המיליציות הפרו-איראניות בעיראק החליטו להפסיק את הפעולות נגד ישראל, בעקבות להפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה. בכיר בקואליציית המיליציות "נ'וג'באא' הפרו איראנית בעיראק, דיווח אתמול לעיתון 'אל-אח'באר' הלבנוני, על הסכם חדש שנחתם בין המיליציות הפרו-איראניות לבין ראש ממשלת עיראק, מוחמד שיאע א-סודאני, שלפיו יופסקו הפעולות הצבאיות נגד ישראל.
בהודעה שפרסמה היום (ראשון) קואליציית המיליציות – הכוללת כ-150 אלף לוחמים המאוגדים בכ-40 מיליציות, רובן שיעיות – נאמר שהחלטת המיליציות כפופה להסכם הפסקת האש בין חיזבאללה לישראל. עם זאת, בראיון ב'אל-אח'באר' ננקט נוסח עמום יותר, שלפיו ההחלטה נובעת מ"התפתחות העניינים", ונכתב כי המיליציות "ימתינו לראות מה נטייתו של נשיא ארצות הברית הנבחר, דונלד טראמפ, ומדיניותו כלפי המזרח התיכון ובמיוחד כלפי איראן".
"זו עוד לבנה בחומה שנופלת" אומר ל'דבר' ד"ר רונן זיידל, חוקר עיראק במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב. "מה שפעם היה ציר שיעי גדול ומאיים, הולך ומתפרק ממטרתו להשמיד את ישראל. כמובן שהאירועים קשורים זה בזה."
ד"ר זיידל מסביר שהמיליציות בעיראק הפחיתו משמעותית את הפעילות נגד ישראל מאז שהחלה הפסקת האש עם חיזבאללה, אולם הגורמים להחלטתם קשורים גם ללחץ הכבד שהופעל עליהם מבית, לכניסתו הצפויה של הנשיא טראמפ לבית הלבן בעוד כחודש, וגם לנפילת משטר אסד.
"המיליציות התנו את הפסקת המתקפות בהפסקת האש בלבנון. צריך לזכור שהן קשורות מאוד לחיזבאללה – הרבה יותר מאשר לעזה. הקשר לחיזבאללה הוא גם קשר ארגוני וגם קשר זהותי – ערבים שיעים שרואים בשלטון בטהרן את האורים והתומים. מבחינתם, ברגע שהחיזבאללה קיבל על עצמו את הגזרה של הפסקת האש אז הן רשאיות לקבל זאת גם על עצמן."
מה הגורמים להחלטה הזו?
"הופעל עליהן לחץ חזק להפסיק את הפעילות נגד ישראל. היה שלב שבו אמרו שאיראן תעביר את התגובה שלה נגד ישראל לשטח עיראק – זה הכניס את המערכת בעיראק ללחץ עצום. פחדו שישראל תתקוף בשטח עיראק, מה שהיא לא עשתה מאז הפצצת הכור לפני 43 שנים.
"החשש מתקיפות אוויריות של ישראל עורר מחול שדים סביב המיליציות, שהובילו אותו כל הדמויות הבכירות בפוליטיקה העיראקית, החל מראש הממשלה, עבור בשרים, ועד הממסד הדתי. הייתה התנגדות עצומה לפעילות נגד ישראל משטח עיראק. עיראק נמצאת בתקופה יחסית טובה של שיקום ופיתוח, והדבר האחרון שהם צריכים על הראש זה את חיל האוויר הישראלי".
האמריקאים הפציצו בשלושת החודשים האחרונים 51 פעמים בתימן, וישראל הפציצה 6 פעמים, כך עולה מהודעות רשמיות. החות'ים דווחו השבוע כי שגרו לעבר ישראל יותר מ-200 טילים בליסטיים ויותר מ-170 כטב"מים.
"הופעל לחץ על המיליציות גם מצד האמריקאים", מוסיף זיידל, "בלינקן הגיע לבגדד ודרש מראש הממשלה העיראקי לפעול לריסון המיליציות. אולם כל זה לא היה מספיק אילולא טהראן לא הייתה מאשרת להם להפסיק לתקוף את ישראל".
מדוע טהרן אישרה להן להפסיק לתקוף אותנו?
"יש פחד גדול לקראת כניסתו של טראמפ לבית הלבן – גם מצד המיליציות עצמן, וגם מצד האיראנים. איראן תיאלץ להיערך מחדש ביחס לשינויים שהתחוללו במרחב בחודשים האחרונים, והיא לא רוצה לפתוח את הפרק החדש ביחסיה עם משטר טראמפ על רגל שמאל. הרי טראמפ הורה לחסל את קסאם סולימני על דברים פעוטים לעומת מה שהתרחש בשנה האחרונה."
כיצד משפיעה ההפיכה בסוריה?
"רבים מאנשי המיליציות ישבו בסוריה, ונאלצו לברוח בשל ההפיכה. כל סוריה היא מבחינתם מסדרון ארוך וחשוב בדרך לביירות ולדמשק. נתיבי ההברחה של נשק, לוחמים ועוד עברו לאורכה של סוריה, וזה חלק מהדרך שבה הדברים האלו הוברחו מעיראק ללבנון. המיליציות חלשו על הנתיב הזה בעיקר בעזרת מעבר הגבול 'אל-בוכמאל' בין סוריה לעיראק, שבו ישבו המילציות משני צידי הגבול, ודרך הכבישים שאותם איבטחו המיליציות.
"כל המערכת הזו התמוטטה יחד עם משטר אסד, ולוחמי המיליציות נאלצו לסגת לעיראק. לזה קדם הלחץ הצבאי שישראל הפעילה, ובמיוחד הפצצה של חיל האוויר בתדמור שנפגעו בה יותר מ-100 לוחמים מהמיליציות – זמן קצר לפני ההפיכה בסוריה."
מה יהיה על המיליציות בעתיד אם תהיה יציבות בעיראק ולא יפעלו נגד ישראל?
"המיליציות האלה לא יפורקו בקרוב, אבל ברור שהשינויים הגדולים באזור – היחלשות איראן וחיזבאללה, נפילת משטר אסד – משפיעים עליהן. אני רואה אצל חלקן את הפיתוי לעסוק בדברים אחרים – עסקים, הברחות, מסחר. בסופו של דבר המיליציות האלה יכולות לפעול גם כמו כנופיות, במיוחד אם איראן תפחית את המימון שלהן. אני מניח שבינתיים הן לוקחות פסק זמן כדי לראות לאן הדברים מתגלגלים. אנחנו בתקופה של שינויים".