ביממה האחרונה מתגלים ועולים פרטים חדשים על מקרה הכלבת החריג והנדיר שתועד בצפון, במסגרתו גבר כבן 77 מורדם ומונשם לאחר שנדבק בכלבת מנשיכה.
על פי המידע שהגיע לידי "ישראל היום", האדם בן ה-77 מהצפון, רועה צאן מצפון הארץ שחלה בכלבת, פנה למשרד הבריאות מיד לאחר הנשיכה אך לא קיבל טיפול מונע שעשוי היה למנוע את התפרצות המחלה.
בנוסף, למרות שהכלב שנשך נלקח להסגר, לא התקבל דיווח נוסף מווטרינר הרשות על מצבו של הכלב. דיווח שכזה היה עשוי להעיד שהכלב, שמת מאז, הוא חולה כלבת. ברשותו של רועה הצאן שנדבק בעלי חיים נוספים, שלא ידוע אם הם נמצאים בהסגר או נבדקו.
במשרדי הבריאות והחקלאות חוקרים את הטיפול במקרה. אם, כפי שדווח מדובר באדם רועה צאן שבבעלותו עדר כבשים וייתכן שגם כלבים נוספים, יש צורך בשלילת מחלת הכלבת. וכרגע לפי המידע שדווח – זה עדיין לא נעשה.
כאמור, אתמול בלילה (ראשון), דיווח משרד הבריאות על אדם מצפון הארץ שננשך על ידי כלב שהיה בבעלותו נדבק בנגיף הכלבת ומאושפז בטיפול נמרץ, כשהוא מונשם ומורדם. מדובר במקרה נדיר ביותר. בישראל מאז קום המדינה היו כ-30 מקרים שבהם אנשים נדבקו בכלבת ומתו.
כלבת היא מחלה ויראלית חשוכת מרפא, אך ניתן להתחסן מייד לאחר נשיכה מבעל חיים משוטט או כלב, כדי למנוע את התפתחות המחלה הקטלנית. מדובר בחיסון שמכיל נוגדנים מוכנים והוא ניתן כשנדרש טיפול מיידי ויכול למנוע מצב שבו הנגיף מגיע לשרירים והמחלה מתקדמת עד למח. כעת מתברר שלאורך הטיפול במקרה היו סימני אזהרה רבים והזדמנויות שפוספסו שבהן המטופל צריך היה לקבל טיפול מונע שיכול היה למנוע את המחלה הקשה.
פנה לבית החולים – אך סרב לטיפול בזריקות
האדם שננשך פנה כבר לפני 6 שבועות, מייד לאחר שננשך, ללשכת הבריאות המחוזית בצפון (באמצעות חדר המיון של בית החולים בנצרת). ככל הידוע הוצע לו לקבל טיפול מונע בזריקות אך הוא סרב.
הכלב שעליו הצביע ככלב נושך נלקח להסגר, שבו עוקבים אחרי התנהגות בעל החיים. במידה והוא מת במהלך תקופת ההסגר נלקחות בדיקות מעבדה לכלבת. הכלב אכן מת, אך לא ברור אם זה היה בתקופת ההסגר וכיצד פעל הווטרינר הרשותי בנושא.
בשבועיים האחרונים חלה הידרדרות במצבו של האיש שננשך והוא הגיע לשני בתי חולים וסרב להתאשפז בהם. לאחר מכן הגיע לבית חולים העמק, אז מצבו כבר הידרדר ונאלצו להרדים ולהנשים אותו.
תוך יומיים הגיעה התשובה – כלבת
"כלבת היא מחלה קשה לאיבחון. הסימפטומים דומים לכל סוג של דלקת במח וקשה לאבחן וקשה לחשוב על זה. מאד מהר העלינו את האפשרות של כלבת כאבחנה מבדלת", אומרת ד"ר ביביאנה חזן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית חולים העמק.
"האבחנה נעשית על ידי שליחה של הרבה מאד דגימות למכון הווטרינרי. הבדיקות כוללות בדיקות דם, דגימה של נוזל חוט שדרה ביופסיה של העור ורוק. כל הבדיקות נשלחו מאד מהר אחרי שהוא התאשפז. תוך יומיים קיבלנו תשובה, ואתמול קיבלנו תשובה שזה כלבת. אך את הטיפול הוא מקבל מאז שעלה לראשונה חשד".
אין טיפול מוכוון לכלבת ולדברי ד"ר חזן "ברגע שהמחלה מאובחנת – אנשים מתים. יש רק 30 דיווחים מהעולם על אנשים ששרדו את מחלת הכלבת, חלקם עם פגיעות מוחיות. הוא מקבל כרגע טיפול תומך ושילוב של 4-5 תרופות אנטי ויראליות ותרופות להפחתת הדלקת במח ואנו בקשר עם מומחים מעבר לים ועושים כל מה שאפשר כדי לעזור לו".
עוד אמרה: "יש כלבת בארץ. יש בעלי חיים ומי שננשך או נשרט אל לו לזלזל ולפנות למשרד הבריאות. תקופה הדגירה יכולה להיות חודשיים או שנה. המחלה לא מדבקת מאדם לאדם. יחד עם זה בגלל שהמחלה כל כך מסוכנת, מי שהייתה לו חשיפה יקבל טיפול מניעתי ליתר ביטחון על ידי חיסונים".
כאמור עובדי בית החולים שטיפלו באיש חולה הכלבת קיבלו טיפול מונע, למרות שהסיכון להדבקה מאדם לאדם נמוך מאד. עם זאת, כרגע נעשה ניסיון לאתר את בני משפחתו של החולה ולתת להם טיפול מונע אך הדבר עדיין לא נעשה.
בנוסף מתקיים בירור של משרד החקלאות למול הווטרינר בנושא ההסגר שנעשה לאותו כלב, שלא העלה חשד שהוא חולה כלבת.