הבורסה האמריקאית סגרה את השבוע הגרוע ביותר שלה מאז מרץ 2020, תקופת הקורונה, עם ירידה של 9.1% במדד S&P 500. זאת, בעקבות צעדי המכסים עליהם הכריז הנשיא דונלד טראמפ והחשש הגדול ממלחמת סחר בקרב המשקיעים. כעת הבנק הגדול בעולם במונחי שווי שוק, ג'יי.פי מורגן, מעריך כי כלכלת ארה"ב תיכנס למיתון עוד השנה.
● טראמפ הוא רק התירוץ: החוקר שגילה – למה השווקים יורדים?
● טראמפ גזר מיתון עולמי? שלושה תרחישים ליום שאחרי המכסים
"אנו צופים כעת שהתמ"ג הריאלי יתכווץ תחת משקולת המכסים. לשנה המלאה (רבעון 4 מול רבעון 4) אנו צופים צמיחה ריאלית שלילית של -0.3%, ירידה מ-1.3% קודם לכן״ – כך כתב ביום שישי הכלכלן הראשי של הבנק לארה"ב, מייקל פרולי, בהודעה ללקוחות.
הוא הוסיף כי ״ההתכווצות החזויה בפעילות הכלכלית צפויה לדכא גיוס עובדים ועם הזמן להעלות את שיעור האבטלה ל-5.3%״. שיעור האבטלה הנוכחי עומד על 4.2%.
ג'יי.פי מורגן לא לבד. יותר ויותר תחזיות מקרב הגופים הפיננסים מדברים בצורה גלויה על אפשרות למיתון קרב. ביום חמישי, העריכו בברקליס כי התוצר יתכווץ ב-2025, "בהתאמה למיתון״.
ביום שישי, הכלכלנים של סיטי הורידו את תחזית הצמיחה שלהם לשנה זו ל-0.1% בלבד, וכלכלני UBS הורידו את שלהם ל-0.4%.
״תחזית סטגפלציונית״
אתמול (ו') קרא נשיא ארה״ב ליו״ר הפד ג'רום פאוול ״להפסיק לשחק פוליטיקה״ ולהוריד את הריבית. התשובה הגיעה תוך זמן קצר – אל תבנו על זה. פאוול הבהיר כי הפד יחכה לראות את השלכות המכסים ״שהיו גבוהים משמעותית״ מהצפי. החשש בקרב הבנק המרכזי הוא מעלייה מחודשת של האינפלציה.
פרולי מג'יי.פי מורגן אמר שהוא צופה שהבנק הפדרלי יתחיל להוריד את הריבית כבר ביוני הקרוב וימשיך עם הורדות ריבית בכל פגישה עוקבת עד ינואר, מה שיביא את הריבית לטווח של 2.75% עד 3% מהטווח הנוכחי של 4.25% עד 4.5%.
"אם תתממש, תחזית הסטגפלציה שלנו תציג דילמה לקובעי המדיניות בפד״, כתב פרולי. "אנו מאמינים שחולשה מהותית בשוק העבודה גוברת בסופו של דבר (על אינפלציה), במיוחד אם היא מביאה לצמיחת שכר חלשה יותר ובכך נותנת לפד יותר ביטחון שספירלת מחירים-שכר אינה מתרחשת״.
בשוק האג״ח, משקיעים מהמרים על הפחתות של נקודת אחוז מלאה עד סוף השנה, כך על פי ניתוח של קבוצת CME.
האם השוק הגיע לתחתית?
טרם סגירת המסחר אמש בוול סטריט, שהצביעה מחיקה היסטורית של מעל שש טריליון דולר ביומיים, ניתחו במורגן סטנלי את השאלה – מהי נקודת התחתית מבחינת השוק.
מייקל גייפן, הכלכלן הראשי של הבנק לארה"ב, אמר שההיקף והקנה מידה של המכסים החדשים עלו על התחזיות הקודמות, עם שיעור מכס אפקטיבי שעלול להגיע לגובה של 22% – רמות שלא נראו מאז תקופת סמוט-הולי (מכסים שהוטלו בתקופת השפל הגדול של 1930).
"המכסים יהיו הרבה יותר גבוהים ובעלי בסיס רחב יותר מהצפוי״, כתב גייפן, והזהיר שהמהלך מבטל עשורים של ליברליזציה בסחר העולמי.
זוהי חריגה חדה מקו הבסיס המוקדם של מורגן סטנלי, שהניח מכסים של 40% על סין עד תחילת השנה הבאה ואמצעים מוגבלים יותר במקומות אחרים.
בעוד הבית הלבן טוען שהמכסים יאזנו מחדש את הסחר ויחזקו את הכלכלה האמריקאית, במורגן סטנלי ספקנים. גם הם, כמו גופים פיננסים נוספים,
מעריכים כי המכסים בתצורה הנוכחית ״מגדילים משמעותית את הסבירות למיתון בכלכלת ארה"ב ובכלכלה העולמית בכלל״.
עוד לפני הירידות החדות בשישי, מייק וילסון, האסטרטג הראשי למניות ארה"ב במורגן סטנלי, ניסה לבחון עד לאן יש לשוק לרדת מבחינה טכנית.
לשיטתו, משקיעים צריכים כעת להתמקד ב-5,100 עד 5,200 רמות התמיכה הבאות עבור ה-S&P 500. רמות תמיכה משמשות כרצפה לנכס, ונתפסות כנקודה שבה הנכס נתפס כמוערך בחסר ויימשכו קונים. אמש, לאחר ירידה של 6%, נסגר המדד ברמה של 5,074. קצת פחות מנקודת התחתית שסימן וילסון.
בשלב זה, סימן וילסון גם תקרה חדשה למקרה שהשוק יחזור לעליות – 5,500 נקודות. זוהי רמת ההתנגדות החדשה. רמת התנגדות נתפסת כתקרה לנכס, המייצגת נקודה שבה הוא נראה כמוערך יתר על המידה ומעורר מכירות.
"הסיכון טמון בלוח הזמנים למשא ומתן על המכסים ובתגובות פוטנציאליות״, אמר וילסון.
אם מדינות ינהלו משא ומתן עם ארה"ב ושיעורי המכסים יירדו, זה יעזור לבלום את הלחץ על השוק, בעוד שאם שיעורים אלה יישארו במקומם והמשא ומתן יתארך, הוא רואה סיכון גבוה יותר למיתון ולתרחיש ״דובי״.
וילסון ממליץ למשקיעים להתמקד במניות של חברות איכותיות ויציבות – כמו חברות המספקות שירותים חיוניים (למשל חברות תרופות, מזון בסיסי או שירותים ציבוריים כמו חשמל ומים) שאנשים ימשיכו לקנות גם בתקופות כלכליות קשות.
מנגד, הוא מזהיר מהשקעה בחברות שמוכרות מוצרים שאינם חיוניים שאנשים יכולים לדחות את רכישתם בעת מיתון. חברות אלה צפויות להיפגע במיוחד מהמכסים ומהאטה כלכלית. כמו כן, עדיף לשיטתו להימנע ממניות של חברות קטנות שיש להן פחות משאבים להתמודד עם זעזועים כלכליים.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.