פלנטיר , ענקית שירותי ה־AI לשוק הביטחוני, מסכמת שנה של צמיחה דו ספרתית. החבר ההכתה אמש (ב') את תחזיות האנליסטים בדיווח אודות תוצאותיה ברבעון הרביעי, וזינקה ב- 23% במסחר המאוחר בנאסד"ק. פלנטיר נכנסה בסוף השנה שעברה למדד נאסד"ק 100, יחד עם מיקרוסטרטג'י ואקסון אנטרפרייז. מאז המהלך, ולאחר הזינוק הנוכחי נסחרת החברה בשווי של כ-220 מיליארד דולר. בשנה האחרונה זינקה המניה במעל 400%.
● תעשיית הפארמה בלחץ: האם Deepseek הבאה תהיה חברת ביוטק?
● אנליסט אחד הלך נגד הקונצנזוס, וזה עלה לאנבידיה ב-600 מיליארד דולר
● לקראת פגישת נתניהו וטראמפ: כך גובשה העמדה הישראלית בנוגע לשבבים
פלנטיר, שמשווקת מערכות בינה מלאכותית לצבאות בעולם – בהם גם למערכת הביטחון הישראלית – נהנית משלושה טרנדים בו זמנית: כאוס גאופוליטי בזכות המלחמות באוקראינה ובמזרח התיכון, שמביאה להגדלת תקציבי רכש ביטחוני בעולם; עלייתה של הבינה המלאכותית היוצרת וביקוש גבוה לאימוצה בקרב ארגונים אזרחיים וביטחוניים; וחילופי הממשל בארה"ב – מייסדי החברה, אלכס קארפ ופיטר ת'יל, הם מקורבים מאוד לדונלד טראמפ ונהנו מחוזים שמנים ממשרדי הממשל גם בקדנציה הקודמת שלו.
קארפ ות'יל הגיעו לישראל לפני כשנה על מנת לערוך את ישיבת הדירקטוריון של החברה בתל אביב – לאות הזדהות עם ישראל לאחר טבח ה-7.10 ובעטיו של חתימת הסכם חדש עם מפא"ת ומשרד הביטחון. ת'יל עצמו נחשב למקורב למערכת הביטחון הישראלית ולראש הממשלה נתניהו.
פלנטיר רושמת עלייה משמעותית ברווחיות – הרווח למניה עלה מ-8 ל-14 סנט ביחס לרבעון הרביעי ב-2023, גבוה מעל לצפי של 11 סנט למניה. בשורת ההכנסות, רשמה פלנטיר עלייה של 36% ביחס לרבעון המקביל ל-827.5 מיליון דולר, גבוה מעל לצפי האנליסטים של 778.2 מיליון דולר. לשנת 2024 כולה, מדווחת פלנטיר על רווח מתואם למניה של 41 סנט, לעומת 25 סנט ב-2023, ועל סך הכנסות של 2.86 מיליארד דולר, עלייה של 29% ביחס לשנה שלפניה. מנוע הצמיחה העיקרי של פלנטיר הוא השוק האמריקאי – שצמח ב-52% משנה לשנה וב-12% מרבעון לרבעון, כאשר רוב הצמיחה נעשתה בסקטור האזרחי (64%) בעוד הסקטור הביטחוני והממשלתי הראה צמיחה של 45%. מדובר בעסקאות שירות ואינטגרציה – החברה מפתחת מערכות שהיא מטמיעה בארגונים אך מציבה סביבם צוותי תפעול ושירות – בהיקפים שנעים בין מיליון דולר לעשרות מיליונים לעסקה אחת. בפלנטיר השיקו סביבת ענן מיוחדת ללקוחותיה, המתחרים בענן של אמזון, גוגל ומיקרוסופט, וכן מודל שפה ייחודי, המתחרה בזה של OpenAI וגוגל.
תחזית ורודה להמשך
תחזיות פלנטיר לרבעון הראשון של 2025 ורודות: החברה צופה הכנסות שנעות בין 858 ל-862 מיליון דולר, גבוה מעל לצפי של 799 מיליון, ואילו עבור השנה כולה היא צופה הכנסות שנעות בין 3.74 ל-3.75 מיליארד דולר, זאת בהשוואה לצפי של 3.53 מיליארד.
התלהבות המשקיעים ניכרת גם במכפיל סביבו נסחרת פלנטיר – פי 70 על ההכנסות, ושל פי 350 על רווח ה-EBITDA. לשם השוואה, אנבידיה נסחרת במכפיל של פי 25 על ההכנסות ופי 38 על רווח ה-EBITDA.
בין העסקאות הבולטות של פלנטיר ברבעון האחרון: חידוש חוזה עם חברת הכרייה ריו טינטו שהיא תספק לה מערכת לייעול התפעול של רכבות כרייה אוטונומיות; והרחבה של חוזה עם חברת הדאטה של צבא ארה"ב, "ארמי ונטג'". פרופיל שנכתב בעבר על פלנטיר במגזין טיים חשף כי החברה משפרת את יכולת זיהוי המטרות על ידי מערכי מודיעין ומסייעת ל"סגירת מעגלים" בין מודיעין ואש .
מנכ"ל פלנטיר, אלכס קארפ, שידוע כתומך טראמפ וממשלו, אמר בשיחת המשקיעים לאחר הדוחות כי הוא תומך בטלטלה שמייצר משרד היעילות הממשלתית החדש (DOGE), "זה מהלך טוב לארה"ב ולפלנטיר", אמר אמש. "טלטלה כזו חושפת דברים שלא עובדים כמו שצריך. יהיו עליות וירידות, יש מהפכה, ויש אנשים ש'יורידו' להם את הראש".
על הכוונת של משרד היעילות, בראשותו של בעלי טסלה אילון מאסק: פירוק הסוכנות לסיוע לפרויקטים בחו"ל USAID ואולי אף פירוק והקמה מחדש של משרד החינוך.
מאחורי התמיכה הברורה במדיניות הממשל עומדים ערכים משותפים, אבל גם אינטרסים: קארפ איננו מעוניין לראות פרויקטי בינה מלאכותית מקוצצים, ורואה את עצמו כמי שיכול להרוויח פרויקטים נוספים בממשל, כחלק ממהלך של התייעלות באמצעות הצטיידות בבינה מלאכותית על חשבון העסקת פקידים.
לא תמיד היחסים בין הממשל לחברה עברו ללא מחלוקות: ב-2016 תבעה פלנטיר את צבא ארה"ב על הטיית מכרז, ניצחה במשפט ובדצמבר האחרון אף חתמה על חוזה עם הצבא בהיקף של 400 מיליון דולר. קארפ הגן לאחרונה על מאסק מפני ביקורת על כך שמחווה שעשה דמתה להצדעה במועל יד. הוא אמר ל-CNBC כי לקרוא למאסק נאצי זה "אבסורד מוחלט ושכתוב מוחלט של ההיסטוריה".
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.