הצעת החוק החדשנית של יו”ר השדולה למען האישה החרדית והדתית בכנסת, ח”כ לימור סון הר-מלך, אושרה היום (ראשון) בוועדת שרים לענייני חקיקה.
ההצעה מאפשרת למוסדות להשכלה גבוהה לקיים מסלולי לימוד נפרדים לנשים ולגברים בתארים מתקדמים.
בסביבת ח"כ סון הר-מלך טוענים כי החוק, אם יאושר, צפוי לתרום משמעותית לשוויון התעסוקתי ולקידום אוכלוסיות מוחלשות. כמו כן, החוק נועד לחזק את עקרון חופש הבחירה, ולהרחיב את האפשרויות עבור כלל הציבור להשתלב באקדמיה בהתאם לצרכיהם.
בסביבתה של סון הר-מלך מסבירים שהחוק מתבסס על מודלים בינלאומיים בהם קיימת אפשרות להפרדה מגדרית מטעמי דת, תרבות או בחירה אישית, כפי שנהוג במדינות כמו בריטניה, ארצות הברית ואוסטרליה.
חיזוק נשים או התערבות באוטונומיה של המועצה להשכלה גבוהה?
ח”כ לימור סון הר-מלך ציינה: “היום עשינו צעד משמעותי למען חופש הבחירה של כל אזרח ואזרחית בישראל. הצעת החוק הזו לא נועדה למגזר מסוים, אלא לכל מי שמבקש ללמוד בסביבה שתואמת את ערכיו ובחירותיו האישיות. אותם גורמים שמתנגדים היום לחוק, התנגדו בעבר גם לפתיחת מסלולים בהפרדה בתואר ראשון. במבחן הזמן לא רק שהמודל עבד, אלא שהוא גם חיזק את הנשים החרדיות שיכלו לצאת לאקדמיה, לרכוש השכלה ולהשתלב בשוק התעסוקה עם שכר הולם. כך כולנו יצאנו נשכרים. אני מודה לשר החינוך יואב קיש על דחיפת החוק החשוב הזה”.
מנהלת השדולה למען האישה החרדית והדתית, מלכהלי בלוי חנוכה, הוסיפה: "לכל אישה ואיש יש את הזכות ללמוד באקדמיה באופן המותאם לאורחות חייו. הצעת החוק הזו מבטיחה שלכולם תהיה אפשרות כזו. זהו צעד משמעותי ליצירת מערכת השכלה גבוהה פתוחה ומגוונת יותר".
מנגד, ד"ר יופי תירוש, משפטנית מאוניברסיטת תל אביב ומובילת העתירות לבג"ץ נגד הצעת החוק, אמרה: "החוק המוצע מתערב באוטונומיה של המועצה להשכלה גבוהה ושל המוסדות האקדמיים, עקרון יסוד בחוק המועצה להשכלה הגבוהה, סעיף 15, שכותרתו חופש פעולה, קובע: 'מוסד מוכר הוא בן חורין לכלכל עניניו האקדמיים והמינהליים, במסגרת תקציבו, כטוב בעיניו'".