וול סטריט עוד לא הספיקה להתאושש מסערת ה-AI שפקדה את השווקים בשבוע שעבר, וכבר טלטלה נוספת צבעה את המסכים באדום. הפעם מדובר במלחמת הסחר של דונלד טראמפ שמכה שנית, לאחר שנשיא ארה"ב הרעיד את השווקים והטיל מכסים של 25% על קנדה ומקסיקו ושל 10% על סחורות סיניות.
● "הצעד החריף ביותר של נשיא אמריקאי זה כמעט 100 שנה": למה שוק המט"ח רועד ממכסי טראמפ?
● התשובה האפשרית של אירופה לטראמפ: איום במסים על גוגל ומטא
החששות מפני צעדיו של טראמפ השתקפו בכלל האפיקים בשוק ההון: בוול סטריט המדדים המרכזיים פתחו את יום המסחר בירידות של כ-2%, מדד הפחד קפץ ב-20%, מחיר הביטקוין צלל לרמה של 94.9 אלף דולר, ומחירי הנפט קפצו במעל ל-2%. גם הדולר התחזק מול מטבעות העולם.
עם זאת, בהמשך המסחר הירידות בשווקים התמתנו לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר כי הוא מעכב למשך חודש את המכס החדש בגובה 25% על סחורות הנכנסות לארצות הברית ממקסיקו. זאת לאחר שנשיאת מקסיקו קלאודיה שיינבאום הסכימה לשלוח מיידית 10,000 חיילים לגבול הצפוני של ארצה כדי למנוע סחר בסמים.
"קיים סיכון לצניחה של 5% בשוק המניות האמריקאי"
האם מדובר בסערה של יום אחד או התחלה של מפולת? האנליסטים ברחבי העולם מדגישים את ההשפעות השליליות במלחמת הסחר של טראמפ. בבלומברג דווח כי בגולדמן זאקס מעריכים כי קיים סיכון לצניחה של 5% בשוק המניות האמריקאי בארה"ב במהלך החודשים הקרובים, לאור העובדה שהעלאת המכסים של טראמפ צפויה לפגוע ברווחי החברות.
דיוויד קוסטין, אסטרטג ראשי בגלודמן זאקס, מסביר כי "המשקיעים היו בהלם מהחלטתו של טראמפ, וצפו כי המכסים יוטלו רק אם המשא-ומתן בנוגע למדיניות הסחר ייכשל". הוא מוסיף כי כלכלני הבנק מאמינים שיש סבירות שהמכסים על קנדה ומקסיקו יוטלו רק באופן זמני.
עוד הסביר קוסטין כי במקרה שהמכסים שיטיל טראמפ בכל זאת יישארו קבועים, הדבר צפוי לפגוע ברווחי חברות מדד ה-S&P 500 ולגרוע מהם בין 3%-2%, והזהיר כי השווי ההוגן של ה-S&P 500 עשוי לרדת בכ-5% בטווח הקרוב עקב הפגיעה ברווחים והן בשווי ההון.
גם ב-RBC Capital Markets, האסטרטגית לורי קלבסינה הזהירה כי האפשרות של ירידה של 5% עד 10% במדד S&P 500 גדלה בעקבות הודעתו של טראמפ על המכסים, על רקע חשיפה גבוהה של משקיעים והערכות מניות גבוהות.
את חודש ינואר סגר מדד S&P 500 עם עלייה של 2.7% בינואר, אך הסנטימנט החיובי נפגע מהחשש שמדיניותו של טראמפ תתגלה כאינפלציונית. כל זה קורה בזמן שהחשש כי מניות הטכנולוגיה ייפגעו מהעובדה שאולי ארה"ב לא תישאר מובילה בחדשנות בבינה מלאכותית.
"המכסים על קנדה ומקסיקו כנראה זמניים, בסין יישארו קבועים"
גם בנק אוף אמריקה התייחס להשפעות של הטלת המכסים של טראמפ. בסקירתם ציינו הכלכלנים כי להערכתם, הטלת מכסי הייבוא על קנדה ומקסיקו ככל הנראה תהיה זמנית אך בסין תישאר קבועה.
בבנק האמריקאי מציינים כי ישנן שלוש סיבות מדוע להערכתם הטלת המכסים על מקסיקו וקנדה צפויה להיות זמנית. "ראשית, ההחלטה בסופו של דבר פוגעת בארה"ב כאשר תאגידים גדולים כבר הפעילו לחץ על ממשל טראמפ לבטל את החלטתו. שנית, הטלת המכסים תהיה קשה ליישום לאור מידת האינטגרציה הגבוהה בייצור בצפון אמריקה. ולבסוף, אנו חושבים שקנדה ומקסיקו צפויות להסכים לרוב התנאים של טראמפ בנושא הגירה וסמים".
במקביל, בבק אוף אמריקה מציינים כי בהנחה שהמכסים על קנדה ומקסיקו אכן יהיו זמניים, הפגיעה בתוצר בארה"ב תהיה קטנה, אך הפד עדיין יהיה זהיר וישקול את צעדיו במתינות בכל הנוגע לעתיד מתווה הורדות הריבית. עבור קנדה ומקסיקו, בבנק מציינים כי הטלת המכסים תפגע בתמ"ג של שתי המדינות וכי הריבית במקסיקו צפויה לעלות. בכל הנוגע לסין הם הדגישו כי הביקושים במדינה ייפגעו מהחלטת טראמפ, אך תוכנית התמריצים של המדינה צפויה לעזור לביקושים להתאושש.
בסקירתם, ציינו כלכלני הבנק כי בתרחיש שבו המכסים שהטיל טראמפ על שלושת המדינות נשארים קבועים ושמלחמת הסחר בצפון אמריקה תסלים, הדבר ייפגע בייצור בארה"ב. עוד הם מציינים כי בתרחיש כזה קנדה עשויה להימנע ממיתון אך מקסיקו ככל הנראה תסבול ממיתון לאור העובדה שתיאבק בשמירה על ערך המטבע שלה.
בברקליס מעריכים כי קיימת סבירות של 45% שבית המשפט הפדרלי בארה"ב יעצור את החלטתו של טראמפ. מייקל מקלין, אנליסט בברקליס מסביר כי הסיבה לכך היא שהמכסים הוטלו תחת "מצב חירום כלכלי לאומי" עליו הכריז טראמפ כדי לאפשר תוכנית מכסים חדשה וכי קיימת אפשרות שבית המשפט יחליט כי צעדיו של טראמפ אינם מצדיקים את השימוש בצעד בו נקט. טראמפ למעשה בחר לנקוט בצעד זה כדי שיתאפשר לו לבנות תוכניות מכסים חדשה באמצעות חוק סמכויות חירום כלכליות בינלאומיות, העונה לשם "IEEPA", המאפשר לנשיא לנהל את היבוא בזמן חירום לאומי.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.