כמה פרסומים מהומים האחרונים שופכים אור על מה שמונח על שולחן המשא ומתן לסיום המלחמה בין ישראל ללבנון. הדיווחים, שמגיעים ברובם מכלי תקשורת ערביים, מעידים על דרישות שאפתניות יותר של ישראל לעומת מה שהשיגה בתום מלחמת לבנון השניה ב-2006, דרישות שעשויות להביא לשינוי אסטרטגי משמעותי אם יתקבלו.
רוח הדברים המשתקפת בתקשורת הערבית והלבנונית היא של התקדמות משמעותית במגעים, שעשויה להגיע גם מהסכמות בין חיזבאללה לאיראן.
לבנון תציג להוכשטיין עמדה חיובית
שגרירת ארצות הברית בלבנון, ליסה ג'ונסון, העבירה אתמול (ראשון) מסמך טיוטה להסכם ליושב ראש הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי, שאמון על המגעים להפסקת המלחמה מטעם לבנון. מקור רשמי בלבנון אמר הבוקר לערוץ אלג'זירה כי השליח האמריקני עמוס הוכשטיין יגיע מחר לביירות, כדי להביא להסכמה על טיוטה מתקדמת לסיום המלחמה.
מקור נוסף מסר לערוץ הקטארי כי חיזבאללה העביר את הערותיו לגבי הטיוטה האמריקנית ליו"ר הפרלמנט ברי, עמו צפוי להיפגש השליח האמריקני. מקור המקושר לחיזבאללה אמר לערוץ: "אנחנו פתוחים לגבי התוכן של טיוטת ההצעה האמריקנית, ומתייחסים אליה בצורה חיובית" .
שר העבודה בממשלת המעבר בלבנון, מוצטפא ביירם, אמר היום כי ברי הודיע לו כי הוא מצפה לביקורו של השליח הוכשטיין מחר. לפי ביירם, ברי מתכנן למסור להוכשטיין את עמדת לבנון החיובית, והוסיף "הזרקור יופנה לישראל, ולשאלה האם היא מעוניינת בהפסקת אש".
דיווחים אלה מגיעים על רקע פרסום של הניו-יורק טיימס אתמול כי מנהיג איראן עלי ח'אמנאי הורה לחיזבאללה בסוף השבוע להסכים להפסקת האש על בסיס החלטה 1701 ולסגת מעבר לליטני. העיתון האמריקני טען שהמסר הועבר באמצעות יועצו של המנהיג העליון עלי לאריג'אני ולפיו איראן תמשיך לתמוך בחיזבאללה לאחר המלחמה ותסייע לה להתאושש מהמכות הקשות שספגה.
חופש פעולה צבאי נרחב לישראל
העיתונים הלבנונים 'נידאא אלוטן' ו'אלג'ומהוריה' חשפו הבוקר פרטים על המסמך שהעבירה השגרירה ג'ונסון ליו"ר ברי מפי מקורות שונים, וציינו כי המסמך מקובל על ישראל.
על פי הפרטים שפורסמו, טיוטת ההסכם כוללת את "פירוק התשתיות הצבאיות של חיזבאללה – לא רק מדרום לליטני אלא גם מצפון לליטני". סעיף זה נראה בעבר כמעט בדיוני, ולא הוצג כדרישה עד לאחרונה על ידי ישראל.
לפני שבוע אמר שר הביטחון הטרי ישראל כ"ץ כי "לא תהיה שום הפסקת אש ולא תהיה הפוגה […] שלא תבטיח את זכותה של ישראל לאכוף ולמנוע בעצמה טרור, ועמידה ביעדי המלחמה בלבנון: פירוק החיזבאללה מנשקו והסגתו מעבר לנהר הליטני, וחזרת תושבי הצפון בביטחון לבתיהם".
שר הביטחון כ"ץ הוסיף במפתיע את המשפט "פירוק חיזבאללה מנשקו" שלא נשמע בדיונים בנושא לפני כן, למרות שהסעיף הזה מתאים להחלטת מועצת הביטחון 1559 שהתקבלה ב-2004, שלפיה יפורקו כל המיליציות במדינת הארזים. כעת, לפי הדיווח בלבנון, נראה כי ישראל מתעקשת לפרק את התשתיות הצבאיות של חיזבאללה, ונמסר כי "הסוגייה הזאת לא ניתנת למיקוח או למשא ומתן".
סעיף נוסף שפורסם בדיווח הלבנוני הוא הזכות שתישמר לישראל להתערב צבאית אם חיזבאללה יפר את החלטה 1701 ויפעל מדרום לליטני. דווח כי הזכות הישראלית להתערבות אינה פתוחה לדיון, אולם היא תהיה שמורה רק למצבים בהם הועדה המפקחת שבראשה יעמוד גנרל אמריקני לא תצליח לאכוף את ההחלטה.
דווח כי לשני הצדדים תובטח זכות ההגנה העצמית, אך לישראל יינתן חופש נרחב בפרשנות של הזכות הזאת, ייתכן שאפילו עד כדי חופש פעולה בכל שטח לבנון. על כוחות יוניפי"ל וצבא לבנון תוטל המשימה למנוע מחיזבאללה להתחמש מחדש.
האמריקנים יובילו את הפיקוח על יישום ההסכם
לפי הדיווח, תוקם ועדת פיקוח חדשה בראשות גנרל אמריקני, שיהיו חברים בה גם גנרל צרפתי, וגנרל נוסף ממדינה ערבית שטרם נבחרה. הפיקוח על יישום החלטת מועצת הביטחון 1701 – ובמיוחד על כך שחיזבאללה לא פועל מדרום לליטני – יעבור מהאו"ם לארה"ב, צרפת ומדינה ערבית נוספת. פיקוח אמריקני יקל על ישראל לחשוף הפרות של החלטה 1701 מצד חיזבאללה ולהגיב להן.
עוד דווח כי הפיקוח על החלטה 1701 יכלול פיקוח על העברת נשק לחיזבאללה בשדה התעופה בביירות, בנמל ביירות, בנמל טריפולי ובכל מעברי הגבול היבשתיים של לבנון.
מצידה של ישראל, הובטחה נסיגת צה"ל מהכפרים שכבש, חזרת העקורים הלבנונים לדרום לבנון במקביל לחזרת העקורים הישראלים לצפון המדינה, וחיזוק צבא לבנון וכוחות יוניפי"ל.
עוד דווח בעיתונים הלבנונים כי ישראל מתעקשת שאם מתווה כזה לא יצא לפועל דרך משא ומתן, ישראל תמשיך להשיג את אותן מטרות בכוח, כמו שקורה במלחמה הנוכחית ובמיוחד מספטמבר האחרון.