עיתון "Financial Times" פרסם אמש (שישי) כי שליח ארה"ב לענייני המזרח התיכון מטעם ממשלו של דונלד טראמפ ניהל שיחות עם בכירים ישראלים וקטארים. זאת במטרה לדרבן אותם אל עבר הסכם הפסקת אש בעזה ולשחרור החטופים, לפני שהנשיא האמריקאי לשעבר ישוב לבית הלבן.
סטיבן ויטקוף, משקיע הנדל"ן הניו יורקי שטראמפ שימש כשליח שלו באזור, ניהל בחודש שעבר שיחות עם ראש ממשלת קטאר, שייח' מוחמד בן עבדול רחמן אל-ת'אני, שהיה מתווך בשיחות בין חמאס לישראל, כך על פי שני גורמים מעורים בנושא.
יום לאחר מכן, ב-23 בנובמבר, הוא טס לישראל לפגוש את ראש הממשלה בנימין נתניהו, כך על פי דיפלומט שמיודע בענייני השיחות שהתקיימו.
גורם ישראלי ובכיר לשעבר בממשל טראמפ, גם הם אישרו את הפגישה. ראש המוסד דוד ברנע נפגש אז עם ראש ממשלת קטאר בווינה ב-24 בנובמבר, כך אמרו שני מקורות נוספים.
מובילי קמפיין טראמפ לא ענו מיד כשנתבקשו לתגובה על הפגישות המדוברות. השיחות, שהתקיימו בתוך שבועות לאחר הבחירות בארה"ב, מדגישות את הדחיפות למו"מ, שכבר נכשל לא אחת, שהנחיל ניצחון טראמפ.
הנשיא הנבחר דרש את שחרורם של החטופים עד השבעתו ב-20 בינואר, ופרסם ברשת שלו, Truth Social, ביום שני האחרון כי המעורבים בהחזקתם "יקבלו גיהינום" אם לא ישוחררו החטופים עד אז.
במידה והמשא ומתן יצליח עם השבעתו של טראמפ, הוא יהדהד את השחרור ההיסטורי של מאות אנשי צוות ודיפלומטים אמריקאים שהוחזקו כבני ערובה על ידי איראן ביום השבעתו של רונלד רייגן ב-1981.
המו"מ צפוי כך גם להעפיל על המאמצים שנעשו במהלך החודשים האחרונים על ידי הצוות של הנשיא היוצא, ג'ו ביידן. במהלך שלל השיחות, דן ויטקוף במאמצי התיווך לסיום המלחמה בת 14 החודשים בין ישראל לחמאס ולהבטחת שחרור החטופים הנותרים המוחזקים ברצועת עזה.
אחד הגורמים הדיפלומטיים אמר כי וויטקוף דוחף להפסקת אש "לפני השבעתו של טראמפ, כך שברגע שממשל טראמפ ייכנס לתפקיד הוא יוכל לעבור לנושאים אחרים, כמו ייצוב האזור לאחר שנה מלאה של מלחמה וחוסר יציבות".
צוות שותפיו של וויטקוף מדגיש גם כיצד טראמפ, שהבטיח להביא שלום למזרח התיכון, כבר משפיע על המצב באזור יותר מחודש לפני כניסתו לתפקיד.
שליחו של ביידן, עמוס הוכשטיין, יצר קשר עם הצוות של טראמפ, כולל ויטקוף, בעת שתווך להפסקת אש בין ישראל לחיזבאללה. במהלך ההגעה להסכם הפסקת אש, ישראל ריככה את התנגדותה לשחרור מספר אסירים פלסטינים, כך לפי שני גורמים המכירים את ההצעה שהציעה ישראל למצרים. בצל כך, כזכור, קטאר השעתה את תפקידה כמתווכת באוקטובר מתוך תסכול על היעדר פשרה מצד ישראל וחמאס.