דונלד טראמפ הושבע אתמול (שני) לנשיאות ארצות הברית בפעם השנייה, והכריז בנאום ההשבעה הארוך ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית (כך עולה מבדיקה של אתר axios), על כוונתו להשיב לארצות הברית את השליטה על תעלת פנמה, לשנות את שמו של מפרץ מקסיקו ל"מפרץ אמריקה", ולהפעיל כוח צבאי בגבול עם מקסיקו.
בטקס שנערך באופן חריג בהיכל רוטונדה של הקפיטול בוושינגטון, בשל מזג האוויר הקר, הפך טראמפ בן ה-78 לנשיא המבוגר ביותר שהושבע אי פעם לתפקיד (ג'ו ביידן, בהשבעתו לנשיא ב-2021, היה צעיר מטראמפ ב-5 חודשים), ולנשיא השני בלבד בהיסטוריה האמריקאית שחוזר לבית הלבן לאחר שהפסיד בבחירות (אחרי גרובר קליבלנד במאה ה-19).
בנאום שנמשך 29 דקות, צייר טראמפ תמונה קודרת של מצב המדינה, בדומה לנאום ההשבעה הראשון שלו ב-2017, אלא שהפעם אף הפליג עם הצהרות על שינויים מרחיקי לכת שבכוונתו לבצע. "תור הזהב של אמריקה מתחיל עכשיו", הכריז טראמפ, "בזאת תמה שקיעתה של אמריקה".
הנשיא החדש-ישן התייחס לניסיונות ההתנקשות בחייו במהלך הקמפיין ואמר: "חיי ניצלו בידי אלוהים כדי להפוך את אמריקה לגדולה שוב". הוא הוסיף כי בכוונתו להכריז על מצב חירום לאומי בגבול הדרומי ולשלוח את הצבא לשמור עליו.
הוושינגטון פוסט העיר כי שתי מילים בלטו בנאום ההשבעה של טראמפ: 'הייעוד הגלוי' (Manifest Destiny) – תפיסה מהמאה ה-19 ששימשה להצדקת התפשטות ארצות הברית. העיתון מצביע על כך שטראמפ השתמש במונח זה בעת שהציג סדרת תוכניות התפשטות: השתלטות על תעלת פנמה, שינוי שם מפרץ מקסיקו ל'מפרץ אמריקה', החזרת שמו של הר דנאלי ל'הר מקינלי', והנפת דגל אמריקאי על מאדים."
הגרדיאן טען בכתבה חלק מהצהרותיו של טראמפ כללו מידע שגוי. למשל, טענתו כי 38,000 אמריקאים מתו בבניית תעלת פנמה, בעוד שהנתונים הרשמיים מדברים על כ-5,600 הרוגים, רובם פועלים מהקריביים.
מומחים שונים רואים בנאומו של טראמפ שינוי משמעותי ממסורת נאומי ההשבעה האמריקאים. פרופ' מרי סטאקי מומחית לרטוריקה נשיאותית מאוניברסיטת פנסילבניה, אמרה בראיון לוושינגטון פוסט כי בניגוד למסורת של נאומי השבעה שנועדו לאחד את האומה, טראמפ אפילו לא ניסה להעביר מסר שכזה.
לפי ניתוח של הניו יורק טיימס הנאום משקף את מוקד המשיכה הפוליטית של טראמפ: שכנוע תומכיו כי רק הוא לבדו מסוגל לתקן את המדינה. העיתון רואה בכך המשך ישיר לאופן שבו הציג את נשיאותו הראשונה – כמאבק מתמשך נגד אויבים מבית ומחוץ.
דיק מוריס, יועצו הבכיר של הנשיא לשעבר ביל קלינטון, מציע פרשנות שונה. בראיון לוושינגטון פוסט הוא טוען כי טראמפ פותח במסע שיטתי להטמעת 'ערכים אמריקאים' במוסדות המדינה. לדבריו, מהלכים כמו המאבק ב'ווקיזם' באוניברסיטאות ומינוי כוכבי הקולנוע סילבסטר סטאלון, מל גיבסון וג'ון ווייט (הידוע גם בשל היותו אביה של אנג'לינה ג'ולי) ל'שגרירים מיוחדים' בהוליווד שיאבקו נגד ה"ווקיזם", זוכים לתמיכה ציבורית רחבה יותר מכפי שמעריכים מבקריו של טראמפ.
בבלומברג הצביעו על פער תמוה בין שני הנאומים שנשא טראמפ באותו יום בקפיטול. בעוד נאום ההשבעה הרשמי, באולם רוטונדה התאפיין בטון ממלכתי ובניסיון לפנות לקהל רחב, כולל פנייה ישירה לבוחרים שחורים והיספנים שהצביעו לו, הרי שבנאום השני – שנשא בלא טקסט מוכן באולם אחר בקפיטול – חזר טראמפ לסגנונו המוכר מעצרות הקמפיין.
בנאום זה, שנמשך 32 דקות, הגן על פעולותיו ב-6 בינואר 2021, תקף את יריביו הפוליטיים, כולל את יריבתו הגדולה, יו"ר הקונגרס לשעבר ננסי פלוסי, ורמז על חנינות למורשעים בהתקפה על הקפיטול. במסגרת דברי נאומו השני, טראמפ עצמו התבטא על שלדעתו נאומו השני היה טוב יותר מהראשון, וציין כי אשתו מלניה, וסגנו ג'יי.די ואנס, שכנעו אותו להשמיט נושאים שנויים במחלוקת מנאום ההשבעה הרשמי.
בין הנוכחים בטקס היו מנהיגי ימין-קיצון מאירופה, מיליארדרים מתעשיית הטכנולוגיה, נשיאים לשעבר וסלבריטאים. לעומת זאת, היו כאלה שלמרות תפקידם הבכיר, לא זכו לנכוח באולם המרכזי, אפשר מסיבות פוליטיות. לדוגמא, שגרירת אוקראינה בארצות הברית, אוקסנה מרקרובה, נאלצה לצפות בטקס בשידור וידאו בחדר נפרד, בעוד שעורך דינו לשעבר של טראמפ, רודי ג'וליאני, שנשלל ממנו רישיון עריכת הדין בגלל שקרים על בחירות 2020, זכה למושב באולם רוטונדה המכובד.
בנאומו, דאג טראמפ לא לדבר אך גבוהה גבוהה, אלא גם להיכנס גם להדגמת הצהרותיו. כך, הבטיח הנשיא לבטל תוכניות ממשלתיות המקדמות גיוון, שוויון והכלה, ולדאוג כי באמריקה יהיו רק שני מגדרים – זכר ונקבה.
הניו יורק טיימס מדווח כי לאחר הטקס הרשמי, בפגישה עם תומכיו באולם אמנציפציה שבקפיטול, התייחס טראמפ לתומכיו שתקפו את בניין הקפיטול ב-6 בינואר 2021, והביע תרעומת על החקירה הפרלמנטרית שנערכה בעקבות האירוע. הוא גם חזר על טענותיו בדבר זיוף של הבחירות 2020.
לפי הפוליטיקו, טראמפ הגדיר את בחירתו כקבלת "מנדט להפוך לחלוטין ובאופן מוחלט בגידה נוראה" וטען כי יחזיר לעם האמריקאי את "אמונתו, הדמוקרטיה שלו, ואכן את חירותו". הוא האשים את הממשל הקודם ב"שימוש לא הוגן בנשק" של הממשל הפדרלי ומשרד המשפטים, תוך שהוא רומז לחקירות שנפתחו נגדו בגין ניסיונותיו להפוך את תוצאות בחירות 2020 וטיפולו במסמכים מסווגים.