היום (רביעי) נכנסות לתוקף שורה של גזירות כלכליות וזה אומר שההוצאה של כל משפחה עומדת לגדול בסדר גודל של 10,000 שקל בשנה מה שבעולמות המקרו כלכלה אומר עלייה באינפלציה.
נירה שמיר, הכלכלנית הראשית של בנק דיסקונט, אומרת שהסיטואציה הכלכלית הנוכחית תביא את האינפלציה לעלות בטווח הקצר לאזור ה-4% בשנה אבל היא תתמתן במעלה הדרך ככל שהכלכלה תעשה את ההתאמות הנדרשות לעליית המחירים.
מה זה אומר על ריבית בנק ישראל? שמיר אומרת כך: "להערכתנו, בנק ישראל לא ימהר להפחית ריבית, וימתין עד לאמצע השנה. זאת כיוון שירצה להיווכח שהאינפלציה אכן מתמתנת לכיוון היעד, ואינפלציית הליבה בניכוי
התייקרויות ממשלתית, אף סביב מרכז היעד.
"מעבר לכך, כמובן, תחת ההנחה שהשקל, שהתחזק לאחרונה באופן מרשים, לא יחזור וייחלש,
פרמיית הסיכון של מדינת ישראל, שרשמה ירידה חדה, לא תשוב להרים ראש, והממשלה תשדר משמעת פיסקאלית (גירעון בשיעור של 4.9%-4.4% תוצר).
"בהתקיים תנאים אלה, יפחית בנק ישראל את הריבית שלוש פעמים, עד 3.75% בסוף 2025, תחזית נמוכה מהמגולם בשוק.
"הפחתת הריבית הצפויה עשויה לתמוך בצריכה הפרטית, שכאמור, תעמוד בפני אתגר לא פשוט של פגיעה בהכנסה הפנויה" היא אומרת.
באשר להתפתחות שער החליפין של השקל בעיקר מול הדולר, אומר שמיר: "מתחילת 2023, על רקע אי הוודאות הפוליטית בישראל, וביתר עוצמה, מאז תחילת המלחמה, גברה משמעותית השפעת האירועים הגיאופוליטיים על שער השקל, והתנודתיות במסחר במט"ח עלתה בחדות. כך, עם פרוץ המלחמה נרשם פיחות חד בשקל, אולם, הסנטימנט החיובי בשוקי המניות בעולם, יחד עם הודעת בנק ישראל כי ימכור דולרים, הובילו לתיסוף חד בשקל, לרמה הנמוכה מרמתו לפני המלחמה.
"בהמשך, בפרקי הזמן בהם ההתפתחויות הגיאופוליטיות היו
פחות דרמטיות (לחיוב או לשלילה), חזרו שוקי המניות בחו"ל להיות הגורם הדומיננטי בהשפעה על שער השקל, כאשר
הסנטימנט החיובי ששלט בשווקים לאורך השנה, תמך
בעוצמת השקל. זאת, לאור
העובדה, שהגופים המוסדיים
שהגדילו משמעותית במהלך
השנים האחרונות את מרכיב
ההשקעה בחו"ל, מגדרים חלק
מהחשיפה למטבע חוץ.
"כתוצאה, עליות בשוקי המניות בחו"ל מובילות להתחזקות השקל, ולהיפך. בנוסף, במהלך 2024 ניכרת התאוששות בהשקעות זרים בחברות טכנולוגיה בישראל, לאחר שהעלאות הריבית בעולם והפגיעה במגזר הטכנולוגיה בישראל ובעולם, הובילו לצמצום ההשקעות ופגעו בשקל.
"גם העודף בחשבון השוטף, ובמרכזו עודף היצוא על היבוא, ממשיך לתמוך בשקל, גם במהלך המלחמה. כך, על אף שמתחילת
2024, התחזק הדולר בעולם בכ-7%, השקל נחלש מול הדולר ב-0.5% בלבד.
"להערכתנו, במהלך 2025 צפוי השקל להמשיך ולהפגין עוצמה, על רקע המשך ירידה בחששות הגיאופוליטיים והמשך התאוששות ההשקעות הזרות בישראל, אם כי שוקי המניות בעולם יוסיפו להיות גורם משמעותי שמשפיע על המגמות בשקל. עם זאת, אי וודאות פוליטית, עשויה להמשיך ולהעיב על השקל".