נשיא טורקיה ארדואן ממשיך עם החרם על ישראל, וליבואניות הרכב אין בינתיים פתרונות. המשבר עשוי לטלטל את טבלת המכירות בשוק המקומי
נזכיר כי כמה מהדגמים הפופולאריים ביותר בשוק הישראלי מגיעים ארצה מטורקיה. הרשימה כוללת את טויוטה קורולה ו-C-HR, יונדאי i10, יונדאי i20 ובאיון, רנו מגאן וקליאו ודגמי פורד טרנזיט ומשאיות פורד.
אצל טויוטה למשל נגמר מלאי הקורולה, הדגם הנמכר ביותר שלה כאן ואחד מרבי המכר של השוק, בעוד יחידות בודדות נותרו מה-C-HR. ביונדאי המצב קשה עוד יותר, שכן כל מלאי של הדגמים המיוצרים בטורקיה נגמר כבר לפני כחודש. לדברי מקורות שונים, ההודעה על החרם הגיעה יום לפני העמסת כ-1,000 מכוניות על אניה שיועדה לישראל.
כבר כעת נראה כי לאחר שנים ארוכות של שליטה בשוק המקומי, יונדאי עשויה לאבד את הבכורה לטובת קיה, שכן הדגמים המיוצרים בטורקיה היו אחראיים על שליש ממסירות המותג בישראל ברבעון הראשון של השנה.
נזכיר כי בסך הכל, מתחילת השנה הנוכחית עלו על כבישי ישראל כ-8,700 מכוניות מתוצרת טורקיה, שמהווה את שוק הייצוא החמישי בגודלו לישראל ותופסת נתח של 8% מהשוק המקומי. בשנה שעברה נמכרו בישראל 23,600 מכוניות מתוצרת טורקיה.
מה אנחנו חושבים: ככל שיעמיק המשבר והחרם ימשך, יבואניות הרכב שהתבססו על היצור הטורקי ימשיכו להיפגע, כשבמקרים מסוימים, כמו אצל טויוטה ויונדאי, מדובר בדגמים פופולריים במיוחד שעצירת השיווק שלהם צפויה לפגוע משמעותית בתזרים המזומנים.
אבל עם כל הכבוד לדאגות של יבואני הרכב, הבעיה האמיתית היא כאן היא במסר שהצלחת החרם מעבירה לעולם, וכאן משרד החוץ והעומד בראשו ישראל כץ צריכים להתערב ולגבש עמדה ומדיניות, כדי שמדינות אחרות לא ינסו לחקות את טורקיה.