אמנם דונלד טראמפ עתיד להיכנס לבית הלבן כנשיא ארה"ב הנבחר ב-20 בינואר, אך הדבר לא מנע ממזכיר המדינה בממשלו של ג'ו ביידן, אנתוני בלינקן, להציג תוכנית לשיקום ושלטון בעזה. זאת על פי שלושה מקורות שמסרו היום (שלישי) את הדברים בדיווח שפורסם היום באתר החדשות האמריקאי "אקסיוס".
בלינקן מקווה כי תכניתו תיכלל ביום שאחרי הפסקת האש, ותיכלל בממשל טראמפ הנכנס. התכנית טרם פורסמה, וצפויה להתפרסם עוד היום במועצה האטלנטית.
"אנחנו מוכנים למסור את התכנית לממשל טראמפ כדי שיוכל לעבוד על זה ולרוץ איתו כשההזדמנות תהיה שם", אמר בלינקן במסיבת עיתונאים בפריז בשבוע שעבר. אותם מקורות מדווחים כי מאחורי הקלעים, התוכנית של בלינקן הפכה לנושא שנוי במחלוקת עד מאוד, בעיקר בתוך מחלקת המדינה, ועשויה להוות מקור למלחמת-פנים בעזה.
עוד דווח ב"אקסיוס" כי חלק מבכירי מחלקת המדינה חששו שהתוכנית תשרת את האינטרסים של רה"מ בנימין נתניהו, ותדחיק לשוליים את הרשות הפלסטינית ואת הנשיא אבו מאזן.
בלינקן כבר דאג למנות את יועצו וחברו הקרוב, ג'יימי רובין, כאיש הקישור לשם מימוש התוכנית ביום שאחרי. לפני מספר שבועות, טס רובין לישראל וביקר בגדה המערבית כדי לדון בתוכנית. גורמים אמריקאים אמרו כי גורמים רשמיים ברשות הפלסטינית נתנו לרובין רשימה ארוכה של הסתייגויות מהתוכנית, וסימנו שהם לא תומכים בה.
גורמים אמריקאים ציינו כי משרד החוץ עדכן את ממשלת ישראל, הרשות הפלסטינית, איחוד האמירויות הערביות, סעודיה ומדינות ערביות נוספות על הנקודות המרכזיות בנאום.
הנאום של בלינקן על התכנית יקרא לרפורמה ברשות הפלסטינית, תוך שהוא מבהיר שהרשות הפלסטינית חייבת להיות חלק מכל ממשלה עתידית בעזה.
ממשלת ישראל רוצה שמדינות ערב יהיו מעורבות בעזה שלאחר המלחמה, אך עד כה סירבה להסכים לכל תוכנית יום שאחרי הכוללת את מעורבות הרשות הפלסטינית.
נאומו של בלינקן גם יחזור על העקרונות שהציב בטוקיו בתחילת המלחמה ואשר מתנגדים לכל כיבוש ישראלי קבוע של עזה, צמצום שטחה או העברה כפויה של פלסטינים מעזה.
דובר מחלקת המדינה, מתיו מילר, סירב להגיב לדברים. לסיום, אחד מהגורמים האמריקאים בדיווח אמר כי "בלינקן רוצה לנסות ולעצב את תוצאות המלחמה, והוא יבהיר בנאומו כיצד הוא חושב שישראל יכולה להפוך את הניצחונות הטקטיים שלה נגד חמאס להישגים אסטרטגיים".