מחקר חדש מאוניברסיטת אוהיו סטייט חושף השלכה בלתי צפויה של תרופות ההרזיה הפופולריות: עלייה משמעותית בזריקת מזון לפח. בזמן שתרופות כמו אוזמפיק זוכות לתשומת לב רבה בשל יעילותן בהפחתת משקל, המחקר מאיר צד פחות מדובר של השימוש בהן. ביקשנו מ-Claude להסביר.
המחקר, שפורסם בכתב העת Nutrients, מצא כי 25% מהמשתמשים בזריקות הרזיה כמו אוזמפיק, וויגובי ומנג’ארו, דיווחו על עלייה בבזבוז מזון; 61% לא הבחינו בשינוי בכמות המזון המבוזבז. בחילות הן הגורם העיקרי לבזבוז מזון מוגבר, ובאופן מעניין, משתמשים ותיקים בזריקות המדוברות נטו לבזבז פחות מזון.
המחקר זיהה מספר שינויים משמעותיים בהעדפות המזון:
- עלייה בצריכה: ירקות ופירות, חלבונים, דגים ושומנים בריאים
- ירידה בצריכה: אלכוהול, פסטה ופחמימות אחרות, מזון מטוגן, ממתקים ומוצרי חלב.
השפעות ארוכות טווח
על המשתמשים: ירידה ממוצעת של 20% במשקל אחרי שנה, שינויים בהעדפות מזון והשפעה אפשרית על הוצאות המשפחה.
על הסביבה: השפעה פוטנציאלית על ייצור מזון עולמי, שינויים בדפוסי צריכת אנרגיה, השלכות על שימור משאבי קרקע ומים והשפעה על פליטת גזי חממה.
המלצות המחקר
החוקרים ממליצים על הדרכה למטופלים חדשים לגבי שינויים צפויים בהרגלי האכילה, תכנון מראש למניעת בזבוז מזון והתאמת כמויות הקניה להרגלי האכילה החדשים.
השלכות כלכליות
המחקר מעלה שאלות מעניינות לגבי איזון בין עלות התרופות לחיסכון בהוצאות מזון, השפעות על תעשיית המזון ועלויות סביבתיות עקיפות.
מבט לעתיד
פרופסור בריאן רו, החוקר הראשי, מדגיש שזהו רק מחקר ראשוני, וכי נדרש מחקר נוסף להבנת ההשפעות ארוכות הטווח. הוא אומר כי יש לבחון את ההשלכות הגלובליות של השימוש ההולך וגובר בתרופות אלו, וחשוב להבין את ההשפעה על מערכות בריאות ומזון.