הגבול המזרחי של ישראל רוחש וד"ר חנן גינת, ראש המועצה האזורית חבל אילות, מודאג מאוד. למעריב הוא אומר הבוקר: "ירדן נותרה נקודת התורפה האחרונה שדרכה מנסים ועוד ינסו האיראנים לפגוע בישראל דרך הקרקע".
הגבול המזרחי של ישראל רוחש כבר תקופה ארוכה וביתר שאת מתחילת המלחמה. הברחות נשק הפכו תדירות, אך הן לא מקור הדאגה היחיד. לפני חודשיים התחולל אירוע שהדגים הסלמה. בפיגוע שבו הייתה מעורבת חוליית מחבלים שחצתה את גבול ירדן, נפצעו שני חיילי צה"ל שהיו חלק מהכוח שהוקפץ למקום בעקבות תצפיתניות שזיהו את החדירה.
במהלך האירוע הועלתה הכוננות בכל המרחב, כולל בעיר אילת וסמוך למלונות ים המלח. המחבלים אמנם נוטרלו, אך הסכנה לחדירות שמטרותיהן פיגועים ומעשים מסוג אלה שהתחוללו פה ב-7 באוקטובר 2023 לא נעלמה. התעוזה הזו גורמת לדאגה רבה אצל גורמי הצבא ותושבי האזור. שותף לחששות האלה ראש המועצה האזורית אילות, שהשטח שלה משיק לגבול הירדני.
ד"ר חנן גינת פותח ואומר: "המלחמה הציבה בפנינו מציאות חדשה גם במרחב הגבול עם ירדן, גבול שבימים כתיקונם הוא גבול שלום שקט יחסית". הוא סבור ש"אחרי הפגיעה הקשה בחיזבאללה בלבנון ונפילת משטר אסד בסוריה, ירדן נותרה נקודת התורפה האחרונה שדרכה מנסים ועוד ינסו האיראנים לפגוע בישראל דרך הקרקע".
לדעה הזו שלו שותפים מומחים נוספים שטוענים שירדן היא מדינה על סף קריסה בשל תסיסה פנימית שמנוצלת על ידי איראן נגד ישראל. לדברי ד"ר גינת, "כבר היום אנחנו מזהים אירועי חדירה בתדירות גבוהה, בעיקר לצורך הברחת אמל"ח – אך ברור לכל כי תשתית פלילית עלולה ביום מן הימים לשמש גם לטרור".
כהיערכות לאירועים מהסוג הזה, קידמה בשנה החולפת המועצה האזורית חבל אילות באמצעות אגף הביטחון והחירום את המוכנות של המרחב האזרחי לאירוע ביטחוני – בין השאר בחיזוק יכולותיהן של כיתות הכוננות ביישובים ובהקמת יחידה המורכבת מלוחמים במילואים תושבי החבל, אשר מטרתה להיות כוח תגובה מהירה לאירוע ביטחוני במרחב, עד להגעת כוחות הצבא. ראש המועצה מבהיר כי "מטרתם של מהלכים אלה ושל מהלכים אחרים לחזק את הביטחון של התושבות והתושבים בערבה הדרומית – ולא פחות מכך גם את תחושת הביטחון שלהם".
הוא שמח על שיתוף הפעולה עם עוצבת אדום האחראית על מרחב הערבה, מציין שהשת"פ "הוא הדוק ויומיומי" ומודה בשמו ובשם התושבים לעוצבה על כך.
ד"ר גינת מאמין כי "מערכת הביטחון מתחילה להבין את הצורך בחיזוק הגבול המזרחי", אך מדגיש כי "יש חשיבות גדולה לעשות זאת מהר ככל האפשר". הוא קורא למשרד הביטחון "לחזק כבר כעת את ההגנה על ההתיישבות לאורך הערבה, וזאת באמצעות סיווג היישובים ברמה הגבוהה ביותר כך שיקבלו את כל האמצעים הדרושים, חיזוק הגבול במכשול פיזי ובאמצעים טכנולוגיים – ובעיקר הגדלת סדרי הכוחות הצבאיים הפועלים לאורכו".
"אם מדינת ישראל רואה בהתיישבות לאורך הערבה קו ההגנה הראשון מול הגבול המזרחי, עליה לפעול בהתאם ולא להותיר את התושבות והתושבים מופקרים וחסרי הגנה", טוען ראש המועצה. "אסור לנו לחכות לפיגוע כדי לפעול", הוא מציין ומוסיף "אסור לנו לאפשר 'שבעה באוקטובר' גם ביישובי הערבה הדרומית".