נתונים מדאיגים שפרסם אמש המכון הבריטי לחקר הסרטן מעידים על שיא במספר המאובחנים כחולים בסרטן עור מסוג מלנומה. החדשות המעודדות: מרבית המקרים נגרמים על ידי חשיפה מוגברת לשמש וניתנים למניעה. מומחית: "אנחנו רואים עלייה גם בישראל, עם זאת, שיעור התמותה מהמחלה עשוי לרדת, הודות לגילוי המוקדם"
מנתונים חדשים שפורסמו אמש (שני) על ידי המכון הבריטי לחקר הסרטן במדינה, נראה כי מספר האנשים המאובחנים כחולים בסרטן עור מסוג מלנומה, גדל בכמעט שליש בין השנים 2009 ל-2019 – מ-21 ל-28 מקרים מאובחנים לכל מאה אלף אנשים. העלייה המשמעותית ביותר נצפתה בקרב מבוגרים מעל גיל 80 (57% יותר מאובחנים), ולעומת זאת בגילי 25 עד 49, נרשמה עלייה מתונה יותר של 7%.
לפי התחזית, כ-20,800 מקרים חדשים צפויים להיות מאובחנים רק השנה, לעומת ממוצע שנתי של 19,300 מקרים בין השנים 2020 ל-2022.
במכון לחקר הסרטן מסבירים כי ההבדל במגמות בין הגילים, נובע כתוצאה ממודעות רחבה יותר בקרב צעירים לסכנות שבחשיפה לשמש, בניגוד לדור המבוגר יותר, שבצעירותו היה מודע לכך פחות. הם מוסיפים כי כ- 17,000 מקרי מלנומה מדי שנה ניתנים למניעה, וכ-9 מתוך 10 נגרמים על ידי חשיפה מוגברת לקרינה אולטרה סגולה (UV).
ד"ר מור מיודובניק, מומחית לרפואת עור ולאונקולוגיה, מנהלת המרכז למלנומה ולגידולי עור במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב), מסבירה כי הנתונים בבריטניה אינם מפתיעים. "אנחנו רואים בכל העולם, וגם בישראל, עלייה במספר האנשים המאובחנים כחולים בסרטן העור מסוג מלנומה". לדבריה, ישנה עלייה גם במספר גידולי סרטן העור שאינם מלנומה (נון-מלנומה). "גידולים אלה נפוצים יותר, אך למזלנו רובם פחות אלימים, בניגוד לגידולים מסוג מלנומה שפחות נפוצים, אך עלולים להיות אלימים".
יותר נבדקים – יותר מאובחנים בזמן
מגמת העלייה במספר מקרי התחלואה של סרטן מסוג מלנומה צפויה להימשך גם בשנים הקרובות, מסבירה הד"ר. כמו כן, היא מדגישה כי "כיום יש מודעות רבה יותר של הציבור לגשת לבצע בדיקות עור לגילוי מלנומה בשלב מוקדם, ובעשור האחרון במסגרת אותן בדיקות, אנחנו משתמשים בעזרים מתקדמים יותר כגון דרמוסקופיה, מכשור אופטי שמאפשר לנו לראות מבנים בתוך נגעים בצורה מדויקת יותר, וכן במעקב מצולם. זה מאפשר לנו לאתר מלנומות בשלב מוקדם ביותר, אפילו בשלב 0". היא מדגישה כי נתוני העלייה לא בהכרח מעידים על חשש מעלייה בתמותה – ואף להפך מכך – לדבריה, שעור התמותה מהמחלה עשוי לרדת, הודות לגילוי המוקדם ולטיפול המתקדם הזמין כיום עבור החולים, גם בשלביה המתקדמים של המחלה. "נכון לשנת 2021, אובחנו בישראל כמעט אלפיים חולים חדשים בסרטן עור מסוג מלנומה, כ-900 מתוכם עם מלנומה שלב 0", כך היא מציינת למשל.
"השיא במספר המאובחנים שאליו אנו עדים כיום, הוא תוצאה ישירה של אותה חשיפה מקובלת לפני שנים״
לטענת הד״ר, גם העלייה הכללית בתוחלת החיים עשויה להשפיע על מספר האבחנות. "מלנומה מאפיינת חתך גילים של העשור ה7- וה-8, ואלו הם בדיוק בני הדור שבצעירותו השתזף ללא הכרה. אנחנו זוכרים את שנות ה-70 וה-80, שבהן היה פופולרי ואף נחשב בריא להיות שזוף. "השיא במספר המאובחנים שאליו אנו עדים כיום, הוא תוצאה ישירה של אותה חשיפה מקובלת לפני שנים. אני מקווה שבעוד 20 שנה, בעקבות המודעות הגוברת בעשורים האחרונים, נראה דווקא ירידה בשיעורי התחלואה".
בנוסף, מזהירה הד״ר מפני טרנדים שמתפשטים ברשתות החברתיות בתקופה האחרונה. "יש המון צעירים וצעירות שמסתכלים על מדד קרני הUV, ובזמן שהוא גבוה הם הולכים לים להשתזף. מדובר בטרנד מסוכן מאוד, ואני מקווה שנצליח למגר אותו״. היא מדגישה כי כשמדובר בסרטן עור מסוג מלנומה, חשיפה לשמש בשנים המוקדמות היא גורם סיכון משמעותי, אפילו בשנות הילדות ובטח בשנות הנעורים, ולכן היא ממליצה להגן על העור כבר מגיל צעיר. כמו כן, היא מבהירה כי חשוב לגשת לבדיקה שגרתית אצל רופא עור אחת לשנה, שבה ניתן יהיה לזהות נגעים חשודים, ולהסירם במקרה הצורך.