הדאגה לעסקים קטנים ובינוניים (SMB) משותפת לקובעי מדיניות מקצועיים ופוליטיים כאחד, עד שנדמה לעתים שהיא הפכה למין קלישאה מתייפייפת ממשפחת ה"ביחד ננצח" או "צריך לחשוב מחוץ לקופסה". כמו בכל הסיסמאות השגורות, מסתתר מאחוריה גרעין של אמת, לעתים מובנת מאליה, אך הגרעין מצריך חשיפה ובדיקה טרם יהיה ראוי לשימוש.
רוב המפגינים עניין בעסקים קטנים: פוליטיקאים, בנקים או משווקי שירותים, רואים בקידומם עניין של מדיניות רווחה. הם מגלים סימפתיה, אמיתית או אופורטוניסטית, כלפי בעל המספרה או המסעדה, האינסטלטור או רופא השיניים, בעיקר בנימוק שהוא אינדיבידואל יצרני המרוויח את לחמו ביושר, ושעל כן הוא ראוי, מוסרית או רגשית, לאפשרות להתפרנס בכבוד מעמל כפיו. ההנחה המשתמעת שביסוד העמדה הזאת היא שעסק קטן סובל מנחיתות מבחינת יעילותו, אולם שקיומם של עסקים קטנים רבים חיוני לשם רווחתם של בעליהם, חרף תרומתו הנמוכה של כל אחד מהם לרווחה המצרפית.
חוסר היעילות המיוחס לעסקים קטנים ובינוניים נובע מן ההנחה שמגבלות גודלם מונעות מהם את היתרון של פיזור עלויות קבועות על פני ייצור מוגבר, המקטין את העלויות הממוצעות. עסקים קטנים רבים מוגבלים בגישה לשוקי הון וביכולת ניהולית מתקדמת, אינם יכולים להשקיע במו"פ ובטכנולוגיות ייצור, בתהליכים ממוקדים או במערכות אוטומטיות המקדמות יעילות. בנוסף, שנאת הסיכון שלהם רבה יותר, משום שיכולתם לספוג זעזועים ולהשקיע בפרויקטים לטווח ארוך נמוכה יחסית. חולשתם מתבטאת גם באפשרות לקדם חדשנות, הכשרת עובדים והתרחבות לשווקים חדשים.
ההתמודדות בחסרונות היחסיים הללו מצריכה השקעת מאמץ ומשאבים, בעיקר בתחומי שיפור הגישה להון, תוכניות הכשרה ניהולית ותמיכה בחדשנות. הסברה המקובלת היא שהשקעה ציבורית בקידום SMB היא בעיקרו של דבר פעילות רווחה וחלוקת עושר. הסברה הזאת מזניחה לדעתי את תרומתם החיונית של העסקים הקטנים למארג החיים הדמוקרטיים ואת הקשר שבין דעיכתם מצד אחד ובין הקיטוב החברתי והפוליטי מצד שני.
הקיטוב הפוליטי, שפוקד אותנו יחד עם מדינות רבות: ארה"ב, ארגנטינה, איטליה וכן הלאה, מלווה בהחלשה של המוסדות הדמוקרטיה, חוסר אמון בבתי מחוקקים ובבתי משפט, ניסיונות השתלטות של ממשלות (בהונגריה, פולין וברזיל, למשל) או של אליטות משפטיות (בהודו ובישראל, למשל).
רבים מייחסים את הקיטוב להשפעת הרשתות החברתיות. הטענה היא שהאלגוריתמים של הרשתות החברתיות מביאים את המשתמשים להיחשף לדעות הקרובות לאלו של עצמם או המקצינות אותן, בדרך כלל מחמת הומופיליה (העדפת הדומה) בבחירת חברים לרשת או בגלל חשיפת המשתמש לחומרים דומים לאלו שבהם השתמש בעבר. בכך יוצרות הרשתות "תיבות תהודה" המגבירות את השכנוע העצמי וחוסר הקשב, ולפעמים, גם מעודדות פיתוח רגשות שליליים כלפי דעות מנוגדות, כדי ליצור engagement של הצרכן בתכני הרשת. הטענות הללו נכונות, כמובן, אך הן משקפות רק חלק מגורמי הקיטוב.
מנקודת ראות היסטורית, אין כל חדש, לא בקיטוב ולא בחשיפת יתר של אנשים לדעות הדומות לשלהם. אבותינו חיו, במרבית הדורות, בקרב אנשים הדומים להם בדעות ובאורח חיים, רובם מתו במרחק של עד 50 ק"מ ממקום לידתם, צרכו מידע ממספר מועט של מקורות, והיו שטופים באמונות טפלות, סטריאוטיפים רעילים ושמועות מפוקפקות. רק בסדק צר בציר הזמן ההיסטורי נדמה היה שיש סיכוי לפיתוח קהילות פתוחות למידע של אנשים המסוגלים לעבד אותו באופן ביקורתי.
לקפיטליזם ולאידיאולוגיה הדתית והמוסרית שנלוותה אליו היה חלק גדול בפיתוח הדמוקרטיות. בבסיסו עמד רעיון התחרות החופשית והברירה הטבעית של יצרנים. אם רק תשכיל לתפור בגדים יפים יותר או לייצר רהיטים עמידים יותר משל אחרים, צרכנים רציונליים ירכשו את המוצרים שלך, יצרנים מוצלחים פחות ממך ייפלטו מן השוק, וכך תושג קידמה בייצור ובצריכה גם יחד. במקביל, גם רעיונות ועמדות נחשבו ככפופים למנגנון דומה של "שוק הרעיונות": אם כללי חופש הביטוי יאפשרו תחרות חופשית ביניהם, הרעיונות המוצלחים יותר ישרדו והאחרים ייכחדו. הנחת הרציונליות של הצרכנים תמיד הייתה חזקה מדי, אבל בסופו של דבר מה שהקריס את המודל היה דווקא רעיון התחרות.
אם המוצרים המשמעותיים הם לא חפצים גשמיים, אלא מידע מקושר, התחרות מנוגדת למהותו של המוצר. כצרכן, אין לי שום תועלת במנוע חיפוש, רשת חברתית או מודל LLM שאינם מקושר למיליארדי צרכנים או טקסטים עדכניים, גם אם הטכנולוגיה שלהם מצוינת. המוצר שאני מחפש הוא היפוכו הגמור של תחרות חופשית: הוא מצריך שליטה על נתח שוק גלובלי, ובאופן אידיאלי – אוניברסלי. לכך יש השלכות חברתיות דרמטיות, המתחוורות לנו בהדרגה.
ראשית, אי-השוויון חייב לגדול. בשוק מן הסוג הזה יתרונותיך הכלכליים נובעים ממידת הקירבה שלך לרשתות התקשורת, מנועי החיפוש או כלי ה-AI הגלובליים. אתה בצד הנכון של הכלכלה רק אם אתה עובד שלהם, ספק שלהם, יודע למכור להם או לעובדיהם נדל"ן או בידור או שירותי עיבוד או כל דבר אחר. במקרה הזה תתעשר, ובשאר המקרים תמצא את עצמך סרח עודף לכלכלה המודרנית. שנית, גם שוק הרעיונות, שהוא בסיס ההליך הדמוקרטי, כבר איננו שוק חפשי דמוי פינת הנואמים שבהייד-פארק, שכן הרעיונות והדעות מנווטים על ידי אלגוריתמים המשרתים את צרכי הרשתות.
ימים יגידו האם לרעיון הדמוקרטי יש זכות קיום בכלכלה כזאת. אולם אם התשובה לכך חיובית, לעסקים הקטנים והבינוניים נודעת חשיבות מרובה בהצלתו. בעלי מסעדות, מפתחי אפליקציות, ספקים מקומיים של שירותי IT, חברות תיפעול מקומיות – עשויים לשמש עמודי התווך של הדמוקרטיה. ראשית, עצם קיומם מפזר את ההשפעה הכלכלית באופן שווה יותר ברחבי החברה ומצמצם את הסיכון לריכוז כוח שעלול לערער את המוסדות הדמוקרטיים. ושנית, עסקים כאלה נוטים להיות פחות היררכיים מחברות גדולות. המבנים הארגוניים שלהם כוללים לעיתים שכבות ניהול שטוחות יותר, מה שמעודד תרבות של קבלת החלטות בשיתוף פעולה ופרקטיקות שוויוניות בסביבת העבודה.
עסקים קטנים ובינוניים גם משולבים עמוק בקהילות המקומיות, מהווים גשר בין החיים הכלכליים לחיים האזרחיים, ומאזנים את הניכור שמאפיין לעיתים תאגידים גדולים. הם נוטים לגייס עובדים, חומרי גלם ושירותים ממקורות מקומיים, וכך יוצרים רשתות הדוקות של תמיכה הדדית. השילוב המקומי לא רק מחזק את החוסן הכלכלי, אלא גם בונה הון חברתי – רשתות, נורמות ואמון התורמים לפעולה קולקטיבית. הון חברתי מהווה מרכיב מרכזי בשימור תהליכים דמוקרטיים, שכן הוא מעודד מעורבות אזרחית ודיאלוג קהילתי.
הערכים החברתיים הגלומים בעסקים קטנים אינם מתמצים איפה בתחשיב הכלכלי של תרומתם לתמ"ג ואף לא בעצם יכולתם להניע חלוקת עושר שוויונית יותר. הם מרכיב חיוני בשמירת המארג החברתי שהצמיח את הדמוקרטיות המערביות.
פרופ' רון שפירא הוא רקטור המרכז האקדמי פרס