משרד הביטחון קיבל 1,224 בקשות של מעסיקים לפיטורים או לשינוי תנאי העסקתם של מילואימניקים בשנת 2024, מתוכן אושרו 673 בקשות על ידי ועדת התעסוקה של המשרד, ושתי בקשות פיטורין נוספות אושרו על ידי ועדת הפיקוח במשרד העבודה והרווחה.
מבין הבקשות שאושרו על ידי משרד הביטחון, כמחצית (53%) נומקו בסיום העסקה, סיום פרויקט, צמצום או הפסקת פעילותו של המעסיק וכ-36% מהן אושרו בהסכמה בין הצדדים. 261 בקשות נדחו, 231 בקשות נמחקו בדיעבד על ידי המעסיק ו-59 בקשות נסתיימו בפשרה.
החוק קובע כי חל איסור על פיטורי עובד או הרעה בתנאיו בתקופת שירות מילואים וכן ב-30 הימים שלאחר שחרורו – אלא בהיתר של ועדת התעסוקה במשרד הביטחון. מעסיקים המבקשים לפטר את עובדיהם בתקופה זו נדרשים לפנות לוועדה לשם כך. עובד המשרת במילואים זכאי לייצוג משפטי מלא ללא עלות, ויכול אף לערער על החלטות הוועדה לבית הדין האזורי לעבודה. מנתוני ועדת התעסוקה לשנת 2024 עולה כי חלה עלייה במספר הבקשות מצד מעסיקים לפיטורי חיילי מילואים או פגיעה בתנאי העסקתם. יחד עם זאת, יש לציין כי ביחס להיקף הרחב של משרתי המילואים בשנה זו, שיעור הפניות זהה למספר הפניות שהתקבלו בשנתיים האחרונות.
גם משרתי המילואים עצמם יכולים לפנות לוועדה ולהיעזר בה במקרה של פיטורים או הרעה לא חוקית בתנאיהם. בשנה החולפת, 78 משרתי מילואים פנו לוועדה, כשב-40 פניות הושגה הסכמה בין המעסיק לעובד, בשבע מקרים התקבלה פנייתם ונקבע כי מדובר בפיטורין אסורים, 14 פניות נמחקו בדיעבד, חמישה מהם נדחו וב-12 מקרים נקבע דיון נוסף. החל מהשנה האחרונה הורחב החוק והוא מעניק הגנה גם לבני ובנות זוג של משרתי מילואים, שהם הורים לילד משותף, בתנאים מסוימים. וכן לבני משפחות של נספים – חיילים, אנשי כוחות הביטחון, נפגעי פעולות איבה וחברי כוחות עזר, שנפלו מ-7 באוקטובר 2023 ואילך, למשך שנת האבל הראשונה שלאחר מות יקירם. בהתאם לכך, 74 מתוך כלל הבקשות בשנה האחרונה הוגשו על ידי בני ובנות זוג.
בעקבות ההסכם הקיבוצי שנחתם בין ההסתדרות ונשיאות המגזר העסקי, וצו ההרחבה שנחתם עליו – הורחבה תקופת ההגנה על עובדים המשרתים במילואים ב-30 יום נוספים, כלומר עד היום ה-60 לאחר השחרור ממילואים. מעסיקים המבקשים לפטר עובד במילואים בתקופה שבין היום ה-30 ליום ה-60 לאחר שחרורו משירות מילואים, נדרשים לפנות לוועדת הפיקוח שבמשרד העבודה והרווחה בהובלת הממונה על יחסי העבודה עו"ד רבקה ורבנר. במשרד העבודה והרווחה, מסרו כי מאז הקמת וועדת הפיקוח במרץ 2024 ועד היום, קיבלה הוועדה החלטות ב-54 בקשות, מהן 40 בקשות נפתרו בהסכמה בין המעסיק לעובד, 8 בקשות של מעסיקים לפטר עובדים נדחו, ואושרו שתי בקשות בלבד לאחר שהוכח כי אין קשר בין שירות המילואים לסיבת הפיטורים.
שר העבודה, יואב בן צור: "משרד העבודה רואה בחומרה פיטורים שלא כחוק או הפרה של זכויות עובדים הנמצאים בשירות מילואים. משרתי המילואים, הם עמוד השדרה המרכזי בהגנה על אזרחי ישראל והם ראויים לכל הערכה. אני קורא לכל משרת מילואים שפוטר שלא כחוק לפנות לועדת הפיקוח במשרד העבודה ונטפל בנידון במלוא חומרת הדין".