השיחות על השלב השני של עסקת החטופים אמורות להתחיל רק ביום ה-16 של הפסקת האש עם חמאס, אך היום (רביעי) פרסמנו כי ראש השב"כ רונן בר וראש המוסד דדי ברנע לא מחכים וביום ראשון טסו למצרים על מנת לדון על המשך המתווה עם מקביליהם המצרים.
המגעים וההכנה לשלב הבא של העסקה כבר בעיצומם ובמסגרת המשא המתן ידונו במפתחות שחרור האסירים, כלומר כמה שווה כל חטוף וכמה אסירים ישוחררו בעבורו. באשר לשלטון שיחליף את חמאס ברצועה ושאלת "היום שאחרי", הוכנו במשך חודשים אלטרנטיבות בין השאר עם איחוד האמירויות וסעודיה.
שליח טראמפ: "אגיע בקרוב לישראל על מנת לפקח על העסקה"
סטיב וויטקוף, שליחו המיוחד של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, התייחס בריאיון בפוקס ניוז לתפקידו במאמצים לסגור את עסקת הפסקת האש בין ישראל לחמאס: "שכנעתי את הצדדים לסגור את העסקה בכך שאמרתי להם שטראמפ מצפה לאמת. אנחנו לא עסקנו במתמטיקה של העסקה ובכמות האסירים שישתחררו עבור כל חטוף, זה נסגר כבר במאי תחת ממשל ביידן, התפקיד שלנו היה לזרז את התהליך".
לגבי הסיכויים שהפסקת האש תחזיק מעמד, אמר וויטקוף: "יישום הסכם הפסקת האש יהיה כנראה יותר קשה מסגירת העסקה. אני אגיע לישראל בקרוב כי אהיה חלק מצוות פיקוח במסדרון נצרים שיוודא שחמושים לא עוברים צפונה. אם יישום ההסכם יעבוד אז נוכל לעבור לשלב השני של העסקה שיאפשר החזרת גופות רבות. זה מה שטראמפ רוצה וזה מה שנדאג שיקרה".
השליח התייחס לשיח על נורמליזציה בין ישראל למדינות האזור: "זה מהווה תחילת הסוף של המלחמה המשמעות של זה היא שכל האזור יהיה בר-מימון כי לא תהיה דאגה יותר מירי טילים של החות'ים או חיזבאללה". לפי וויטקוף, התנאי לנורמליזציה היה הפסקת אש.
דיווח בסעודיה: הרשות הפלסטינית תנהל את מעבר רפיח
היום דווח בעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי כי בפגישה שקיימו ראש המוסד דדי ברנע וראש השב"כ רונן בר בקהיר עם ראש המודיעין המצרי חסן רשאד ועם כמה בכירים, סוכם שהרשות הפלסטינית תנהל את מעבר רפיח בצד הפלסטיני, תחת פיקוח ומעקב בין-לאומיים של האו"ם.
עם זאת לא נקבע עדיין מועד לחזרתו לפועל, כך על פי מקור בחמ"ל בקהיר. לפי הדיווח, בפגישה עלתה מחלוקת בין הצד הישראלי למצרים לגבי ציר פילדלפי. לדברי המקור, "הפערים הם טכניים ולוגיסטיים וייפתרו, כי ישראל הציעה ליישם נסיגות חלקיות משם – אבל מצרים לא קיבלה את הרעיון והתעקשה על נסיגה מלאה ועל חזרת המצב לכפי שהיה לפני המלחמה".
עוד נטען כי בפגישה המשותפת, עלתה האפשרות שיתוקן הסכם המעברים בשלב מאוחר יותר, כאשר מה שסוכם לגביו באשר ליישום הפסקת האש הוא "עניין זמני לשלב זה בלבד".
בלשכת ראש הממשלה הכחישו הדיווח ומסרו: "למרות ניסיונות הרשות הפלסטינית לייצר מצג-שווא כאילו היא שולטת במעבר, לפי ההסכם, כוחות צה"ל עוטפים את המעבר ואין עובר בו ללא בקרה, פיקוח ואישור מראש של צה״ל והשב"כ".
לפי ראש הממשלה בנימין נתניהו, הניהול הטכני בתוך מעבר רפיח תעשה על-ידי עזתים שאינם חמאס, שמאובחנים על-ידי השב"כ ומנהלים מתחילת המלחמה שירותים אזרחיים ברצועה כגון חשמל, מים וביוב.
עוד הוסבר כי הפיקוח על עבודתם נעשה על-ידי הכח הבין-לאומי EUBAM וכי המעורבות המעשית היחידה של הרשות הפלסטינית היא חותמת הרשות על הדרכונים, שלפי ההסדר הבין-לאומי הקיים רק היא מאפשרת יציאה של עזתים מהרצועה לכניסה או לקליטה במדינות אחרות. בלשכת ראש הממשלה סידור זה נכון לשלב א׳ במתווה וייבחן בהמשך.