עדכון אחרון: 09.01.2025 | 21:40
שר הביטחון, ישראל כ"ץ, יגיע בשבוע הבא לדיון בנושא חוק הגיוס בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, בדיון שנקבע ל-3 שעות, ויתקיים ביום שלישי הקרוב לבקשתו.
ההחלטה על כינוס הוועדה מגיע בתום שבוע בו נציג צה"ל תא"ל שי טייב הודיע בוועדה לביקורת המדינה בכנסת וגם בבג"ץ יום לאחר מכן, כי צה"ל ערוך בשנה הקרובה לקלוט 4,800 מתגייסים חרדים, בשנה הבאה כ-5,200 ובשנה שלאחר מכן ללא הגבלה. טייב, המשמש כראש חטיבת תכנון ומיצוי כוח אדם בצה"ל, אמר כי מבחינת צה"ל הצורך כרגע הוא ב-12,000 חיילים נוספים לסד"כ הצה"לי, מהם בין 6,000 ל-7,500 לוחמים.
תוקפו של החוק שמאפשר דחיית שירות לבני הישיבות פג ביולי 2024. ומאז, למעשה החוק מחייב לגייס את כולם. בדיונים בוועדת החוץ והביטחון במהלך השנה האחרונה, חברי הוועדה מטעם הליכוד לצד חברים נוספים בקואליציה, אמרו כי לדעתם יש לגייס לפי צרכי צה"ל ויכולותיו, מה שמעמיד אותם במצב מאתגר מול שותפיהם לקואליציה מהמפלגות החרדיות, שדורשים חוק שיאפשר למרבית בני הישיבות שלא להתגייס לצה"ל.
ביהדות התורה בירכו על ההחלטה לכנס את הדיון במטרה לקדם חוק, ומלשכתו של השר יצחק גולדקנופף נמסר כי הודעתו של כ"ץ על כינוס הוועדה "היא צעד ראשון בדרך הנכונה", והוסיפו כי "כשתוצג הטיוטה נביא אותה בפני מועצת גדולי התורה".
ביום רביעי נפתח דיון בעתירה בנושא חוק הגיוס, על רקע הודעת צה"ל כי 338 חרדים התגייסו למסלולים ייעודיים במהלך השבוע האחרון. לפי צה"ל, מתוך אלפי הצווים שהוצאו מחודש יולי עד אוקטובר 2024, רק 240 התייצבו בלשכה, ורק 56 התגייסו בפועל. השופט סולברג אמר בדיון בבג"ץ: "קראנו, ודי הזדעזענו שיש 85 אלף חרדים בני גיוס שלא מתגייסים. אני שואל את המדינה: מה הם אמצעי האכיפה לגייס אותם?".