כמה חודשים לאחר הפלישה לאוקראינה, רוסיה שלחה תשלומי עתק לטורקיה בזה אחר זה. תוך זמן קצר, היא העבירה יותר מ-5 מיליארד דולר והבטיחה שיגיעו עוד.
לפי מה שתווך לעולם בחוץ, הכסף הועבר לבניית תחנת הכוח הגרעינית הראשונה של טורקיה. התחנה, שנמצאת בתהליך הקמה כבר עשרות שנים בהובלת מנהיג רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, נבנית וממומנת על ידי קונגלומרט האטום של רוסיה.
● קרן העושר מתרוקנת ו"חובות צללים" נערמים: האם רוסיה בדרך למשבר אשראי
● תעלומה: מה הוביל מטוס צבאי אמריקאי מנבטים לפולין?
רחוק משם, בניו יורק, ההעברות משכו את תשומת לבם של חוקרי משרד המשפטים שהופקדו על פיקוח וול סטריט. מדוע? משום ששניים מהבנקים הבולטים באמריקה, ג'יי פי מורגן צ'ייס וסיטיגרופ, טיפלו בהזרמת הכספים.
רוסיה וטורקיה הצליחו לעקוף את הסנקציות האמריקאיות
החוקרים מצאו כי רוסיה וטורקיה ניצלו את פרויקט הגרעין ב-2022, כדי לעקוף את הסנקציות האמריקאיות שהוטלו על הבנק המרכזי של רוסיה, לדברי מקורבים לנושא. טכנוקרטים (מומחים או אנשי מקצוע בעמדות מפתח) במוסקבה הזרימו מיליארדי דולרים דרך הבנקים בארה"ב אל מדינה ידידותית, שממנה הכסף יכול לממן יוזמות של המדינה הרוסית.
ג'יי.פי מורגן וסיטיגרופ אינם מטרות החקירה, עובדה שלא דווחה בעבר. עם זאת, 2 מיליארד דולר מהכספים הרוסיים כלואים בג'יי פי מורגן לאחר שממשלת ארה"ב עצרה חלק מההעברות הבנקאיות.
ב-2024 התכוננו התובעים בארה"ב להחרים את הכסף בטענה שמדובר בהכנסות שנבעו מהתחמקות מסנקציות, הלבנת הון והונאת בנקים. אולם הם נחסמו לקראת סוף תקופת ממשל ביידן, אמרו המקורבים, משום שהבית הלבן רצה להימנע מלהכעיס את טורקיה, בעלת ברית חיונית אך לעתים מחרחרת ריב.
חלקים שונים בממשל האמריקאי, כמו מחלקת המדינה והמועצה לביטחון לאומי, מתערבים לעתים קרובות לפני שמשרד המשפטים נוקט צעדים שעשויים להיות להם השלכות על הביטחון הלאומי או השלכות דיפלומטיות. בקשה להקפיא תיק באופן מוחלט היא נדירה, לדברי תובעים לשעבר.
פוטין וארדואן / צילום: Reuters, Alexander Zemlianichenko
גורם בממשל טראמפ אמר שממשלת ארה"ב תמשיך לבחון את משטרי הסנקציות שלה ותפעל נגד אנשים המנסים להתחמק מהן. הנשיאות הטורקית הפנתה את השאלות אל משרד האנרגיה, שסירב להגיב.
דוברת של רוסאטום, התאגיד האטומי של רוסיה שבבעלות המדינה, אמרה שכל הכספים שהוקצו למפעל הגרעיני שימשו למימון הפרויקט ולתשלום עבור קבלנים והתחייבויות חברתיות וכספיות אחרות בטורקיה. "באשר לכספים שנעצרו שלא בצדק באמצעות השפעת צדדים שלישיים, אנו מצפים שהעניין ייפתר", אמרה.
משחק החתול והעכבר מדגים את מגבלותיהן של סנקציות כמכשיר למלחמה כלכלית, ואת הפשרות שארה"ב נאלצת להגיע אליהן, כשהיא מנסה להגן על המערכת הפיננסית מפני חשד לשימוש לרעה, תוך כדי לִהטוט ביחסים דיפלומטיים עדינים.
משרד המשפטים מאמין שההוראה לעקוף את הסנקציות הגיעה ממש מלמעלה במוסקבה, וכי לנגידת בנק רוסיה היה חלק חשוב בכך, אמרו מקורבים הבקיאים בעניין.
לאחר שארה"ב ובעלות בריתה הקפיאו את יתרות המט"ח של בנק רוסיה בפברואר 2022, אמרה נגידת הבנק, אלווירה נביולינה, בפומבי כי הממשלה תאתגר את המהלך בתביעות משפטיות. מאחורי דלתות סגורות, הבנק המרכזי וצמד חברות הנתמכות על ידי המדינה קיבלו הנחיות מהקרמלין למצוא דרך שבה תוכל רוסיה להשתמש בכספים, אמרו המקורבים.
זו הייתה משימה קשה. העברת דולרים מצריכה בדרך כלל אינטראקציה עם בנקים אמריקאים, ונאסר על הבנקים לבצע עסקאות עם הבנק של רוסיה.
רוסיה מצאה דרך החוצה, מתחת לרדאר
נביולינה ובכירים רוסים אחרים הגו מסלול אפשרי החוצה. הוא עבר דרך ישויות שהמערב פטר אותן מסנקציות כדי לוודא ששוקי האנרגיה והמזון העולמיים לא יקרסו.
רוסיה וטורקיה הסכימו שגזפרומבנק, הזרוע הבנקאית של חברת הגז הממלכתית של רוסיה, החופשי מסנקציות, ילווה כ-9 מיליארד דולר למפעל הגרעיני שנבנה על ידי רוסאטום, שגם היא לא הייתה נתונה לסנקציות, אמרו המקורבים. אך הם לא חשפו שהבנק של רוסיה יממן בחשאי את ההלוואה, והפרויקט הגרעיני לא היה המטרה היחידה שלו.
עבור טורקיה, התמריץ היה למלא את קופות הדולרים במערכת הפיננסית שלה. הבנק המרכזי של טורקיה לווה דולרים מבנקים מסחריים באותה תקופה כדי שיוכל לחזק את הלירה מבלי להעלות את הריבית אל מול האינפלציה הדוהרת.
מוסקבה ביקשה ליצור רזרבה של דולרים מחוץ למדינה, כדי לממן אינטרסים רוסיים שחמקו ממבטה של אמריקה. על פי התוכנית של מוסקבה, המפעל הגרעיני יוכל להעביר דולרים לחברות רוסיות שהיו להן גם חשבונות בבנק הגדול ביותר בטורקיה, Ziraat , שבבעלות המדינה. מהלך זה יסלק את הצורך להעביר כספים אל ארה"ב וממנה, ולהסתכן בגילוי.
נציגי בנק רוסיה, גזפרומבנק ו- Ziraat סירבו להגיב.
בניגוד לבעלות ברית אחרות בארגון נאט"ו, טורקיה לא הטילה סנקציות על רוסיה לאחר הפלישה לאוקראינה ובמקום זאת הרחיבה את יחסיה הכלכליים עם מוסקבה בתקופה של דחק כלכלי. טורקיה חילקה עצמה בין רוסיה לבין המערב במהלך המלחמה – שלחה נשק קטלני לאוקראינה ובו בזמן מינפה את קשריה עם הקרמלין כדי לתווך בחילופי השבויים שבהם שוחרר כתב הוול סטריט ג'ורנל אוון גרשקוביץ' ב-2024.
מפעלים גרעיניים יקרים הממומנים בדרכים מסובכות עשויים להיות דרך נוחה להסתרת כסף שמועבר מסיבות אחרות. רוסיה בונה יותר מתריסר כוּרים מעבר לים או משלמת עליהם, ויש לה תוכניות לרבים נוספים, כחלק מן המאמץ להשפיע באמצעות אנרגיה גרעינית.
בתחילה, התוכנית עבדה. בקיץ 2022, גזפרומבנק שלח 3 מיליארד דולר דרך סיטי לפיקדונות המפעל הגרעיני ב- Ziraa . דרך ג'יי פי מורגן עברו קצת יותר מ-2 מיליארד דולר.
לאחר שהופעלו פעמוני האזעקה במשרד המשפטים, יצרו גורמים אמריקאים קשר עם ג'יי.פי.מורגן כדי לחסום את ההעברה הבאה של 2 מיליארד דולר מלהגיע לטורקיה. הכספים הוקפאו.
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria
האם טראמפ ישוב לטפל בנושא?
גורמי משרד המשפטים רצו לההחרים בשנה שעברה את הכסף באמצעות תלונת חילוט אזרחי. הבית הלבן ומחלקת המדינה היו מודאגים.
גורמים רשמיים חששו שתלונה המערבת את טורקיה עלולה לערער את שיתוף-הפעולה עם ממשלת ארדואן בכל נושא, החל מחילופי שבויים ופעולות נגד טרור, ועד למאמצים לייצב את סוריה ולסיים את המלחמה בעזה.
סיבה גדולה לחשש, לדברי חלק מהמקורבים, הייתה שמשרד המשפטים חשד כי אחד מן הסגנים הבכירים של ארדואן, מנהל המודיעין איברהים קאלין, היה מעורב בתשלומים ב-2022.
קאלין היה הדובר הנשיאותי ויועץ רב עוצמה לביטחון לאומי באותה תקופה. כיום הוא מוביל את סוכנות הביון הראשית של טורקיה. גם לשר האוצר של טורקיה דאז, נורדין נבאטי, היה אז חלק משמעותי בהעברות, אמרו המקורבים.
קאלין ונבאטי סירבו להגיב.
נפילתו של בשאר אל-אסד בסוריה בידי המורדים העצימה את כוחו של ארדואן במזרח התיכון. לאחר מכן, ארה"ב חששה שטורקיה עלולה לשלוח כוחות לשטח המוחזק על ידי כורדים ומגובה בכוחות אמריקאים.
בערך באותה תקופה ביקש הבית הלבן ממשרד המשפטים לחדול מהעיסוק בנושא.
כעת על ממשל טראמפ להחליט האם לחדש את העבודה על המקרה. בקדנציה הראשונה של הנשיא טראמפ, הואשם הבנק הטורקי Halkbank שבבעלות המדינה בהפרות של הסנקציות האמריקאיות על איראן, מה שהיווה נקודת התלקחות ביחסים עם ארדואן.
קייט וטוריגינה תרמה למאמר זה
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.