בדו"ח שפרסם היום (שלישי) מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, נמצא שב-37% מהיישובים שבהם יש צח"י (צוות חירום יישובי), לא התקיים בשנים האחרונות שום תרגיל שמדמה תרחיש בשעת חירום, כמו שחוו התושבים במועצות העוטף בבוקר 7 באוקטובר. על ביצוע התרגילים אמונות המועצות האזוריות וגורמי הביטחון השונים, והחוק אינו מחייב אותן להקים צוותים. כיום, אין משרד שמסדיר בחוק את פעילותם של צוותי החירום, ולכן האחריות לתפקודם על הרשויות והיישובים לבדם.
"רמת מוכנות 'טעונה שיפור' ב-150 יישובים"
ערב מתקפת 7 באוקטובר ובמלאת 20 שנה להקמתו של מערך צוותי החירום הישובים (צח"י) במועצות האזוריות בכל רחבי הארץ, המבקר מצא כי בשליש מתוך 450 היישובים שענו על שאלון המוכנות לחירום של משרד הרווחה, צוותי הצח"י טענו שרמת המוכנות שלהם באירועי משבר או חירום "טעונה שיפור". בשער הנגב, המועצה שבה נרצחו מאות ונחטפו עשרות ב-7 באוקטובר, לא התקיים מזה שנים תרגיל לפינוי חירום מועצתי.
חברי הצח"י של כפר עזה, נחל עוז, ניר עם ומפלסים ציינו בפני המבקר שפיקוד העורף לא הנחה אותם מעולם כיצד עליהם לנהוג בתרחיש כזה, ושצה"ל בכללותו לא תרגל מולם התנהלות משברית, כך שבעת הטבח ביישובי העוטף, הצוותים הובילו בעצמם תוכניות פינוי מיידיות תחת אש ואי וודאות.
מעמדם של חברי הצח"י אינו מוסדר בחוק
למרות ניסיונות של שנים להסדיר את מעמדם של חברי הצח"י בחוק – משרד הביטחון, הרווחה, הפנים ורשות חירום לאומית, לטענת המבקר, לא פעלו לאסדרה למרות שבאחריות השרים לקדם אותה. כפועל יוצא, צוותי החירום נפגעו בכשירותם וביכולתם לתת מענה בעת חירום. גם כיום, יותר מ-15 חודשים להימשכות המלחמה, ולמרות תרומתם המשמעותית של הצוותים בפינוי המתמשך, לא הוסדר מנגנון תגמול מדינתי עבור פעילותם. כמו כן, רובם המוחלט של חברי הצח"י ביישובים פועלים בהתנדבות מלאה.
821 יישובים מקבלים כ-8,200 ש"ח בשנה
התקציב השנתי האחרון למועצות עבור צוותי הצח"י (2023) עמד על חמישה מיליון שקלים בלבד, שמתחלק באופן שווה בין 821 יישובים, ומקנה לכל אחד מהם כ-8,200 שקלים בשנה. ב-10% מהיישובים, נכון לאוגוסט 2023, לא היה צוות צח"י מוסדר כלל. המבקר מצא שהחלוקה התקציבית אינה דיפרנציאלית ואינה מבחינה בין סדרי גודל של איומים, כך שמושב אמיד ובעל רשות מקומית עתירת תקציב בשרון מקבלת תקציב דומה למושב חקלאי על גבול הלבנון.
"התקציב המצומצם הוא אחת הסיבות לכך שלמועצות האזוריות אין תמריץ להקמה ולהפעלתה של צוותי צח"י ביישוביהן", קבע המבקר, "בעוד חברי כיתות הכוננות המגויסים למילואים ומתוגמלים בחירום, משרד הרווחה ומשרד הפנים לא הסדירו מנגנון לתגמול צוותי הצח"י, לכל הפחות בעיתות חירום ממושכות".