לאחר המפולת בשווקים בסוף השבוע, בעקבות חשיפת תוכנית המכסים של טראמפ, בשוק המט"ח המקומי נרשמת הבוקר טלטלה: הדולר מתחזק בשעה זו בכ-1.2% מול השקל, ושערו עומד על 3.77 שקלים. גם האירו מתחזק מול השקל בכ-0.9%, ושערו עומד על 4.12 שקלים.
איך תשפיע רפורמת המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הדולר? נראה שגם השווקים מבולבלים. בחודשים האחרונים מדד הדולר, DXY, הבוחן את הדולר מול מטבעות הסחר המובילים בעולם, נחלש משמעותית. במהלך יום שישי האחרון הוא אף צנח לשפל של 5 חודשים. המגמה הזו מתכתבת עם כלל האצבע של השוק: העלאת המכסים צפויה להוביל להתייקרות של סחורות מיובאות, שנקנות במטבע חוץ ונמכרות בדולרים, והייצוא הופך זול יותר. בנוסף, אם העלאת המכסים תוביל לאינפלציה – המשמעות היא שכוח הקנייה של הדולר נשחק, כלומר הדולר נחלש.
● מטבע וטאואר עד תשובה וגדעון תדמור: אלה המפסידים הגדולים מהירידות בת"א
● הריבית לא תשתנה. למה מצפים השווקים בנאום הנגיד?
ובכל זאת, בשוק מסבירים כי לטווח הארוך רפורמת המכסים עשויה לתמוך בדולר. קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בבנק לאומי, מעריך כי המכסים יתמכו בדולר חזק יותר: "זאת בשל העלייה האינפלציונית הצפויה בעקבות המכסים וצמצום הגירעון בחשבון השוטף האמריקאי, שתומכים בדולר בטווחי זמן שונים". ואכן, במהלך יום שישי הדולר חזר לעלות, ומדד DXY התקדם בכמעט 1%.
גורמים רבים מעיבים על השקל
בזווית הישראלית, ביום שישי הדולר התחזק מול השקל ב־1.4%. הדרמה בוול סטריט עלולה להשפיע על השקל מכמה כיוונים. ראשית, כשוול סטריט יורדת, המשקיעים המוסדיים נדרשים לאזן את החשיפה הדולרית בתיק שלהם ולכן קונים יותר דולרים. התוצאה היא ירידה חדה בשער השקל מול הדולר. אמנם גורמים כמו המצב הביטחוני והטלטלה הפוליטית משפיעים גם הם על המטבע המקומי, אבל קובי לוי מלאומי מסביר כי "אם השווקים ימשיכו ליפול נראה את המטבע בישראל נחלש גם הוא. הגופים המוסדיים יצטרכו יותר ויותר דולרים על מנת לשמש את הביטחונות שלהם אם שוקי ההון יחלשו וזה יביא לפיחות השקל".
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.