות הברית, בריטניה וצרפת), לצד נציגים ממדינות ערביות מתונות (ירדן, מצרים ואיחוד האמירויות). ההרכב של הוועדה נועד להבטיח פיקוח אובייקטיבי ויעיל על יישום ההסכם, תוך שמירה על האינטרסים של כל הצדדים המעורבים.
בכירים ישראלים אמרו לחדשות 12: "מרבית הפרטים סוכמו אבל מה שנשאר פתוח – מאוד רגיש ועדיין יכול להפיל את ההסכם. הרכב הוועדה המפקחת הבין-לאומית על יישום ההסכם פחות או יותר נקבע ועדיין – אין עוד סיכום סופי לגבי חופש הפעולה ישראלי במקרה של הפרות".
מערכת הביטחון מציגה עמדה תומכת בהסדרה, בהתבסס על שורה ארוכה של הישגים משמעותיים שהושגו בחזית הצפון. הרמטכ"ל, בביקורו בפיקוד צפון, הדגיש את המטרה המרכזית: "להחזיר את תושבי הצפון לבתים שלהם בביטחון". למעשה, הפגיעה המתמשכת בתשתיות חיזבאללה יצרה מציאות ביטחונית חדשה המאפשרת את קידום ההסדר המדיני והחזרתם של התושבים שמפונים למעלה משנה – בחזרה ליישוביהם.
בישראל מדגישים כי המפתח להצלחת ההסדר טמון בקביעת מדיניות תגובה ברורה וחד-משמעית להפרות עתידיות – וכי אסור לחזור למדיניות ההכלה שאפיינה את התקופה שקדמה ל-7 באוקטובר. בדרג הצבאי רואים בהסדרה בצפון שלב הכרחי במהלך אסטרטגי רחב יותר: סיום הלחימה בעזה ולאחר מכן התמודדות עם האתגר האיראני.
בימים הקרובים צפויות הכרעות משמעותיות שיקבעו את עתיד הגבול הצפוני. האתגר המרכזי יהיה לגשר על הפערים האחרונים במשא ומתן, תוך שמירה על חופש הפעולה הישראלי לכל הפרה של ההסכם מצד חיזבאללה.