פעילותה של רכבת ישראל בשדרות תחודש בקרוב, כך פורסם הבוקר (רביעי) ב'כלכליסט'. לפי הדיווח, קטע המסילה ישוב לפעילות אחרי שצה"ל יקים מכשול, שבנייתו צפויה להסתיים ב-1 בפברואר 2025.
ח"כ שלום דנינו (הליכוד) אמר ל'דבר' לפני כחודש שהושגה התקדמות משמעותית, ויש צפי לפתיחת קו הרכבת מחדש "בשבועות הקרובים". עם זאת, תאריך היעד אינו ודאי. בעבר נטען כי הקמת המחסום עלולה לקחת שנה או שנתיים.
הרכבת לשדרות הושבתה בראשית מלחמת 'חרבות ברזל' בשל מקטע המסילה לכיוון תל אביב שפונה לכיוון הרצועה, באזור 'גבעת קובי'. המקטע הקצר, שנמצא במרחק של כקילומטר מרצועת עזה, נחשב ב'שטח השמדה'. מאז, על אף חזרת התושבים, קטע המסילה, שמשמש עורק התחבורה העיקרי של העיר, לא הושב לשימוש. השבת הרכבות לכיוון באר שבע במרץ פתרה רק בחלקה את הבעיה החמורה של הניתוק מהמרכז.
מאז, למרות מחאות התושבים, לא הושבה הרכבת לפעילות בנימוק שהמקטע עודו מסוכן. בתגובה לפניות 'דבר' האשימו במשרד התחבורה את משרד הביטחון, משרד הביטחון טען כי נתן פתרון בדמות מחסום בתקציב של 800 מיליון שקלים, והאוצר מונע את יישומו. באוצר טענו כי העניין בטיפול משרד ראש הממשלה, וזה טען כי הנושא בטיפול. מעבר למחירו הגבוה, ההערכות בקרב רוב הגורמים הן כי הקמת המחסום עלולה לקחת שנה או שנתיים, ועל כן מרבית הרשויות המקומיות התנגדו לו כפתרון.
באוקטובר פרסמה תנועת 'עתיד לעוטף' מכתב רשמי הקורא לשר הביטחון, לרמטכ"ל, לאלוף פיקוד הדרום ולמנכ"ל משרד ראש הממשלה לבטל את החלטת אלוף פיקוד הדרום ירון פינקלמן, שמונעת את השימוש ברכבת בשדרות לכיוון צפון. "אם בטוח מספיק להחזיר את התושבים לבתיהם, בטוח מספיק להחזיר גם את פעולת הרכבת", כתב אהד כהן, מנכ"ל העמותה. "אנו דורשים לבטל את ההחלטה ולחזור לחבר את העוטף למרכז, כדי לאפשר לתושבים לשוב ולהשתקם באופן מלא".
הבעיה אינה חדשה. מאז חנוכת המסילה ב-2009, שנה לאחר השתלטות החמאס על הרצועה, הושבתה הנסיעה בה במהלך כל סבב הסלמה. אף שפתרון של קבע בדמות מחסום, דומה מאוד למה שיבוצע לפי הדיווח, הוצע כבר ב-2013 בעקבות מבצע צוק איתן – שום פתרון לא יושם.
כך, עם פרוץ המלחמה הושבתה הרכבת לחודשים ארוכים. גם לאחר שצה"ל פתח במבצע הקרקעי וכבש את בית לאהיא הסמוכה, ולאחר שתושבי שדרות וחבל התקומה קיבלו אישור לחזור, לא שבה הרכבת לפעילות.
שדרות, שמונה כ-36 אלף תושבים, נחשבת בירת חבל התקומה ומנוע כלכלי-חברתי מרכזי בשיקומו. סגירת הקו הצפוני, שבו עוברים רובם הגדול של הנוסעים בתחנת הרכבת, פוגעת קשות בחיבורה למרכז, הן מבחינה כלכלית-חברתית והן מבחינה מורלית.
תנועת עתיד לעוטף: "אף שקו הרכבת של הנגב המערבי צריך להיפתח עוד השבוע, אנו שמחים לראות כי לאחר חודשים ארוכים של לחץ ציבורי בתקשורת, במערכת הביטחון, בכנסת ובמשרדי הממשלה, המאמצים שלנו ביחד עם ראשי הרשויות וארגונים נוספים נשאו פרי והרכבת תתחיל לפעול בקרוב, ולא לאחר חמש שנים נוספות של עבודות מיגון כפי שתוכנן במקור.
"מדובר בצעד קריטי לשיקום האזור, לחיזוק הכלכלה המקומית ולהחזרת תחושת הביטחון והנורמליות לתושבים. פתיחת הרכבת תאפשר לתושבי העוטף חזרה לחיים שגרתיים, והיא הצעד הראשון בדרך לשיקום העוטף והפיכתו לחבל הארץ המשגשג והמוצלח ביותר במדינת ישראל.
"אף על פי כן, נמשיך לפעול בנחישות ולהפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות, כדי להבטיח שהרכבת תיפתח בזמן שהובטח ולא תתעכב שוב, וכי הנסיעה תהיה בטוחה. תושבי העוטף זכאים לפתרונות מהירים ואפקטיביים – ואנחנו כאן כדי לוודא שזה יקרה".